SZTE Info

A Föld Napja az egyetemen

1990 óta ünneplik meg Magyarországon a Föld Napját minden év április 22-én, melynek keretében számos rendezvényt szerveznek országszerte. A mozgalomhoz idén is bőséges programsorozattal kapcsolódott a Szegedi Tudományegyetem.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Április 22-én délelőtt tíz órakor ünnepélyes faültetésre került sor a Hermann Ottó Kollégium előtt. A Szegedi Tudományegyetem Alma Mater megalakulása óta minden év decemberében az Universitas-Szeged Kht.-val, a Hallgatói és Közkapcsolati Igazgatósággal, az SZTE Ajándékbolttal, az Egyetemi Füvészkerttel, a József Attila Tanulmányi és Információs Központtal és az EHÖK-kel karöltve karácsonyfabérlést szervez a korábbi és a jelenlegi egyetemi polgárok körében. A bérlésből visszahozott fákat óvodáknak, iskoláknak, egyetemi szervezeti egységeknek ajánlják fel. A Hermann Ottó Kollégium által igényelt fát ünnepélyes keretek és sajtónyilvánosság mellett ültette el Badó Attila hallgatói és közkapcsolati rektorhelyettes és Görög Márta, az SZTE Alma Mater vezetője, hallgatói és közkapcsolati Igazgató. „A kezdeményezés célja, hogy a környezettudatos magatartást népszerűsítsük a hallgatók körében, illetve támogassuk a középületek parkosítását. Az elején körülbelül hetvenen béreltek karácsonyfát tőlünk, idén pedig már több mint százan vettek részt az akcióban” – mesélte lapunknak Görög Márta.

A Föld Napja alapgondolata az Egyesült Államokban élő egyetemista Denis Hayestől származik, aki 1970. április 22-én mozgalmat indított a bolygó nevében. Azóta ezen a napon minden évben különféle akciókkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára szerte a világon. Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ 2009-ben második alkalommal kapcsolódott be a mozgalomba. Ennek keretében április 22-én egész nap érdekes rendezvények várták a TIK-be látogató hallgatókat a „Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan!” mottó alatt.

Volt például „zöld” kvíz, ahol a hulladékgazdálkodás és a klímavédelem témakörében mérettethették meg magukat a hallgatók, vagy kerékpártúra az SZTE Füvészkertbe. Az egészséges és környezetbarát életmód jegyében a bio- és reformbüfében bioételeket lehetett kóstolni, és sportolásra is lehetőség nyílt az épület melletti parkban. A nagy bringások megmérettethették járgányuk szépségét az I. SZTE TIK Kerékpár Szépségversenyen, ahol az első három helyezett értékes nyereményekben részesült.

Mint Fazekas Anett rendezvényasszisztens, a nap egyik főszervezője lapunknak elmondta, a legnagyobb népszerűségnek örvendő program a „Kazántúra” volt, mely keretében a TIK gépházaiban nézhették meg a hallgatók, hogyan lehet hűteni és fűteni egy ekkora épületet.

Minden évben igyekeznek meghívni környezetvédelemmel foglalkozó szervezeteket is, akik révén komolyabb formában is lehet informálódni a kérdéskörrel kapcsolatban. Tavaly a Greenpeace fogadta el a meghívást, az idén pedig a Védegylet munkájával ismerkedhettek meg az érdeklődők. A sokkoló tiszai ciánszennyezés nyomán alapított szervezet célja az élhető környezet megteremtése, a természeti és kulturális örökség védelme. A nap folyamán sokan ellátogattak standjukhoz, hogy tágítsák tudásukat a környezetvédelemmel kapcsolatban.

„A TIK központi hely az egyetemisták számára, ezért ezzel a rendezvénnyel, reméljük, megszólíthatóak, felhívhatjuk figyelmüket a környezetvédelem fontosságára” – osztotta meg lapunkkal Fazekas Anett. „Az idén még több programmal vártuk őket, mint tavaly, de bőven maradt még ötletünk, úgyhogy terveink szerint 2010-ben folytatjuk a hagyományt, és újra megszervezzük az SZTE TIK Föld Napját” – árulta el.

Keresztes Judit
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében