Bezár

Hírarchívum

Roma ifjúsági vezetőképzés a Szegedi Tudományegyetemen

Roma ifjúsági vezetőképzés a Szegedi Tudományegyetemen

Roma ifjúsági vezetőképzés a Szegedi Tudományegyetemen

2024. szeptember 02.
2 perc

Magyarországon egyedülálló roma ifjúsági vezetőképzést indított a Szegedi Tudományegyetem Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpontja roma közösségükért tenni akaró, vagy már dolgozó fiatal romák és roma fiatalokkal foglalkozó szakemberek részére.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A vezetőképző program legfőbb célja az, hogy a képzésben résztvevők a roma közösségek és tagjaik társadalmi felzárkóztatásának kérdéseire helyi, az adott település sajátosságait és lehetőségeit számba venni képes, helyi problémákra reflektáló megoldásokat kidolgozó, vezetési, társadalomtudományi, romológiai és pályázatírási ismereteket sajátítsanak el.

Magyarországon egyedülálló roma ifjúsági vezetőképzést indított a Szegedi Tudományegyetem

Magyarországon egyedülálló roma ifjúsági vezetőképzést indított a Szegedi Tudományegyetem Fotó: SZTE IKIKK TFK

A program tematikájában szerepelt társadalmi és állampolgári ismeretek, közösségfejlesztés, érdekérvényesítés, érdekképviselet, vezetői szintű részvétel a helyi demokráciában, szociálpolitika, közéleti és politikai kommunikáció, digitális média, pályázatírás, projektmenedzsment, közösségi élet és hagyományőrzés.

A képzést a Szegedi Tudományegyetem jeles tanárai vezették

A képzést a Szegedi Tudományegyetem jeles tanárai vezették Fotó: SZTE IKIKK TFK

A képzést a Szegedi Tudományegyetem jeles tanárai: Kiss Mária Rita, dr. Krémer András, valamint Markócs–Mezei Tímea doktorjelölt tartották, de emellett szakértő vendégelőadók is érkeztek: dr. Antal István, a Mathias Corvinus Collegium Roma Tehetségprogram igazgatója, Mészáros Ferenc, a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium igazgatója, továbbá Biró István, Alattyányi István és Csetreki Rita, az SZTE projektmenedzsment szakértői, munkatársai.

A résztvevők (roma önkormányzatok, civil szervezetek és oktatási intézmények munkatársai) az értékelés során elmondták, hogy fontos és hiánypótló tudást kaptak, melyet majd hasznosítani tudnak a mindennapok során a közösségükben, és a programon való részvétel hozzásegítette őket ahhoz, hogy még hatékonyabban tudjanak segíteni a fiatal, hátrányos helyzetű romáknak.

A résztvevők fontos és hiánypótló tudást kaptak

A résztvevők fontos és hiánypótló tudást kaptak Fotó: SZTE IKIKK TFK

Dr. habil. Jancsák Csaba tanszékvezető, a program vezetője elmondta, a zárónapon tartott fókuszcsoportos beszélgetésből megállapítható, hogy olyan tudásra, képességekre és kompetenciákra tettek szert a résztvevők, amelyek segítségével eredményesen biztosítható lehet a roma ifjúsági közösségek, szervezetek, informális csoportok fenntarthatósága.

Az Szegedi Tudományegyetem IKIKK által támogatott képzést az SZTE Roma Kiválósági Központ a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégiummal partnerségben valósította meg.

SZTEinfo

Borítókép: SZTE IKIKK TFK

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek