SZTE Info
tik5ev

Születésnapját ünnepelte a TIK

A 2004. december 9-i nyitás óta csaknem 4,5 millió regisztrált látogatót fogadott az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központja
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Csaknem 4,5 millió regisztrált látogatót fogadott az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központja a 2004. december 9-i nyitás óta, rajtuk kívül még több százezren jártak az épületben, amikor hallgatóként órára, kutatóként konferenciára vagy nézőként valamilyen kulturális rendezvényre siettek.

A Mikó László és Szántó Tibor tervezte épület a hazai felsőoktatásban egyedül álló módon napi tizenkét órán át egyszerre működik oktatási, tanulási, szolgáltatási és konferencia térként. Az itt meghirdetett kurzusokra szemeszterenként több mint tízezer hallgató iratkozik be, az Egyetemi Könyvtár 1,5 milliós állományát 25 ezer beiratkozott hallgató forgatja, s a központ Magyarország legnépszerűbb vidéki konferencia helyszíne.

Az elmúlt öt esztendő során a TIK ezerkétszáz rendezvénynek adott otthont, a több száz fős nemzetközi konferenciától kezdve a bensőséges hangulatú könyvbemutatókig. Az éjszaka lenyűgöző látványt nyújtó épületben rendeztek már nagy sikerű gólyabált, s hagyományosan a TIK a helyszíne az SZTE és a Szeged Első Lions Club közös jótékonysági báljának is.

Az épület eddigi működtetése során 15,5 millió kilowatt áramot, 1,3 millió köbméter gázt, 34 ezer köbméter vizet használtak föl. Az épület éves fenntartási költsége 380-400 millió forint, amelynek több mint tizedét fedezik a rendezvényekből származó bevételek.

A központ ötödik születésnapja sem telt eseménytelenül, reggel a belépőket a TIK karácsonyfája előtt egy hatszáz szeletes torta várta, délelőtt Ötévesek lettünk…” címmel az elmúlt esztendők legemlékezetesebb pillanatait felelevenítő kiállítás nyílt, a vállalkozó szelleműeket Elme akadályversenyen várta, a Hagyj nyomot falon pedig minden látogató üzenetet küldhetett a központnak.

A rendezvényről készült képeket itt tekinthetik meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.