Bezár

Hírarchívum

pexels-energepic-com-27411-313690

Közel 1200 hallgató vett részt tanulástámogató programokban ebben a félévben

Közel 1200 hallgató vett részt tanulástámogató programokban ebben a félévben

2024. május 22.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központja ebben a szemeszterben is jelentős segítséget nyújtott a hallgatóknak: közel 1200 diák vehetett részt a tanulástámogató programokban. A Központ célja a speciális képzési igényű és a többségi hallgatók mentális támogatása az eredményes diplomaszerzés érdekében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2009 óta működő „Hatékony tanulás” kurzusokkal a Központ kezdetben a speciális képzési igényű hallgatókra fókuszált, azonban az évek során a többségi hallgatók körében is egyre nőtt az igény a tanulásmódszertani támogatásra. Az egyetemisták gyakran alacsony szintű tanulásmódszertani ismeretekkel érkeznek az intézménybe, ami magas stressz-szintet és alacsonyabb teljesítményt eredményezhet.

Személyre szabott tanulástámogatás

Az elmúlt évtized során a Központ egy komplex tanulástámogató rendszert alakított ki, amely minden hallgató számára elérhető. Az alábbi szolgáltatásokat kínálják:

- „Hogyan tanul a sikeres egyetemista?” c. jegyzet: Minden hallgató számára elérhető online.
- „Hatékony tanulás I.” e-learning kurzus: Kredit nélkül és kreditszerző módon is elvégezhető.
- „Hatékony tanulás II.” online jelenléti kurzus: Stressz- és kudarckezelési, időszervezési megoldásokat kínál.
- „Hatékony tanulás felsőfokon”: Kis létszámú, személyre szabott jelenléti kurzusok, speciális képzési igényű hallgatók számára külön csoportokkal.

cikkhez_kep_2
A tanulástámogató folyamatokat kortárs tanulásmentorok és a TANULÁS-MÓD-SZER-TÁR online tanulásklub is segíti, továbbá egyéni tanulási tanácsadás is rendelkezésre áll.

Pozitív eredmények és visszajelzések

A hallgatói visszajelzések rendkívül pozitívak: a programokat hiánypótlónak és kiemelten hasznosnak találják. Az őszi félév eredményei alapján a „Hatékony tanulás I.” kurzust elvégző hallgatók átlagosan 0,3-del magasabb tanulmányi átlagot értek el. A résztvevők tudatosabbak a napi tervezésben, hatékonyabbak a tanulási folyamataikban és növekvő magabiztosságról számolnak be, ami jelentős mértékben hozzájárult tanulmányi sikereikhez is.

tanulastamogato_szolgaltatasok_az_SZTE-n
Az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ elkötelezett amellett, hogy minden hallgató számára biztosítsa a sikeres tanulmányokhoz szükséges támogatást, elősegítve ezzel az eredményes diplomaszerzést.

SZTEinfo

Borítókép: pexels.com

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek