SZTE Info
SZTE JATIK

Vidéken az SZTE a legnépszerűbb

A tavalyinál csaknem 25 százalékkal többen, 17 619-an jelentkeztek a Szegedi Tudományegyetemre, ezzel ismét az SZTE a legnépszerűbb vidéki felsőoktatási intézmény, és az országos rangsorban is – az ELTE mögött – a második.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE-t első helyen 9933-an jelölték meg, nappali tagozaton alap- vagy osztatlan képzésre 11 571-en jelentkeztek, mesterképzésen 2566-an kívánnak továbbtanulni, államilag támogatott formában pedig 15 640 diák tervezi tanulmányait ősztől Szegeden. A jelentkezők számát tekintve – több mint ötezer felvételizővel – a legnépszerűbb kar a bölcsészettudományi, a második – 4212 tovább tanulni szándékozóval – a TTIK, s dobogós még a JGYPK is 3880 leendő gólyával.

Az országos adatokat vizsgálva kiderül, hogy idén 127 500-an adtak be felsőoktatási felvételi jelentkezést, ami mintegy 30 százalékkal több, mint 2008-ban. A legtöbb felvételiző a 19 és 21 év közötti korosztályból került ki, és még a 43 évnél öregebbek között is akad, aki továbbtanulna. Érdekes adat, hogy a 89 ezer idén érettségiző diák közül több mint 53 ezren felvételiztek a 2009 szeptemberében induló képzések valamelyikére.

Alapképzésre 90 600-en, egységes, osztatlan képzésre 10 200-en, felsőfokú szakképzésre 6 500-an, mesterképzésre 17 000-en jelentkeztek első helyen. Ezek 70 százaléka nappali tagozatra szól, míg esti képzéseket csupán a felvételizők egy százaléka jelölt meg. Államilag támogatott képzésen 2009 szeptemberében 56 ezer hely van, ehhez képest első helyen 93 ezer jelentkezést adtak be – összesen pedig 285 ezret – valamely intézmény államilag támogatott szakára.

Az idei 127 500 felvételiző összesen 417 800 jelentkezést adott be, így egy ember átlagosan több mint három helyet jelölt meg (pontosan 3,28-at). Tavaly ez a szám 3,93 volt.
Idén több mint 47 ezren voltak, akik a jelentkezés elektronikus formáját választották. Ez az összes jelentkezőnek csaknem a 40 százaléka, míg tavaly ez az arány csak körülbelül 10 százalék volt. Érdekesség, hogy az e-felvételit igénybe vevők a korábbi években nem a legfiatalabb korosztályból kerültek ki, azonban ez az arány idén változott.

Idén a legnépszerűbbek a gazdaságtudományi képzések voltak, ez a terület első helyen összesen 22 917 felvételizőt vonzott. Őket követik azok, összesen 14 854-en, akik a műszaki terület valamely szakját jelölték meg első helyen. A legnagyobb túljelentkezés a nemzetvédelmi és katonai képzések államilag támogatott formájánál van, ahol is az arány 10,7 százalék (Azaz 10 százalékkal többen jelentkeztek, mint ahány hely van). A legnépszerűbb szak a gazdálkodás és menedzsment, ezt követi a kommunikáció és médiatudomány, illetve a jogász.

A mesterképzésekre idén 28 ezren – közülük körülbelül 14 ezren első helyen – jelentkeztek, míg a felvehető hallgatók száma 21 ezer. A mesterképzésre jelentkezők körében a pedagógusképzés és a bölcsészettudományok voltak a legnépszerűbbek, illetve 52 százalékuk választotta a levelező munkarendet.
A ponthatárokat előreláthatólag július 23-án állapítják meg, így majd ekkor derül ki, hogy kit melyik intézmény mely szakára vettek fel.
 

SZEGY

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében