Bezár

Hírarchívum

zakarpeter_eotvos

Az SZTE Konfuciusz Intézet szakmai támogatásával indul kínai tagozat a Szegedi Eötvös József Gimnáziumban

Az SZTE Konfuciusz Intézet szakmai támogatásával indul kínai tagozat a Szegedi Eötvös József Gimnáziumban

2024. szeptember 06.
3 perc

Megnyitotta a 2024/2025-ös tanévet a Szegedi Eötvös József Gimnázium. Az év legnagyobb újdonságát a kínai nyelvtagozatos kilencedik osztály megalapítása jelentette. A tagozatot a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetével együttműködve alakította ki a gimnázium.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az ünnepségen először a gimnazisták üdvözölték zenés műsorukkal az új tanévet. Majd Prof. Dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese köszöntötte a tanulókat, kiemelve az új, kínai tagozatos kilencedikeseket. Az osztály létrehozását a gimnázium és az SZTE Konfuciusz Intézet közötti, több mint tízéves, sikeres kínai nyelvoktatási együttműködés alapozta meg.

- Aligha hiszem, hogy Szegeden magyarázni kellene valakinek, miért van jelentősége a kínai kultúrának, a kínai nyelv ismeretének. Remélem, hogy ez a gimnázium a Szegedi Tudományegyetemmel közösen előre tud lépni ezen a területen is. Nem titok, hogy az egyetem is gondolkozik a kínai nyelvoktatás kiterjesztésén, amihez olyan partnerekre van szüksége, mint ez az iskola – osztotta meg Prof. Dr. Zakar Péter.

eotvos_tanevnyito2

A Szegedi Eötvös Gimnáziumban a kínai nyelvet eddig az angol nyelv mellett választható második idegen nyelvként oktatták. Az új tagozat diákjai magas óraszámban fogják tanulni a kínait, valamint az angolt. A Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetemről érkező kínai vendégtanárok angolul beszélnek, így a kínai nyelvoktatás is angolul fog történni. A tanulók a tervek szerint az SZTE Konfuciusz Intézet közvetítésével kínai-magyar diákcsere programban is részt vehetnek majd a tanévben a hatékony és sikeres nyelvtanulás érdekében.

A tanévet Dr. Gera Tibor, az iskola főigazgatója nyitotta meg. Beszédéből megtudtuk, hogy a kínai tagozatos kilencedikesek újszerű segítséget, okostollakat is kapnak a nyelvtanuláshoz, amely eszközök segítenek a kínai szövegek olvasásában és fordításában. Mesélt az iskola már elért, kínai nyelvtanuláshoz kapcsolódó eredményeiről is: a közelmúltban tért haza a gimnázium hét diákja Sanghajból, ahol a szervezésben közreműködő SZTE Konfuciusz Intézet támogatásával kínai nyelvi táborban vehettek részt.

eotvos_tanevnyito3

Dr. Gera Tibor, a Szegedi Eötvös József Gimnázium főigazgatója.

A gimnázium idegen nyelv oktatásának másik kiemelt területe az angol nyelv. Az angol tagozat évről évre teljesíti a kéttanításinyelvű oktatás kimeneti feltételét, az intézményben végzett tanulók több mint 90 százaléka rendelkezik a végzéskor középfokú komplex nyelvvizsgával vagy ezzel egyenértékű érettségi vizsgával. A nyelvoktatás a gimnáziumban oktatott többi idegen nyelvből is magas színvonalú, ezt a Szegedi Tankerületi Központ idén Pro Lingua díjjal ismerte el.

A középiskolában az idegen nyelvi tagozatok mellett még két tagozat, biológia és média-informatika is működik. Izgalmas újdonság, hogy a kilencedik évfolyam diákjai notebookokat igényelhetnek.

- Remélem, hogy sikeres évet zárunk majd egy év múlva, legalább olyan sikereset, mint a korábbiak, és együtt meg tudjuk valósítani a céljainkat, illetve ti meg tudjátok valósítani azokat az egyéni tanulmányi célokat, amiket kitűztök magatok elé. Azonban, ha már megvannak a célok, nagyon sok munkára lesz szükségünk, sok feladat áll előttünk, ehhez kívánok mindannyiótoknak sok erőt és kitartást – intézte szavait a diákokhoz Dr. Gera Tibor, a Szegedi Eötvös József Gimnázium és Általános iskola főigazgatója.

Bartha Karina

Borítókép: Prof. Dr. Zakar Péter, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese az iskola tanévnyitó ünnepségén. Fotó: Szegedi Eötvös József Gimnázium

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek