Bezár

Hírarchívum

dobogos_helyen_vegzett_az_szte_csapata_a_xii._jakucs_laszlo_nemzetkozi_kozepiskolai_foldrajzversenyen

Dobogós helyen végzett az SZTE csapata a XII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyen

Dobogós helyen végzett az SZTE csapata a XII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyen

2023. április 03.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézetben folyó kutatások és oktatás megismertetése is nagy hangsúlyt kapott a XII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyen, amelyet a Kárpát-medence legtehetségesebb középiskolás diákjai számára rendeztek. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola csapata révén a hazaiak egy harmadik helyezéssel gazdagodtak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Évszázados múltra tekint vissza Szegeden a felsőoktatásban a földrajzi és földtudományi képzés, nemzetközileg is magasan jegyzett kutatókat, oktatókat adott a Szegedi Tudományegyetem ennek a tudományágnak. Köztük Jakucs Lászlót, a világhírű karsztkutatót, akinek a nevét viseli a középiskolai földrajzverseny is, amelynek középdöntőjét és döntőjét pénteken és szombaton rendezték meg az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézetében. Jakucs László a világon elsőként úgy fedezett fel egy barlangot, hogy tudományos kutatások segítségével feltételezte, majd bizonyította annak létét és pontos helyét. A geológus később az Aggteleki cseppkőbarlang igazgatói posztját is betöltötte, a Szegedi Tudományegyetemen tanszékvezetőként dolgozott.

Jakucs Lászlóné

A versenyen a kezdetektől részt vesz Jakucs László özvegye, Marika néni is, Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Rekordszámú jelentkező, majd 500 fő indult a februári, online fordulóban, ahonnan a legjobb 48 csapat jutott be a következőbe, amit már Szegeden rendeztek meg.

 

Jakucs_Laszlo_Nemzetkozi_Kozepiskolai_Foldrajzverseny_galeria
Kovács-Jerney Ádám fotói a képre kattintva megtekinthetők

A versenyzőkre a megnyitó után a középdöntő várt, amelyből a legjobb 24 csapat jutott tovább a szombati fináléba. A tanulmányi verseny az általános és középiskolai természetföldrajzi tananyagra épített, idén kiemelt témája volt a Klímaváltozás kihívásai a Kárpát-medencében, melyhez kötelező szakirodalmat biztosítottak a szervezők.

A döntőbe jutott csapatok és felkészítő tanáraik értékes nyereményeket kaptak, valamint a legjobb határon túli középiskola csapata is különdíjban részesült. Az első helyezést elért csapat Jakucs László emlékplakettet kapott.

A Jakucs László Középiskolai Földrajzversenyhez kapcsolódóan először rendezik meg 2023. július elején a GEOCAMP-et Szeged. A résztvevők izgalmas kirándulásokon vehetnek részt, földrajzi és földtudományi kutatásokkal ismerkedhetnek meg, interaktív bemutatókat nézhetnek meg és kalandos élményekkel gazdagodhatnak. A verseny résztvevői helyezésüktől függően ingyenesen vagy nagy kedvezménnyel csatlakozhatnak a GEOCAMP programjaihoz.

 A XII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny dobogósai:

  1. Iszmoilí-Szomoní-csúcs - Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium,

    Felkészítő tanár: Vizy Zsolt Csapattagok: Náror Artúr; Virág Rudolf

  2. Big Gang - Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium, Győr Felkészítő tanár: Dr. Tullner Tibor, Csapattagok: Kovács Kristóf; Szücs Márton
  3. Bebekler - SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, Szeged Felkészítő tanár: Izing Máté, Csapattagok: Báló Dávid; Géczi Dániel

A középdöntő és a döntő eredményei ide kattintva elérhetőek.

– Legyenek büszkék magukra: már az, hogy itt vannak, óriási teljesítmény! Ahhoz hogy valaki részt vegyen és eredményesen szerepeljen egy tanulmányi versenyen, a tehetségen és a szorgalmon túl, nyitott gondolkodásra is szükség van. Önök már megértették azt, hogy az iskola több lehet egy helynél, ahol a tudást megszerezhetik és ahol számon kérik. A Szegedi Tudományegyetem is jóval több, mint „csak” egy felsőoktatási intézmény: nemzetközi hálózatok tagjaként, kapu a világra, többek között a EUGLOH és a Coursera nyújtotta lehetőségeknek köszönhetően – emelte ki beszédében a megnyitón Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja.

Dr. Fendler Judit

Az SZTE kancellára a megnyitón elmondta, hogy a földrajzosokra egyre több területen van szükség, Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A verseny évről évre visszatérő díszvendége Jakucs professzor özvegye, aki a kutatások és az oktatás során is a geológus hű társa volt, őt külön köszöntötték a megnyitón. Prof. Dr. Zakar Péter, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesének visszaemlékezése a saját földrajzos hallgatói élményeire nagy sikert aratott a hallgatóság körében, annál is inkább, mivel őt még személyesen is tanította Jakucs professzor. A rektorhelyettes arra hívta fel az indulók figyelmét, hogy a földrajz egyfajta gondolkodásra is megtanít, amit aztán az élet bármely területén hasznosíthatnak, akik elsajátították. Dr. Sipos György, a versenyt szervező Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék vezetőjekiemelte, hogy szükség van olyan geográfusokra, akik az előttünk álló kihívásokra megfelelően hatékony és komplex válaszokat tudnak adni, ezért örömét fejezte ki, hogy a verseny népszerűsége évről évre nő.

Jakucs verseny

A versenyzőknek szóban, laborban, kvízben és a számítógépek előtt is volt alkalmuk bizonyítani felkészültségüket, Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A dobogós SZTE csapatot Izing Máté készíette fel. Géczi Dániel 10. évfolyamon, Báló Dávid 11. évfolyamon tanul az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában.

Jakucs-plakett

További részletek, eredmények a verseny honlapján.


ZP_Jakucs
Zentai Péter fotógalériája

Lévai Ferenc

Nyitókép: A XII. Jakucs László Nemzetközi Földrajzverseny megnyitója 2023.03.31-én, Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek