Bezár

Hírarchívum

Nyito_SZTE_NKI_Sajtofoto_kiallitas_fotosok_20230314

Sajtófotó kiállítással köszöntötte március idusán az újságírókat az SZTE kommunikációs csoportja

Sajtófotó kiállítással köszöntötte március idusán az újságírókat az SZTE kommunikációs csoportja

2023. március 16.
7 perc

Március 15. jeles ünnep: az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc évfordulója, valamint a magyar sajtó napja. Több jubileumra is emlékeztetett a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság kommunikációs csoportja a 2023. március 14-i programján. Az SZTE NKI sajtófotó kiállítása 2023. március 22-ig tart nyitva az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Sajtóreggelire és informális beszélgetésre hívta az újságírókat, fotóriportereket, operatőröket és szerkesztőket 2023. március 14-én a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága (NKI) kommunikációs csoportja. Stílusosan sajtófotó kiállítás és a több mint száz éves szegedi egyetemi sajtó évfordulóit felvillantó tablók is köszöntötték az újságírás jeles napjának is számító március 15-re készülődő szerkesztőségi munkatársakat az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Bene_Tamas_igazgato_es_Bobko_Anna_irodavezeto-helyettes_20230314_FY

Dr. Bene Tamás, az SZTE NKI igazgatója köszöntötte a szerkesztőségek munkatrásait a magyar sajtó napja alkalmából az SZTE sajtófotó kiállítás megnyitóján.

Köszönet a szerkesztőségeknek

– KÖSZÖNJÜK! Ez a legfontosabb szó, amit a magyar sajtó napja alkalmából az újságíróknak, a szerkesztőségek munkatársainak el kell mondanunk. Mert minden más napon csak rohanunk és rohanunk és rohanunk. Az újságírók kérdeznek, mi igyekszünk intézni a válaszokat… Telefonálunk és eseményekről egyeztetünk... Meghívókat küldünk és a sajtó munkatársai tudósítanak az egyetemi rendezvényekről… E programok után többnyire nincs idő egy kávé melletti beszélgetésre, mert a tudósítót szorítja a „leadási határidő”, a „lapzárta”. Ez a folyamatos rohanás a sajtómunka jellemzője. Ezért gondoltuk, hogy most, a magyar sajtó ünnepe előtti napon álljunk meg néhány pillanatra, amikor – a kollegáim nevében is – elmondhatom: KÖSZÖNJÜK! Köszönjük a munkát, amivel a sajtó segíti az egyetemen végzett munka népszerűsítését: az oktatást, kutatást és gyógyítást, ami hatással van a régió fejlődésére és az emberek életére – fogalmazott dr. Bene Tamás, az SZTE NKI igazgatója.

Bene_tamas_igazgato_es_Bobko_Anna_irodavezeto-helyettes

Dr. Bene Tamás az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója, valamint Bobkó Anna sajtókapcsolatokért felelős irodavezető-helyettes az SZTE sajtófotó kiállítás megnyitóján.

A születéstől az élet alkonyáig sokféle ellátást és szolgáltatást nyújtanak az embereknek a Szegedi Tudományegyetem klinikáin. A város és a régió fejlődéséért dolgoznak az SZTE nemzetközi rangú kutatói. A fiatalok egyetemi képzésében kiemelt hangsúlyt kap a tehetséggondozás. Az SZTE Magyarország legjobb egyeteme az egyik legelismertebb rangsorkészítő cég szerint, miközben minden nemzetközi toplistán előkelő helyezéssel rendelkezik… - hozott néhány példát a szegedi felsőoktatási intézmény hatókörének érzékeltetésére az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója.

– A sajtó közvetítésével jut el a Szegedi Tudományegyetem oktatói, kutatói és gyógyítói kiválóságának, társadalmi misszióinak híre a közvéleményhez – hangsúlyozta dr. Bene Tamás. Az SZTE NKI igazgatója köszönte az újságírói objektivitást, a kérdéseket és azt a kritikus gondolkodást, amellyel vizsgálhatók az egyetemi ügyek. Köszönte a sajtó kiegyensúlyozott tájékoztatását, ami rendkívül fontos társadalmi feladat.

Szöveg és kép összhangja

Az SZTE NKI szerkesztőség feladata, hogy megörökítsen minden fontos pillanatot az intézmény életében, amelyekről az SZTE honlapján megjelenő cikkekben, közleményekben, az SZTE NKI által kiadott magazinokban olvashatnak az érdeklődők. Azt is küldetésének tekintik az egyetemi kommunikációs csoport, hogy hozzájáruljon az ismeretterjesztéshez, a tudomány népszerűsítéséhez, az SZTE – oktatás, kutatás, gyógyítás melletti – negyedik feladatáról, a dél-alföldi régió fejlődése érdekében tett szolgálatáról.

Az egyetemi sajtófotók tárlata az SZTE 2022-es Őszi Kulturális Fesztiválján nyílt meg. Az SZTE rektori és kancellári hivatalának is otthont adó Dugonics téri épület átriumában látható képsorozat új fotókkal kiegészülve került át az SZTE TIK kiállítási terébe.

SZTE_NKI_Kommunikacios_csoport_20230314

Az SZTE NKI kommunikációs csoportjának a sajtófotó kiállítás megnyitóján megjelent tagjai (balról jobbra): Bokó Anna, Kovács-Jerney Ádám, Szabadszállásiné Gajzer Erzsébet irodavezető, Zentai Péter, Mészáros Dóra, Panek Sándor, Szekeres Nikolett, Pósa Tamara, Sahin-Tóth István, Újszászi Ilona.

A hallgatói élet megörökített pillanataitól kezdve, a tudósok laboratóriumi kísérletei eredményinek illusztrálásáig, a műtőasztalokon történt bravúros beavatkozások bemutatásáig számos érdekes téma került lencsevégre. A profi fotoriporterek munkái mellett az SZTE NKI gyakornokainak a fényképei is falra kerültek az SZTE TIK kiállítási terében. Az egyetlen fényképfelvételbe sűrített fotóriporteri mondandót újságcikk fejti ki az SZTE hírportálján. Az SZTE most bemutatott sajófotói mögötti cikkekhez a képek alatti QR-kódok vezetnek el. A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság kommunikációs csoportja egy éves teljesítményének is keresztmetszetét adja a sajtófotókiállítás.

A szöveg és a kép összhangjáról is szól az SZTE NKI sajtófotókiállítása. Bobkó Anna, Kovács-Jerney Ádám, Molnár Dóra, Sahin-Tóth István, Zentai Péter készítette a fotókat Lévai Ferenc, Lévay Gizella, Panek Sándor, Pósa Tamara, Szabadszállásiné Gajzer Erzsébet, Újszászi Ilona cikkeihez és az SZTE NKI sajtóközleményeihez.

Az elődök érdemei, az utódok feladatai

A ’48-as forradalom és szabadságharc nyitányának 175. évfordulóját, a szegedi egyetemi sajtó több mint 100 évét ünnepelhetjük, a 70 éves Szegedi Egyetem című újság és a 30 éves itteni kommunikációs képzés jeles hagyományaira emlékezhetünk a 2022-2023. tanévben.

16 tablón mutatta be a 2012/13. tanévben az egyetemi sajtó 90 és a Szegedi Egyetem című lap 60 évét az SZTE Klebelsberg Könyvtár egyetemtörténeti gyűjteményének akkori két munkatársa, Ráczné Mojzes Katalin és Kámán-Gausz Ildikó. E tablók közül néhány most is emlékeztetett a jeles elődökre az Új Időktől kezdve a Szegedi Hídon át a helyi felsőoktatás lapjáig, a Szegedi Egyetem című újságig. Az akkori híradások beszámoltak az egyetemi újságírás nagyjaira emlékező, tíz évvel ezelőtti fórumról is.

cimlap_egyetemi_lapok_kiallitas_k

Az értelmiségi lét lényeges komponense az értő, intelligens olvasás, amit csak igényes szövegekkel lehet elsajátítani” – fogalmazott 2013. évi sajtónapon Szabó Gábor akadémikus, az SZTE akkori rektora. Szerinte a puszta információátadás már nem tart el egy médiumot, ahhoz pedig, hogy a sajtóban ennél több történjen, magas szintű újságírás szükséges. „Remélem, hogy ennek egy műhelye lesz továbbra is minden olyan sajtótermék, ami az egyetemen és környezetében megjelenik” – fogalmazott. Szabó akadémikus egy évtizede mondta „nagy igény mutatkozna a színvonalas tudományos – különösen a természettudományos – ismeretterjesztő újságírásra, hogy a társadalom ne gyanakodva tekintsen a tudósokra, és a tudósoknak ne állandóan védekezve kelljen dolgozniuk. Ehhez pedig nem a kutatók, hanem sokkal inkább a képzett szakújságírók értenek.”

SZE_1953_1956_j

A Szegedi Tudományegyetem és elődei időszakában, vagyis az elmúlt 441 évben készült művek tudományos és szépirodalmi kiadványok adatbázisa az egyetemi bibliotéka honlapjáról is elérhető SZTE Egyetemi Kiadványok repozitórium. Az SZTE Univhistória repozitórium több mint 900 periodika, több mint 8000 lapszámnyi egyetemi újság és hallgatói lap cikkeit tartalmazza. A SZTE Klebelsberg Könyvtár Egyetemi hírarchívumban gyűjti a szegedi egyetemről 1921 óta megjelent papíralapú és online híradásokat, köztük hanganyagokat és videókat. Itt böngészhetünk az SZTE és elődei hírei között, az egyetemi életről 1581-től napjainkig.

Az elmúlt 70 évben folyamatosan megújult a Szegedi Egyetem című lap. 30 éve az akkori szerkesztőségi munkatársak indították el a szegedi kommunikációs képzést, amelyből kifejlődtek az SZTE BTK és az SZTE JGYPK médiához köthető mai szakjai. Az újság 2012 óta Szegedi Egyetem Magazinná, 2019 óta Szegedi Egyetem Magazin lapcsaláddá bővülve mutatja be az SZTE sokszínűségét és kiválóságát. A SZEM lapcsaládnyomtatásban is megjelent tagja az Alma Mater Magazin, a SZTE Klinika Magazin, a Szegedi Egyetem Magazin, a SZTEminárium Magazin. Az online elérhető SZTE Magazin részei: Klinika Magazin, Heuréka Magazin, Szegedi Egyetem Magazin, Anno Magazin, Hallgatói Magazin, Alma Mater Magazin, Multimédia. Ezek folyamatosan frissülnek az SZTE Hírportálról, az Aktuális cikkcsoportból a Hírekkel, a Közleményekkel, az Ajánlóval.

SZTEinfo

Fotók: Karnok Csaba, Frank Yvette

A borítóképen az SZTE NKI fotóriporterei (balról jobbra): Kovács-Jerney Ádám, Bobkó Anna, Zentai Péter, Mészáros Dóra, Sahin-Tóth István.


Korábban írtuk a magyar sajtó napjáról, az egyetemi sajtó ünnepeiről:

Március 15. a magyar újságok ünnepe is: 15 kuriózum a 100 éves szegedi egyetemi sajtóról

Március 15.: a ’48-as forradalom és szabadságharc nyitánya, a magyar sajtó ünnepe

Felolvasóest és verspályázat: a jubiláló egyetemi sajtó ünnepei

SZTEtv Híradó - Egyetemi sajtótükör és ifjúságtörténeti kiállítás

Ünnepel az egyetemi sajtó


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek