Bezár

Hírarchívum

geocamp_dron

Geográfia a gyakorlatban: SZTE Geocamp

Geográfia a gyakorlatban: SZTE Geocamp

2023. szeptember 07.
4 perc

A földrajz nemcsak színes, érdekes, de gyakorlatban is használható tudást ad. A geográfus szakma műhelytitkaival is megismerkedő SZTE Geocamp 2023 résztvevői a terepen, a laborban, az előadások és az elemzések során is megbizonyosodhattak erről. Földrajzos szemléletmód, geográfus szakemberek nélkül nem tervezhető a fenntartható jövő! - vallják az SZTE GEOCAMP-tábor résztvevői.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A XII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny legjobb középiskolai tanulói számára szervezett jutalomtábort az SZTE TTIK Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék szeptember első napjaiban Szegeden. A 28 fiatal részben az egyetem falai között, részben terepen ismerkedhetett a földrajzi ismeretek gyakorlati felhasználásnak lehetőségeivel.

 nagy_siker_az_szte_geocamp

Az SZTE GEOCAMP résztvevői, Fotó: Páli Gergő

A háromnapos táborozás során számos interaktív feladaton keresztül nyerhettek bepillantást a geográfus szakma kulisszái mögé. Megtapasztalhatták a földrajztudományi ismeretek mindennapi életben történő felhasználási lehetőségeit. A résztvevők amellett, hogy megismerhették Szegedet és környékét, számos esettanulmány révén választ kaptak arra a kérdésre is, hogy „Mire jó a geográfus diploma, milyen döntések előkészítésében kompetens egy geográfus?”.


geocamp_pg

Pálfi Gergő fotógalériája a képre kattintva megtekinthető

A tábor résztvevői megbizonyosodhattak róla, hogy a földrajzos tudás a kulcs napjaink környezeti problémáinak megoldásához, geográfusok nélkül nincs esély a fenntartható jövőre, a környezeti problémák és természeti veszélyek elhárítására. A bevont szakemberek a természetvédelemben, árvízvédelemben, illetve a várostervezés során a gyakorlatban is kamatoztatják az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézetében szerzett tudásukat.

geocamp_labor_kja

Mintákat is elemeztek az SZTE talajtani laborjában a diákok, Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Az elmúlt 12 év során csak az első pár helyezett vehetett részt a legjobbaknak szervezett külföldi tanulmányúton. Idén azonban a Szegedi Tudományegyetem támogatásával bővíteni tudták a jutalmazottak körét. Az első napon Dr. Gulyás Ágnes, az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézet adjunktusának vezetésével klímatudatos szemüvegen keresztül vizsgálták meg Szeged parkjait és közterületeit a meghívottak. A Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa, Balázs Réka, az SZTE egykori geográfus hallgatója, a terepi nap szakmai vezetője gondoskodott róla, hogy Öthalmon, Fehér-tónál, Csólyospáloson és Pusztaszeren tartalmas program várja a résztvevőket.


Többek közt a drónok természetvédelemi alkalmazási lehetőségeivel, a talajtani mintavétellel, és az aszály előrejelzéséhez nélkülözhetetlen talajnedvesség mérésével is megismerkedhettek a tábor résztvevői. A Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben gyűjtött a talajmintákat, drónfelvételeket az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézetének talajtani laborjában, számítógépes tantermeiben dolgozták fel a táborlakók. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságon, a Kiskunsági Nemzeti Parkban, vagy Szeged város zöld infrastruktúrájának tervezésén dolgozó egykori SZTE geográfus hallgatókkal való találkozáson kívül élménygazdag csapatépítő programokon (például sárkányhajózáson) is részt vehettek a táborozók. A tábor nem jöhetett volna létre a hallgatók, doktoranduszok hathatós közreműködése nélkül. Gondoskodtak róla, hogy a középiskolások megismerjék az egyetemi életet és maguk is sokat tanultak a tábor szervezéséből.

sztegeo_geocamp

Az SZTE őslénytárával és ásványgyűjteményével is megismerkedtek a résztvevők, Fotó: Kovács-Jerney Ádám

— Több jelenlegi és egykori hallgatónk is a Jakucs verseny kapcsán ismerkedett meg Szegeddel, a Szegedi Tudományegyetemmel, intézetünkkel. Nyilvánvaló, hogy a Jakucs verseny és reményeink szerint a GEOCAMP-tábor is befolyásolta és befolyásolja pályaválasztásukat. Az informatikai módszerek és eszközök, műholdképek, drónok, digitális térképek nagyon sok fiatalt érdekelnek. Sokak számára itt tudatosult, hogy ezeket a földrajztudósok is aktívan használják. Az volt a legmeglepőbb a számomra, hogy a mai, számítógép előtt felnőtt Z-generáció számára is mennyi élményt tud adni a terepi adatgyűjtés, mondjuk egy szikes tó felmérése, a táj földrajzi szemlélettel történő elemzése. A geográfus szakma ismertségének javítása, valamint a Földrajzi és Földtudományi Intézet képzéseinek népszerűsítése érdekében ebben a tanévben is megrendezzük a Jakucs Lászlóról, korábbi tanszékvezető professzorunkról elnevezett, Kárpát-medencei középiskolai földrajzversenyünket, amelyért a felvételi során is többletpontok járnak – tette hozzá Dr. Szilassi Péter, a tábor és a verseny szakmai vezetője, az SZTE Geoinformatikai Természet és Környezetföldrajzi Tanszékének egyetemi docense.

geocamp_pg_terep

A terepen végzett kutatások, elemzések is nagy sikert arattak, Fotó: Pálfi Gergő

A GEOCAMP-re többen a határokon túlról érkeztek. A tábor megszervezésében támogatást nyújtott a Szegedi Tudományegyetem, illetve olyan intézmények, amelyeknél SZTE alumnik dolgoznak, mint az ATIVIZIG, a Kiskunsági Nemzeti Park, vagy a SZETÁV. Ők is kellettek ahhoz, hogy színes és élménygazdag programot tudjon biztosítani a legtehetségesebb középiskolásoknak az SZTE GEOCAMP.

Lévai Ferenc

Nyitókép: Az SZTE GEOCAMP résztvevői a terepen ismerkednek a drónok használatával, felhasználási lehetőségeivel, Fotó: Pálfi Gergő

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek