Bezár

Hírarchívum

A_tunderkapu_titka

Könyvajánló: Lovranits Júlia Villő: A tündérkapu titka

Könyvajánló: Lovranits Júlia Villő: A tündérkapu titka

2024. június 21.
2 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

"A Kapu valójában nem volt több két omladozó téglaoszlopnál – az egyikre jókora, görcsös zöldjuharfa támaszkodott. Valaha a pályaudvar főbejárata lehetett, de mára a síneket felszedték. A Kapu viszont megmaradt. A kapuszárnyak már hiányoztak, de a földön még ott árválkodott néhány macskakő, közeiket felverte a gaz.”

 

Lovranits Júlia Villő saját oldalán (http://www.lovranitsjulia.hu/) olvasható bemutatkozása (ennél szebben mi sem tudnánk írni róla, ezért szó szerint idézzük): „Az, hogy madarász leszek, már egészen korán, kisgyerek koromban eldőlt. Tanulmányaimat a Szegedi Tudományegyetemen végeztem, biológus szakon, ökológia szakirányon. Az egyetem elvégzése után a Magyar Madártani Egyesületnél oktatási munkatársa voltam, majd a Magyar Természettudományi Múzeumban dolgoztam múzeumpedagógusként, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban pedig kerti sétákat vezettem fél évig a Jókai-kertben. A mindenkori munkáim mellett, ezekből tanulva folyamatosan történeteket írok. A népmesei, csodálatos elemek mellett gyakran jelenik meg nálam a természet hiteles ábrázolása is, az ismeretterjesztést fontos célomnak tartom.”

A tündérkapu titka egy varázslatos kalandot kínál a kisiskolások számára. Ez a kedves és bájos történet a barátságról, hűségről, egymás segítéséről és az emlékek fontosságáról szól. A mese központi eleme a mindennel dacoló anyai szeretet és a bajbajutottak megsegítése, amely szívhez szóló tanulságokkal szolgál a fiatal olvasók számára. A könyvben megjelenik egy jó sárkány és egy mesélő kisfiú, akik bár nem kapnak nagy szerepet, mégis hozzájárulnak a történet varázslatos hangulatához. Az igazán figyelemre méltó azonban a tündér-tanítónéni, aki megmutatja, hogy a szeretet néha lemondással jár, de a végkifejlet mégsem szomorú, hanem vigasztaló és megnyugtató. A szerző pozitív életszemlélete és játékos, könnyed stílusa átviláglik a sorokon, miközben egy vidám, varázslatos történetet tár elénk, amely kalandok során át vezeti el a szereplőit a végcéljukhoz, miközben fontos tanulságokkal is szolgál. A mese arra is felhívja a figyelmet, hogy a látszat mögött mindig van valami mélyebb jelentés, és hogy hová is vezethet a gonoszság.

Szimonidesz Hajnalka gyönyörű illusztrációi csak tovább emelik a könyv értékét. A színes lapokon megjelenő képek tökéletesen kiegészítik az olvasottakat, szemet gyönyörködtetők és öröm nézegetni őket.

A 95. Ünnepi Könyvhét és 23. Gyermekkönyvnapok díszvendége volt Lovranits Júlia Villő, aki a beszélgetést követően dedikált is. Köszönjük a recenziós példányt a Könyvmolyképző Kiadónak!

Lázárné Csernus Anikó

SZTE Alma Mater

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek