Bezár

SZTEhírek

Szegeden_tartja_csucstalalkozojat_az_egyik_legfontosabb_europai_egyetemi_szovetseg_a_EUGLOH

Szegeden tartja csúcstalálkozóját az egyik legfontosabb európai egyetemi szövetség, a EUGLOH

Szegeden tartja csúcstalálkozóját az egyik legfontosabb európai egyetemi szövetség, a EUGLOH

2024. június 14.
8 perc

A Szegedi Tudományegyetem a házigazdája a kilenc európai egyetemet tömörítő szövetség, a EUGLOH éves csúcstalálkozójának 2024. június 11. és június 14. között. Az eseményen több Nobel-díjas kutató is részt vesz, köztük az SZTE professzora, Karikó Katalin, aki június 13-án előadást tartott és dedikált.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Erős kezdéssel indult a EUGLOH Annual Summit 2024, a vezető európai egyetemi szövetség éves csúcstalálkozójának sajtónyilvános napja, hiszen Karikó Katalin dedikálta Áttörések – Életem és a tudomány című könyvét, a Karikó Katalin útja a Nobel-díjig és tovább című kiállításon az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban, 2024. június 13-án. A hosszan kígyózó sorban különböző nemzetek képviselői különböző nyelvekre lefordított könyveiket szerették volna aláíratni a világhírű tudóssal. Nem mindenkinek sikerült, de a 95. Ünnepi Könyvhét programsorozatában még lesz néhány lehetőség, amelyen Karikó Katalin szignóját meg lehet szerezni.

KK_dedikal

Karikó Katalin könyve világsiker, mindenhol sokan szeretnének aláírt példánnyal rendelkezni belőle. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A „European University Alliance for Global Health”, röviden EUGLOH egy 9 egyetemből álló szövetség, melynek célja a globális egészség fejlesztése interdiszciplináris tudományokon keresztül. A szövetség tagjai minden évben összegyűlnek, hogy személyes megbeszéléseken és szakmai konferencián vegyenek részt. Idén városunk és a Szegedi Tudományegyetem adott otthont a találkozónak, amelyen a szövetség tagjai, az egyetemek vezetői, a Pasteur Intézet és a WHO képviselői, valamint Karikó Katalin és Anne L’Huillier Nobel-díjas kutatók is részt vettek.

KJA-Number-0609

María Pilar Moracho Torija, Prof. Dr. Gábor Szabó, Prof. Dr. Sandrine Lacombe, Prof. Dr. Anne L'Huillier, Prof. Dr. László Rovó, Prof. Dr. Dag Rune Olsen, Prof. Dr. Katalin Karikó, Dr. Judit Fendler and Florabelle Cabarrubias, Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Az esemény megnyitóján, a JATIK kongresszusi termében köszöntőt mondott Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora, aki röviden bemutatta a Szegedi Tudományegyetem múltját is. Kiemelte, hogy a történelmi háttérrel és az elmúlt évtizedek kiválóságra való törekvésével felvértezve 2018-ban alapító tagként lépett be a szegedi egyetem a EUGLOH Európai Egyetemi Szövetségébe.

KJA-Number-1154

– Közös törekvésünk a EUGLOH-t Európa vezető felsőoktatási hálózatává tenni. Tekintettel arra, hogy a EUGLOH Szövetség minden tagja régiója és országa legjobb felsőoktatási intézményei közé tartozik, ez a közös elképzelésünk reális és megvalósítható. Mi sem tükrözi jobban felsőoktatási intézményeink kiválóságát, mint az, hogy 2023-ban három egyetem kutatói kaptak Nobel-díjat, közülük kettőt köszönthetünk éves csúcstalálkozónkon. Anne d'Huillier és Karikó Katalin szakterületük legkiválóbb kutatói. Szeretnénk megköszönni mindkettőjüknek, hogy elfogadták meghívásunkat, és inspirálták a Szövetség hallgatóit és oktatóit, hogy magas színvonalon folytassák munkájukat – mondta el Rovó László.

Prof. Dr. Dag Rune Olsen, a EUGLOH elnöke a Szövetség céljairól, jelenlegi helyzetéről beszélt és arról a szabadságról, amire a szövetség egyetemei törekszenek az oktatás, a kutatás területén. Hangsúlyozta, hogy a tagok sokat fektettek a globális egészségfejlesztésbe az oktatás, a kutatás területén, amit a történelem már igazolt is, hiszen a Covid-19 járvány rámutatott a tudósok munkájának fontosságára. Elmondta, hogy a EUGLOH Szövetség egy platform, ahol a szakértők együtt tehetnek a közös célok megvalósításáért. Kiemelte, hogy a EUGLOH legfontosabb céljai a jövő generációja életének jobbá tétele, amit soha nem szabad elfelejteni.

KJA-Number-0838

Prof. Dr. Sandrine Lacombe, a EUGLOH koordinátora beszédében kitért rá, hogy Európát erősebbé és jobbá teheti ez a szövetség, amely kibővült és már kelettől-nyugatig, északtól-délig behálózza a kontinenst. A jelenlegi geopolitikai helyzetben még fontosabb a szövetség munkája. Elmondta, hogy alkalmazkodni kell a társadalmi és globális változásokhoz, ami nehéz, de együtt mégis megvalósítható, hiszen az ehhez szükséges tudás és kreativitás megvan a szövetségben. A kutatás és az oktatás tekintetében is fontos kihasználni a közösség erejét. Elmondta, hogy a célok eléréséért egyformán fontos a kutatás, aminek egyik célja éppen az új ismeretek megszerzése és továbbadása, ahogyan az oktatás célja is az, hogy megfelelő alapot teremtsen a kutatásokhoz.

A EUGLOH hallgatóinak képviseletében a Szövetséghez köthető sikersztorikat osztott meg a Nemzetközi Diákszövetség két vezetője. A legnagyobb érdeklődés a 2023-as év két Nobel-díjas kutatójának előadásait kísérte, akiket Prof. Dr. Széll Márta mutatott be a közönségnek és méltatott színpadra lépésük előtt.

A 2023-as fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat Karikó Katalin és Drew Weissman kapták megosztva biokémiai felfedezéseikért, amelyek lehetővé tették egy hatékony mRNS-alapú vakcina kifejlesztését a Covid19 ellen. Az SZTE alumnája és jelenlegi professzora a motivációra fektette a hangsúlyt a konferencián tartott előadásában, amely ismét a tőle megszokott oldott és közvetlen hangnemben zajlott. Beszédében saját életéből hozott példákat az elhivatottság, a kitartás és a céltudatosság fontosságára. Megemlítette, hogy családi hátterétől függetlenül bárkiből lehet tudós, amiben fontos szerepe van a tanároknak és a diáktársaknak is. A Szegedi Tudományegyetemre azért jelentkezett, mert akkor nyitotta meg kapuit a Szegedi Biológiai Központ, és nagyon szeretett volna az intézetben dolgozni. A közönség soraiban ülő hallgatók figyelmét felhívta arra, hogy fontos, hogy legyen egy álmuk és a legkisebbnek tűnő feladatban is találják meg azt a jelentőséget, ami a távlati célok elérése, a tapasztalatszerzés szempontjából fontos. Karikó Katalin elmondta, hogy a kutatómunka során tapasztalt akadályok, megoldandó feladatok nélkül nem tartana ott, ahová sikerült elérnie. Az első ránézésre negatívnak tűnő dolgokról – ha például egy laborban nincs meg minden eszköz vagy anyag a kutatáshoz – később kiderülhet, hogy a megoldáshoz szükséges kreativitással gazdagítanak. Az SZTE professzora elmondta a véleményét a sikerről, ami különböző embereknek mást és mást jelent. Hasznos tanácsokat is adott a EUGLOH hallgatóinak, például, hogy szeressék a munkájukat és legyenek eltökéltek, higgyenek magukban és a tanulják meg pozitívan hasznosítani a stresszt, fókuszáljanak arra, ami a végső céljuk és próbálják meg kizárni a zavaró tényezőket. Felhívta a figyelmet arra is, hogy néha érdemes, sőt szükséges elhagyni a komfortzónát, hiszen abból lehet tanulni és időnként elengedhetetlen a tovább lépéshez is. Előadását vastapssal fogadta a lelkes közönség.

KJA-Number-0881

Ritkán lehet egyszerre két Nobel-díjastól kérdezni. Anne L'Huillier (középen) és Karikó Katalin válaszoltak a hallgatók és a közönség kérdéseire 2024. június 13-án, Szegeden. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L’Huillier kapta megosztva a 2023-as fizikai Nobel-díjat az attoszekundumos fényimpulzusokat generáló kísérleti módszerekért. Anne L’Huillier a EUGLOH Annual Summit másik Nobel-díjas díszelőadója beszédében arról beszélt, hogy hogyan befolyásolta öt különböző egyetem a pályafutását. A Paris –Saclay, a Müncheni Egyetem (Max Planck Institute), a University of Porto és jelenlegi munkahelye, a svéd Lundi Egyetem mellett kiemelte, hogy a Szegedi Tudományegyetem és a hozzá kapcsolható ELI ALPS is meghatározó jelentőséggel bírt karrierje és élete szempontjából is. Az általa vizsgált jelenséget a szegedi ELI ALPS öt másodlagos forrása is felhasználja, valamint a kutatóintézetben ebben az irányban folynak világszinten egyedülálló kutatások az SZTE oktatóinak közreműködésével, vezetésével. Kiemelte a személyes kapcsolat fontosságát Prof. Dr. Varjú Katalinnal, az ELI ALPS tudományos igazgatójával, akivel 2003 óta 28 közös tudományos cikket jelentettek meg a témában.

KJA-Number-0951

Prof. Dr. Varjú Katalin (telefonnal) és Anne L'Huillier (jobbra) tudományos együttműködése hosszú, gyümölcsöző múltra tekint vissza. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Az előadásokat kerekasztal-beszélgetés követte, melynek során az SZTE két hallgatója, Florabelle Cabarrubias és Divyanshi Divyanshi kérdezték Karikó Katalint és Anne L’Huillier-t tudományos munkájukról, életükről. Kiderült, hogy közös Columbo-ban, a népszerű televíziós nyomozó karakterében és a tudományos kutatókban, hogy mindig van „még egy kérdésük”. A beszélgetés végén a közönségnek is lehetőséget biztosítottak arra, hogy kérdezzenek a Nobel-díjasoktól.

Az ünnepség végén csoportkép készült a EUGLOH Szövetség tagjairól, majd plenáris üléssel folytatódott a program, melyet Anna Baumer Machado és Prof. Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese vezettek. Felkapott témák a globális egészség területén” címmel tartott előadást Robb Butler. Dr. Carlos Batthyány, a montevideói Pasteur Intézet ügyvezető igazgatója a II. típusú cukorbetegség kezelésének fejlődéséről, Prof. Silvia Melo-Pfeifer, a Hamburgi Egyetem oktatója „Globális egészség, migráció és álhírek: egy európai projekt tanulságai” címmel tartott plenáris előadást.

A konferencia délelőtti részét Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Dr. Bóka János európai ügyekért felelős miniszter zárta le. A miniszter elmondta, hogy a Szegedi Tudományegyetemen diplomázott, a városban kezdett el dolgozni és bár miniszteri munkája miatt gyakran van Budapesten, Szegedre hazajár. Kiemelte, hogy az európai integráció és az egyetemek közötti szövetség számos ponton hasonlóságot mutat. Mindkét területen igaz az, hogy a résztvevő partnerek erősítik egymást, a vetélytársak sikerei pedig minden résztvevőt erősítenek, valamint a sokszínűségükből előnyt kovácsolhatnak. Kitért rá, hogy 17 nap múlva kezdődik Magyarország EU elnöksége, aminek során az egészségügy és a felsőoktatás is jelentős szerepet kap majd. A miniszter elmondta, hogy a magyar kormány célja, hogy elősegítse a nemzetközi kutatások és oktatási projektek fejlesztését. A magyar EU elnökség kiemelt célja az európai egészségfejlesztés, kutatási aktivitások támogatása. Dr. Bóka János elmondta, hogy a EUGLOH kiváló példája annak, hogy különböző háttérrel rendelkező intézmények hogyan tudnak együttműködni a közös cél érdekében. A felsőoktatás tekintetében a minőség-ellenőrzés, a különböző tudományos fokozatok egységesítése és elismertetése, a felsőoktatási karrier vonzóvá tétele és európai diplomák lesznek a legfontosabb fókuszpontok. Az egészségügyben továbbra is jelentősek a Covid-járvánnyal kapcsolatos kihívások, a szív- és érrendszeri betegségek, a mentális egészség, valamint a pandémia előtti kutatási irányok újbóli felerősítése lesz a legfontosabb feladat.

KJA-Number-1201

Végül hangsúlyozta, hogy az Európai Uniós elnökség időszakában is számít a kormány a felsőoktatási intézmények, szervezetek, azon belül a Szegedi Tudományegyetem együttműködésére az európai közösség egészségét érintő témák tekintetében.

KJA-Number-0348

A EUGLOH 2024 Annual Summit programja csütörtök délután plenáris előadásokkal és panelbeszélgetésekkel folytatódott. Pénteken workshopok, koordinátori találkozók és vezetőségi megbeszélések, valamint díjátadók és végül a záróünnepség tette teljessé a rendezvényt.

 

Lévai Ferenc

Fotó: Kovács-Jerney Ádám, Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek