Bezár

Hírarchívum

endoszkópos labor, SZTE SZAKK

Diagnosztikai és terápiás járóbeteg endoszkópia fejlesztése a Szegedi Tudományegyetemen

Diagnosztikai és terápiás járóbeteg endoszkópia fejlesztése a Szegedi Tudományegyetemen

2023. november 29.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem az EFOP-2.2.19-17-2017-00053 azonosítószámú projektben a gasztroenterológiai betegségek diagnosztikai és terápiás ellátását biztosító endoszkópos műszer és eszközpark fejlesztését, és a Kálvária sugárút 57. szám alatti telephely járóbeteg labor infrastruktúrájának kialakítását valósította meg. A projekt a Széchenyi 2020 programban, 299,98 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatásból valósult meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az EFOP-2.2.19-17-2017-00053 azonosítószámú projekt eredményeként a gasztroenterológia endoszkópos műszer és eszközpark került fejlesztésre, korszerűsítésre a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati Klinikán. A projektben közel 229,37 millió forint értékben került beszerzésre endoszkópos műszerpark, mely az alábbi berendezéseket foglalja magában: videogastroscopok, videocolonoscopok, illetve ezekhez szükséges vizsgálati kiegészítők és IT berendezések. Továbbá az eszközök sterilitási elvárásoknak megfelelő tisztítását végző endoszkóp mosó berendezések kerültek beszerzésre.

 endoszkópos labor, SZTE SZAKK

A projekt több eszközbeszerzésből állt.

A projekt során épület infrastruktúra fejlesztés is történt az SZTE SZAKK Belgyógyászati Klinika Kálvária sugárút 57. szám alatti telephelyén: az „A” épület 1. emeletén járóbeteg szakellátást szolgáló endoszkópos laborok kerültek kialakításra közel 57,31 millió forint értékben. A felújítás során 230 m2 területen alakítottak ki a szakmai minimumfeltételeknek megfelelő, korszerű gasztroszkópos ambulanciát és kolonoszkópos ambulanciát a hozzá tartozó eszközmosó helyiségekkel, betegváróval és mosdókkal, a mozgássérültek számára akadálymentesített mosdóval.

 endoszkópos labor, SZTE SZAKK

A betegellátás hatékonyabb lesz.

A fejlesztéseknek köszönhetően azok a vizsgálatok, amelyeket eddig fekvőbeteg ellátásban valósítottak meg, ezentúl járóbeteg ellátási formában történhetnek, csökkentve a kórházban töltött időt, illetve a lehetséges szövődmények kialakulásának kockázatát. A fejlesztések eredményeként kulturált környezetben, modern eszközpark került a járóbeteg ellátás szolgálatába állítva, tervezhetőbbé és magasabb színvonalúra emelve az ellátást, komfortosabbá téve a tápcsatornai betegségek diagnózisához, illetve szűréséhez nélkülözhetetlen vizsgálatokat.

endoszkópos labor, SZTE SZAKK

Csökkenhet a kórházban töltött idő.

A fejlesztésekről a https://u-szeged.hu/pmi/futo-projektjeink/szechenyi-2020 oldalon olvashatnak.

SZTEinfo

Borítiókép: Diagnosztikai és terápiás járóbeteg endoszkópia fejlesztése a Szegedi Tudományegyetemen.

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek