SZTE Info

Bubla Éva kiállítása a TIK-ben

„Álom és valóság” címmel önálló festménykiállítása nyílt Bubla Évának a József Attila Tanulmányi és Információs Központban (TIK), melyet május 9-ig láthatnak az érdeklődők.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A 24 éves festőművésznek 19 képe tekinthető meg a május 4-én nyílt tárlaton, mely a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány támogatásával és az SZTE Kulturális Iroda szervezésében jött létre.
A temperával készült képek születéséről Bubla Éva így fogalmazott: „Először elkészítem a kép színvázlatát, majd ezt szivaccsal összemosom, így egy izgalmas, véletlenszerű színhalmaz keletkezik – ez lesz az alapja a képnek. Ekkor tartok egy kis szünetet: teszek három lépést hátra, és megnézem, hol hiányoznak konkrétumok, hova kellenek erősebb vonások, majd a legszükségesebbeket visszafestem.” Alapvetően tájképeket és emberi alakokat ábrázoló munkákat állítottak ki. „Ha tájképet festek, mindig valamilyen hangulat, vagy érzelem fog el. Kifestem magamból, amit kivált belőlem a látvány. Nem feltétlenül az a kép célja, hogy hűen visszaadja a valóságot. Úgy alakítom azt át, hogy azokat az érzéseket, gondolatokat fejezzem ki, amelyek éppen bennem kavarognak” – vallja a művésznő. A tájképeknél főként a pasztellos színek, a figurális képeknél a sötét és világos kontrasztja dominál. „Most leginkább ez a kettőség él bennem: egy képen és egy emberen belül a végletek megjelenése és keveredése. Egy-egy érzés, hangulat, a lényeg kiül az emberek arcára – ezt főként a tekintettel próbálom megragadni. Az alakok kifelé néznek, mégis befelé tekintenek” – beszélt képeiről Bubla Éva.

Az ifjú festőművész kedvenc képei között a Tanítványok és a Kétség című figurális képeket említi. Mint mondja, az utóbbi kapcsolódik leginkább a kiállítás címéhez – Álom és valóság –, hiszen az is valamiféle „két-ség”, azaz kettősség. A címet az ihlette, hogy valóságszerű a képek ábrázolásmódja, de mégis van bennük valami álomszerű, amely kicsit túllép ezen a materiális világon – árulta el a festőművész.

A kiállítást megnyitó Máté Zsuzsanna esztéta úgy fogalmazott: egy fiatal pályakezdő művész csodálatos útkereséséről van szó, nagyon röviden fogalmazva a kiállításban a harmónia keresése, illetve annak megtalálása tükröződik.

Bubla Éva jelenleg amerikanisztika szakos államvizsgájára koncentrál, utána pedig rajzos irányban szeretne továbblépni. Fél évig alkalma nyílt rajzot tanítani – a Tanítványok című képe pont erről az időszakról szól –, ennek folytatásaként vagy rajztanítás, vagy galéria szerepel a tervei között, de mindenekelőtt festészetének további kibontakoztatása. A Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány szervezésében létrejött egy együttműködés Szeged testvérvárosával, Cambridge-dzsel, melynek keretében az angol diákoknak az egyetem tavaszi-őszi kulturális fesztiválján lehetőségük nyílik Szegeden kiállítani képeiket. Ezért cserében pedig ők lehetővé teszik azt, hogy a Sófi-ösztöndíjklub tagjai is kiállíthassanak a cambridge-i egyetemen, így Bubla Éva – akit 2008-ban a Sófi-alapítvány kiemelt kuratóriumi dicséretben részesített – képei valószínűleg hamarosan a szigetországba is ellátogatnak.
 
NÉVJEGY
Bubla Éva 2008-ban végzett a Szegedi Tudományegyetem rajz szakán, ahol az alapképzésen túl művészettörténetet és festészetet hallgatott neves kortárs grafikusoktól, festőművészektől. Mesterei Kovács Keve János, Lázár Pál, Nagy Gábor és Gál Lehel voltak. 2007-ben a Országos Tudományos Diákköri Konferencia Művészeti és Művészetelméleti szekciójában III. helyezést ért el festészet, valamint tűzzománc kategóriákban, 2008-ban pedig elnyerte a Szeged Városi Ösztöndíjat művészeti tevékenysége alapján.

Arany Mihály
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  14:00 - 15:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja