Bezár

Hírarchívum

Nyito_SZESZT_sajtotajekoztato

A Szegedi Egyetemi Színpad évfordulói és a színjátszók ünnepei, 2023. március 15-18.

A Szegedi Egyetemi Színpad évfordulói és a színjátszók ünnepei, 2023. március 15-18.

2023. március 14.
3 perc

„Volt egyszer egy Szegedi Egyetemi Színpad” címmel 2023. március 15-én nosztalgikus emléknapot tart az SZTE az 1960-as/70-es évek legkiválóbb amatőr színháza és legendás vezetője, Paál István tiszteletére. Az ünnepi program csúcspontját a Petőfi Rock 50. évfordulója jelenti. A rendezvény-sorozat március 18-ig a VI. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozóval folytatódik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Petőfi emlékév adja a Szegedi Tudományegyetem összetett rendezvény-sorozata hátterét. „A költő százötven éve született. A Volt egyszer egy egyetemi színpad - programsorozat a Paál István rendezésében, 1973-ban készült első magyar rockopera, a Petőfi-rock előtt tiszteleg. Helyszínéül, ahogy akkor, most is az SZTE BTK Auditórium Maximum terme szolgál, és a Radnóti Kávéház, valamint a No Milk Today Pub és lemezbolt is csatlakozik a találkozó szakmai lebonyolításához” - tudósított az sztealmamater.blog.hu a sajtótájékoztatóról, amelyen Árkosi Árpád Jászai Mari-díjas rendező, a Szegedi Egyetemi Színpad egykori tagja és Varga Norbert, a Szegedi Egyetemi Színpad művészeti vezetője ismertette a 2023. március 15. és 18. közötti programok részleteit.

Idén 20 éves Szegedi Egyetemi Színház elődje, a Szegedi Egyetemi Színpad – hangsúlyozta Varga Norbert. Ezért a VI. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozó, a „SZESZT a nagy előd előtt tiszteleg. Az egyetemi színház a magas minnőségű szórakoztatást helyezi előtérbe a felsőoktatás keretei között, aminek példájául a forradalom és a Paál István által írt Petőfi-rock 50. évfordulója szolgál. Hangsúlyozta, a ’Volt egyszer egy egyetemi színpad’ program az ünnepről szól, nem a megemlékezésről, ezen kívül történelmi pillanat, hogy az ötven évvel ezelőtti, és a jelenlegi egyetemi színészek találkozhassanak egymással. Szakmai beszélgetések, könyvbemutatók, színi előadások és koncertek színesítik a programot.”

Varga_Norbert_Arkosi_Arpad_20230315

Árkosi Árpád elmondta, a régi előadásokat is megidéző könyves beszélgetés helyszíne a Radnóti Kávéház lesz. A program két részre tagolható; az első rész Bérczes László színházi szakértő beszélgetése lesz azokkal, akik a Nánay István „által elkészített monográfiát megkapták. A második részhez”, az SZTE BTK AudMax-ba „sok egykori Petőfi Rock-színészt is meghívtak, hogy együtt idézhessék meg az ötven éves előadást egy szakmai fórum keretében. Az eseményen nem az előadás újrajátszása, hanem az arra való reflektálás kerül majd előtérbe. A szervezők a régi tagok közül nagyjából száz fővel vették fel a kapcsolatot, de hogy végül hányan vesznek részt az előadáson, még kérdéses.”

A Szegedi Tudományegyetem felkarolta az elképzelést. Árkosi Árpád rámutatott: az „akkori nehéz anyagi körülmények közepette” a szegedi egyetem „biztosította az előadásokhoz szükséges helyszínt és eszközöket.” „Ötven évvel később az Auditórium Maximum még mindig olyan, mint akkor volt, ugyanaz a berendezés, a környezet, mint 1973-ban. Kiemelte, az, hogy a gyorsan változó világban a nagyelőadó fennmaradt”, s ez „egy furcsán romantikus pillanatot kínál az egyetemi színház eseményeinek felidézéséhez. Erre az alapra az egykori és jelenlegi hallgatók is építhetnek” – zárta tudósítását az sztealmamater.blog.hu szerzője.

A 2023. március 15-i ünnepség részletei ide kattintva elérhetők!

A VI. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozó (SZESZT) teljes programja pedig itt olvasható!

A Facebook esemény-sorozat: https://fb.me/e/Z02g5Rzn 

SZTEinfo

Forrás: sztealmamater.blog.hu

Fotók: Zentai Péter

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek