Bezár

Hírarchívum

Dr. Kosztolányi József, az SZTE Bolyai Intézet egyetemi docense

Matematikai megoldások seregét kell ismerni a felkészüléshez - Közép-európai matekolimpiát rendeznek az SZTE Bolyai Intézetében

Matematikai megoldások seregét kell ismerni a felkészüléshez - Közép-európai matekolimpiát rendeznek az SZTE Bolyai Intézetében

2024. augusztus 12.
3 perc

Idén augusztus 24-30. között a Bolyai János Matematikai Társulat az SZTE Bolyai Intézetével közösen rendezi meg a soron következő Közép-európai Matematikai Olimpiát (Middle European Mathematical Olympiad, MEMO). Dr. Kosztolányi József, az SZTE Bolyai Intézet egyetemi docense, Rátz Tanár Úr életműdíjas matematikatanár, a szegedi lebonyolítás egyik szervezője mutatja be a középiskolásoknak szóló nemzetközi matematikai versenyt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Közép-európai Matematikai Olimpián 10 ország, Ausztria, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Litvánia, Németország, Szlovákia, Szlovénia, Svájc, és Magyarország vesz részt. A MEMO célja idén is az, hogy a középiskolások nemzetközi tapasztalatot szerezzenek és ezáltal versenyutánpótlást neveljen a Nemzetközi Matematikai Diákolimpiára (International Mathematical Olympiad, IMO).

A MEMO lebonyolításának menete is ugyanaz, mint a nemzetközi diákolimpiáé: az országok 6-6 fős csapattal, két-két felkészítővel nevezhetnek; itt is két 5-5 órás versenynap lesz, az első napon a diákok egyénileg dolgoznak, a másodikon pedig csapatban oldják meg a kitűzött feladatokat.

Az SZTE Bolyai Intézetének Riesz Frigyes-terme az olimpia egyik helyszíne lesz.

Az SZTE Bolyai Intézetének Riesz Frigyes-terme az olimpia egyik helyszíne lesz. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Dr. Kosztolányi József hangsúlyozta, hogy a feladatok "olimpiai" típusúak, vagyis nehezek lesznek. Az SZTE docense, aki a tanév alatt olimpiai szintű felkészítő szakkört tart matematikából, így beszélt a felkészülésről:

- A feladatok összetettek, a megoldásuk rendszerint eredeti gondolkodást és ötleteket igényel. Meghaladják a középiskolai emelt szintű oktatás szintjét. A matematikai megmutatkozik már az általános iskolában. Ebben az esetben a diák több nehezebb feladatot kap, az iskolában, ilyenkor a diák mindig egy kicsit több, nehezebb feladatot kap, és ha érezni rajta, hogy a sok munkával együtt is szereti csinálni, akkor eljuthat erre a szintre. A felkészülési tréningjük során olyan matematikai területekkel is meg kell ismerkedniük, amelyek nincsenek benne a középiskolai emelt szintű tananyagban sem. Ezek a diákok, olyan tapasztaltakká válnak a feladatmegoldási módszerekben, tipikus algoritmusokban, mint a sakkozó, aki rutinból ismer különböző megnyitásokat, utakat. Egy igazán jó versenyző körülbelül kétezer matematikai trükköt, módszert, algoritmust, indulási, megoldási ötletet kell, hogy ismerjen. Ezen kívül magabiztosan kell használnia a tudományos nyelvet, szóban és írásban jól kell kommunikálnia "matematikául".

Az idei magyar csapatnak szegedi diák is tagja, Víg Zalán, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tizedikes tanulója személyében.

A magyar MEMO 2024 csapat résztvevői:
Keresztély Zsófia (Budapesti Szent István Gimnázium, 11. osztály)
Kovács Benedek Noel (Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium, 11. osztály)
Holló Martin (Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium, 10. osztály)
Vigh Zalán (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, 10. osztály)
Molnár István Ádám (Miskolci Földes Ferenc Gimnázium, 11. osztály)
Prohászka Bulcsú (Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium, 10. osztály)

A Közép-európai Matematikai Olimpiák éremtáblázataA verseny feladatai jellemzően az algebra, a kombinatorika, a geometria és a számelmélet területéről érkeznek majd. Az egyéni versenyen a diákok mindegyik területről egy-egy feladatot kapnak, a csapatverseny tesztje pedig 8 problémából áll. A csapatversenyben a diákok közösen oldják meg a feladatokat, ami különleges hangulatúvá teszi a versenyt.

A szegedi olimpiára mintegy 140 főt várnak. A verseny megnyitóját 2024. augusztus 25-án, vasárnap 9-kor tartják az SZTE Bolyai Intézet Bolyai termében, a két versenynapot, valamint a kísérő workshopokat és felkészülési programokat pedig a Bolyai Intézet különböző szaktermeiben rendezik. A záróünnepség helyszíne a szegedi városháza lesz augusztus 29-én 17 órától.

A Közép-európai Matematikai Olimpia az 1978-tól megrendezett Osztrák-lengyel Matematikai Versenyből alakult meg 2007-ben. Magyarország egy évvel később csatlakozott, és azóta minden évben küld csapatot a versenyre. Az összesített „éremtáblázaton” a magyar középiskolások Lengyelország után a második helyen állnak.

A nagy-britanniai Bath-ban 2024. július 11-22. között megrendezett idei IMO versenyen a magyar csapat kiemelkedő 8. helyezést ért el a 118 résztvevő ország közül.

Panek Sándor

A borítóképen: Dr. Kosztolányi József, az SZTE Bolyai Intézet egyetemi docense

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek