SZTE Info
min_dij

Országos felsőoktatási tanévnyitó a Szegedi Tudományegyetemen

A Szegedi Tudományegyetem jubileumi, a szegedi felsőoktatási integráció 10 éves évfordulóját ünneplő tanévnyitó szenátusülésére, egyben a 2009/2010-es felsőoktatási tanév országos tanévnyitójára 2009. szeptember 5-én került sor.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A tanévnyitó díszvendége volt Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter, az ünnepséget emellett megtisztelte jelenlétével egyebek között Dr. Paczolay Péter az Alkotmánybíróság elnöke, Dr. Balogh Elemér alkotmánybíró, Dr. Trócsányi László alkotmánybíró, Dr. Dékány Imre akadémikus a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke, Dr. Kovács Árpád az Állami Számvevőszék elnöke, Dr. Bazsa György a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnöke, Dr. Rudas Imre a Budapesti Műszaki Főiskola rektora, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, Sándorné Dr. Kriszt Éva a Budapesti Gazdasági Főiskola rektorasszonya, az MRK társelnöke, Dr. Fésüs László a Debreceni Egyetem rektora, Dr. Hudecz Ferenc az Eötvös Lóránd Tudományegyetem rektora, Dr. Gábriel Róbert a Pécsi Tudományegyetem rektora, Dr. Mészáros Tamás a Budapesti Corvinus Egyetem rektora, Dr. Péceli Gábor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, Dr. Tulassay Tivadar a Semmelweis Egyetem rektora, Dr. Dinya László a Károly Róbert Főiskola tudományos és kutatási rektorhelyettese, Dr. Sipos Jenő a Bolyai János Katonai Műszaki Kar dékánja, Dr. Masát András az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem rektora, Dr. Újhelyi István országgyűlési képviselő, államtitkár, Dr. Géczi József országgyűlési képviselő, Dr. Sándor Klára országgyűlési képviselő, Dr. Botka László Szeged polgármestere, Dr. Búzás Péter Makó polgármestere.
 
koszoruAz ünnepséget megelőzően Prof. Dr. Szabó Gábor és a professzori kar megkoszorúzta Klebelsberg Kunó síremlékét a Szegedi Dómban, majd az SZTE professzori kara taláros díszmenettel a TIK-hez vonult.
 
Az ünnepség elején kisfilmben mutatták be az elmúlt évek kiemelt fejlesztéseit az SZTE-n, így a Tanulmányi és Információs Központot, az újszegedi új biológiai épületet, a Gazdaságtudományi Kar új, Kálvária sugárúti épületét, a kollégiumi fejlesztéseket, köztük a hamarosan átadásra kerülő, 270 férőhelyes Öthalmi úti új diáklakásokat. A közeljövő legfontosabb fejlesztései az új Mérnöki Kari épület, a Tudássétány és a 265 ágyas integrált magkórház lesz.
 
Hiller István oktatási miniszter beszédében elmondta: a magyar felsőoktatás fejlődését a hagyományőrzés és a megújulás egyensúlya biztosíthatja. Az országos felsőoktatási tanévet éppen azért a Szegedi Tudományegyetem ünnepségével nyitja meg, mert az SZTE az utóbbi években sikeresen találta meg ezt az egyensúlyt. Hiller István kifejtette, hogy az 1990-ben a magyar felsőoktatásban elindult mennyiségi bővülés helyes volt, ám ideje lejárt; ma már a minőségi fejlődést kell a középpontba állítani. Ennek pillérei a szerkezetátalakítás, a finanszírozási rendszer új alapokra helyezése, a hallgatói juttatások, a minőségbiztosítás és az infrastrukturális fejlesztések. Az oktatási miniszter hangsúlyozta, hogy a Szegedi Tudományegyetem az elmúlt évek fejlődésének egyik nagy nyertese, mert képes volt hagyományaira építve megfelelni a minőségi fejlődés kihívásainak, és magasan átlag feletti teljesítményt nyújtani az oktatás és a kutatás területén is. Azoknak az intézményeknek, amelyek kevésbé voltak sikeresek az elmúlt években, a miniszter azt ajánlotta, csatlakozzanak azokhoz, akikkel együttműködve a siker és a fejlődés részeseivé válhatnak. Hiller István bejelentette, hogy biztosan 10 alatt lesz azoknak a kutatóegyetemeknek a száma, amelyek pályázati úton kiemelt finanszírozást kapnak a felsőoktatási költségvetésből.
 
Beszédét követően Dr. Hiller István átadta a Felsőoktatási Minőségi Díjat Prof. Dr. Szabó Gábor rektornak.
 
vonulasA 2006-ban alapított Felsőoktatási Minőségi Díjat, a magyar felsőoktatás legmagasabb intézményi elismerését, mellyel a minőségfejlesztés terén elért kimagasló eredményeket és folyamatos fejlődést felmutató felsőoktatási intézményeket jutalmazzák harmadik alkalommal ítélték oda – idén a Szegedi Tudományegyetemnek. Az SZTE az elmúlt évek stratégiai fejlesztéseinek keretében többek között hatékony minőségbiztosítási rendszert épített ki és önálló fejlesztési igazgatóságot hozott létre az intézményi stratégia és szervezetfejlesztés koordinálására.
 
A miniszteri köszöntő és a díjátadás után az egyetem rektora tartotta meg ünnepi beszédét. Prof. Dr. Szabó Gábor az elsőéves hallgatókat biztosította, jól választottak, mert a Szegedi Tudományegyetem nem tudás- és diplomagyár, nem fokozat- és publikációgyár. A 19 doktori iskolánkban érdemtelenül nem adnak doktori fokozatot, az egyetemi tanárok kinevezésének követelményrendszere szigorú és következetes. Stabil gazdálkodását, az egyetem alkotó közösségének közmegegyezésén alapuló intézményfejlesztési stratégia mentén biztosítja. A Szegedi Tudományegyetem autonóm, független elkötelezett egyetemi polgárok közössége. Minden egyes tagja azon van, hogy a tömegképzést is hatékonyan, a nemzetközi minőséghez igazodó elvárásoknak megfelelően végezze, a mesterképzésre szigorú minőségi követelmények alapján ad lehetőséget a belépésre, és a doktori elitképzésre csak a legkiválóbbaknak van lehetősége.

rektor_beszedA rektor büszkén jelentette be, hogy továbbra is az SZTE az ország második legnépszerűbb felsőoktatási intézménye. A tavalyi évhez képest csaknem 20%-kal, szám szerint több mint 17 ezerrel több hallgató jelentkezett a szegedi egyetemre, közülük tízezren első helyen jelölték meg az intézményt. A vidéki felsőoktatási intézmények közül a szegedi fogadhatja a legtöbb elsőévest is – mind az összlétszám, mind az államilag támogatott képzések tekintetében. A szegedi universitas egyedülálló vonzerejének egyik legfőbb bizonyítéka tehát, hogy a mai nappal több, mint 9 ezren kezdik meg az SZTE-n felsőfokú tanulmányaikat. Ugyancsak az SZTE eredményességét mutatja, hogy a magyar felsőoktatási intézmények közül a Szegedi Tudományegyetem nyerte el a legnagyobb összeget – összesen 20,2 milliárd forintot – a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség eddig lezárult pályázatain.

Prof. Dr. Szabó Gábor – egy, az egyetemeket három generációba soroló tudományos felmérés alapján – elmondta, hogy az SZTE-nek harmadik generációs egyetemmé kell válnia. Azok az egyetemek, amelyek váltani akarnak a második generációs egyetemi modellről a harmadik generációs egyetem modellre, igen komoly változásokra számíthatnak. Az elmúlt időszakban a Szegedi Tudományegyetem lépésről lépésre kerül közelebb a generációváltáshoz. „Megtiszteltetés számomra, hogy pont egy ilyen generációváltáskor lehetek az egyetem rektora: az integrált Szegedi Tudományegyetem immáron 10. tanévét kezdi, és úgy látom, hogy a történetét tekintve 428 éves, Báthory István örökségét magáénak valló szegedi felsőoktatásnak minden esélye megvan arra, hogy a nemzetközi sztenderdeknek is megfelelő 3. generációs egyetemmé váljunk a következő 3-4 évben. Erre, hogy immár nemzetközi értelemben vett 3. generációs egyetem jöjjön létre Szegeden, megérett az egyetem és város - végső soron az ország - is. Ennek megvalósítása nem magányos harc, hanem közös ügyünk. Egy olyan csapatmunka, melyben egy összeszokott, jól működő egyetemi kollektíva dolgozik napról napra. Az eddigi munkáért köszönetem fejezem ki mindannyitoknak, és alázattal jelentem, hogy vállalom a rektori szolgálatot a következő évekre is. ” – jelentette ki Prof. Dr. Szabó Gábor rektor.
 
(A rektori beszéd teljes terjedelemben a csatolt dokumentumban olvasható.)
 
Prof. Dr. Szabó Gábor rektor után Dr. Botka László, Szeged Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte az egyetemi polgárokat.
A beszédek és köszöntők után díjakat és kitüntetéseket adtak át. (Az ezekről szóló információk a csatolt dokumentumban találhatók.)
A tanévnyitó ünnepség az elsőéves hallgatók eskütételével, köszöntésével, és egyetemi polgárrá fogadásával zárult.
 
 
 
 

Az ünnepség az Interneten is megtekinthető

 
Szélessávú változat (méret: 320x240 sávszélesség: 300kbps)
 
LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)
 
 
Megjegyzések:
 
Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!
 
A film megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es , 10-es vagy 11-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.
 
Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.
 
Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.
 
Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre!
 
 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében