Bezár

Hírarchívum

A Collectief Walden társulat Szélcsendélet című előadása

Különleges sétaelőadás, Kárpáti Péter ősbemutatója és egy szobaszínházi dráma a 34. THEALTER első napján

Különleges sétaelőadás, Kárpáti Péter ősbemutatója és egy szobaszínházi dráma a 34. THEALTER első napján

2024. július 30.
3 perc

Idén 34. alkalommal tér vissza a THEALTER színház fesztivál Szegedre. Július 27-én Balog József, a fesztivál művészeti vezetője, a Szegedi Tudományegyetem BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék oktatója nyitotta meg a THEALTER-t, ahol egészen augusztus 2-ig több mint harminc független színházi előadást láthat a közönség.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 34. THEALTER hivatalos megnyitóját megelőzte a Collectief Walden társulat Szélcsendélet című előadása. A Tisza-parti Laposon tartott sétaelőadás különleges élmény volt. Az indulás előtt a szervezők megkértek minden nézőt, hogy adják le az értékmegérzőben minden olyan eszközüket, amely valamilyen formában az időt jelzi. Cserébe mindenki kapott egy zajvédő fejhallgatót, amely az előadás egy bizonyos pontján fontos szerepet kapott. A Szélcsendélet az idő fogalmát járta körül, ehhez filozófiai megközelítéseket használtak az alkotók, máskor pedig személyes élményeket osztottak meg.

A Collectief Walden társulat Szélcsendélet című előadása

A Collectief Walden társulat Szélcsendélet című előadása

Az interaktív előadás végig mozgásban tartotta a közönséget. A Lapos és környéke remek választás volt, hogy a társulat Szegeden is bemutassa a sétaelőadást. Egyik helyszínről a másikra járva sokszor egy túrával kiegészített idegenvezetésnek is érezhettük az élményt, mert az alkotók Szegedet és a Tisza történetét is beleépítették a produkcióba.

A Szélcsendélet után a fesztivál hivatalos megnyitója következett a Régi Zsinagóga kertjében. Idén is Balog József, az SZTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék oktatója és a fesztivál művészeti vezetője mondott beszédet. A megnyitón mindenkit arra kért, hogy akár nézőként vagy színjátszóként, de tegye hozzá a fesztiválhoz, amit tud, hogy egy felejthetetlen élményben legyen részünk.

– Néhány héttel ezelőtt olvastam, hogy meghalt Tamás Pál szociológus. Nálam az eddigi években mindig úgy kezdődött a THEALTER, hogy ő felhívott, hogy eljönne három napra a fesztiválra, mert neki mindig itt derült ki, hogy mi történik Magyarországon. Remélem ti is tudjátok – mondta a közönségnek Balog József.

A megnyitót a Trafó és a MASZK Egyesület koprodukciója Kárpáti Péter Térkép a túlvilágról című ősbemutatója követte. Az előadás Kárpáti Péter életművéből nyújtott egy izgalmas részletet, a Térkép a túlvilágról című kötet egyik drámai fejezetét adaptálva. Kárpáti Péter mesteri módon ötvözte a történelmi tényeket és a fikciót, a múltbeli újságcikkek és a saját fantáziája segítségével rekonstruálva Jászai Mari és Lőw Immanuel különös kapcsolatát. Az előadás így nemcsak egy érdekes történetet mesélt el, hanem mélyebb gondolatokat is közvetített a nézők felé.

A Trainingspot Társulat Sűrített – életIGENlés halálNEM választással című előadása

A Trainingspot Társulat Sűrített – életIGENlés halálNEM választással című előadása

Végül a Trainingspot Társulat Sűrített – életIGENlés halálNEM választással című előadásával zárult a THEALTER első napja. A Szegedi Nemzeti Színház balett-termében tartott produkció egy szobaszínházi dráma volt, ahol a közönség egy megható, de sokszor mégis humorosan bemutatott történetet láthatott az elfogadásról, a halálra való felkészülésről és a megbocsátásról. A kis térben játszott darabnak a jelentősége és ereje abban rejlett, ahogyan az emberi lélek legmélyebb érzéseit tárta elénk, miközben fekete humorral könnyítette meg a nehéz témák feldolgozását.

A fesztivál további programjai megtalálhatóak a THEALTER honlapján.

Mátó Gábor

Fotó: thealterphoto2024

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek