Bezár

Hírarchívum

Nyito_Tankonyvmuzeum_IMG_0159

A tudomány szegedi helyei – Tankönyvmúzeum az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karon

A tudomány szegedi helyei – Tankönyvmúzeum az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karon

2023. június 23.
6 perc

„Országos jelentőségű muzeális érték…” „Egyedülálló gyűjteménye az oktatástörténetnek…” Így jellemzik, akik megismerik a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar főépületében kialakított Tankönyvmúzeum kiadványait. A különleges tankönyvtár kutatóhely és közösségi tér, ezért előzetes bejelentkezés után látogatható – a Múzeumok éjszakája előtti és utáni hétköznapokban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

1780-ból származik a legpatinásabb kiadvány. A legújabb tankönyvek a rendszerváltozásnak nevezett XX. századi fordulat éveiben datálódtak. Két évszázad neveléstörténetének dokumentumait vonultatja föl a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (JGYPK) főépületében kialakított Tankönyvmúzeum.

IMG_0033 Országosan is egyedülálló gyűjtemény az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Tankönyvmúzeuma. A legpatinásabb kiadvány 1780-ból származik - mutatja a gyűjteményt kezelő Juhász Kriszta. Fotó: Sahin-Tóth István

Két évszázad két szobában

A 2000 előtt Juhász Gyula Tanárképző Főiskolának nevezett intézmény azóta megszűnt történelem tanszéki könyvtárában pihent a tankönyvgyűjtemény.

IMG_0050

A tankönyvgyűjtemény megalapítóját, Huszka Lászlót bemutató tabló előtt az SZTE JGYPK kartörténeti kiállítás és a Tankönyvmúzeum egyik ötletgazdája, T. Molnár Gizella (balról) mesél a gyűjteményt gondozó Juhász Krisztának. Fotó: Sahin-Tóth István

Az értékes kordokumentumokat Huszka László címzetes főiskolai tanár érdeklődési körének és gyűjtőszenvedélyének köszönhetjük. A szegedi felsőoktatási intézmények integrációjának egyik következményeként a tanszéki könyvtárak anyaga az egyetemi bibliotéka állományába került. Ám az SZTE Klebelsberg Könyvtár gyűjteménye helyett az SZTE JGYPK főépülete padlásterében kialakított Tudástár szekrényeiben, dobozokba zárták a régi tankönyveket. A szegedi tanárképzés 90. évfordulója alkalmából létesített kartörténeti gyűjteményben találtuk meg a tankönyvtár méltó elhelyezését – idézte föl az előzményeket az ötletgazda, T. Molnár Gizella művelődéstörténész. Az SZTE JGYPK akkori dékánhelyetteseként kezdeményezte, a kar vezetése támogatta, hogy a korábbi, az integrációval megszűnt „főiskolai” magyar irodalom tanszék könyvtára két szobájában otthonra találjon a tankönyvmúzeum, az akkor létrehozott kartörténeti kiállítás részeként.

IMG_9999

Az 1873-ban kezdődött hazai pedagógusképzés történetének fontos részét jelentik a tankönyvek.

IMG_0004

A polgári iskolai tanárképző 1928-ban költözött Szegedre Budapestről. Ezzel az 1921-ben egyetemi várossá lett Szeged egy újabb felsőoktatási intézménnyel gazdagodott - ismertetik az SZTE JGYPK históriájának kezdeteit a kartörténeti kiállítás tablói

A hazai tanárképzés központjában

Hungarikumnak számít a polgári iskola, az Eötvös József, a Batthyány-, majd az Andrássy-kormány vallás- és közoktatási minisztere által kigondolt és bevezetett oktatási forma. A „polgáriban” tanító pedagógusok képzőhelyének a folytatása a mai napig az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar.

IMG_0024

Dokumentumok, fotók, tárgyak mutatják be az SZTE JGYPK történetét, illusztrálják a 2023-ban jubiláló, 150 éves tanárképzés múltjának szegedi szakaszát

„Az akadémiai magaslatokban semmiképpen nem érdemes elfeledkezni arról, hogy ha a tanító nem tanítja meg a gyereket írni, olvasni és a tanár nem készíti föl a középiskolára, akkor nincs mire építeni” – nyilatkozta T. Molnár Gizella abban az interjúban, amelyben virtuális tárlatvezetést tartott a kartörténeti kiállításon.

IMG_0017

95 éve, 1928-ban költözött a fővárosból Szegedre a polgári iskolai tanárképző. Ezzel az 1921-ben egyetemi várossá lett Szeged egy másik felsőoktatási intézményt nyert. Szeged vált a tanárképzés hazai központjává.

IMG_0012

A pedagógusok által használt tankönyvek gazdag gyűjteményét az önkéntesek mellett például Harkai Daniella, Hegedűs Gábos segítségével dolgozták fel. Így aztán az SZTE Tankönyvmúzeuma kutatóhellyé emelődött T. Molnár Gizella és az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar történetével foglalkozó Fizel Natasa együttműködésének köszönhetően.

IMG_0067

Juhász Kriszta, az SZTE jogelődjének számító szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola magyar – népművelés szakján végzett alumna gondozza a gyűjteményt és segít a kutatók számára is hasznosítani.

IMG_0055

Az SZTE Tankönyvmúzeuma érdekes kiadványokkal, a kutatómunkához szükséges feltételek biztosításával várja az oktatástörténet iránt érdelődőket

Számítógép az archív fotók alatt

Fölnagyított archív képek emlékeztetnek az SZTE Tankönyvmúzeumában a tanárképzés múltbéli pillanataira. A Szegedi Tudományegyetem és az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar történetével foglalkozó kiadványokat kitüntetett helyen mutatják be. Klebelsberg Kuno kultuszminiszteri időszakának jelentőségét fotók és plakettek hangsúlyozzák.

IMG_0124

Klebelsberg Kuno, a legendás kultuszminiszter emlékét is őrzi a hazai iskolarendszer történetének fordulatait megmutató Tankönyvmúzeum, az SZTE JGYPK hungarikumnak minősíthető gyűjteménye

– Nyitva tartási időben bárki betérhet kutatni, pihenni, beszélgetni. Előzetesen egyeztetni e-mailben vagy telefonon is lehet – mutatta a Tankönyvmúzeum honlapját Juhász Kriszta.

IMG_0118

A Vendégkönyv első bejegyzése 2002-ből, egy kiskunmajsai könyvtárostól származik.

– A díszdiplomák átadási ünnepsége után intézményünk alumnusai közül többen is betértek már hozzánk. Az első kutató egy szentesi középiskolai tanár, Jérémy Floutier, aki magyar és román szempontból és tankönyveken keresztül kívánja bemutatni, hogyan tanították egykor és ma Erdély történetét. E témáról Franciaországban tart előadásokat, doktori disszertációt ír – árulta el Juhász Kriszta.

IMG_0128

A számítógépes munkaállomáshoz letelepedő kutató körbe rakja magát tankönyvekkel. Müller Vanessza értékes neveléstörténeti adatokra bukkant itt.

– Kiszombor település mely tankönyvekben szerepel? – kérdezte egy helytörténész. Forgács Tamás nyelvész szakdolgozója a közmondások tanításának a fejlődéséhez gyűjtött adatokat a tankönyvekből – sorolta Juhász Kriszta a tankönyvekben rejtőző témaköröket.

IMG_0115

Az gyűjtemény kezelője az érdekességeket rendre bemutatja az SZTE JGYPK honlapján és közösségi felületein is. Segítségével virtuálisan is belelapozhatunk például egy kézzel írott tankönyvbe: Kisdednevelde, 1880-ból.

IMG_0038

– A Testnevelési és sportágak, szabad gyakorlatok 1926-os kiadásának szépek a rajzai. Egyértelműek az utasítások arról, hogy miként sportoljon a fiatal. De az egyik legnagyobb élményem, amikor rábukkantam azokra a tankönyvekre, amelyekből még én is tanultam az iskolában. Nagyon szerettem az orosz órákat – ujjongott Juhász Krisztina.

IMG_0145

Iskolás időszaka tankönyveit örömmel fedezte fel az SZTE JGYPK gyűjteményében Juhász Kriszta. Fotó: Sahin-Tóth István

Gondolatok a könyvtárban

– A tantárgypedagógia változásai nyomon követhetők a különböző korszakokban. A kor ideológiája még egy számtan könyvben is visszatükröződik – mutatta T. Molnár Gizella a múlt század ’50-es éveiből származó szöveges matematikai példákat, amelyekben Sztálin és „Rákosi elvtárs” neve szerepelt. „A szocialista iskola vezetéséről” című „szakkönyv” ugyanúgy megfordult már a múzeumba betérő érdeklődők kezében, mint a különböző korszakok tantervei, tanmenetei.

IMG_0121


Az évszázados könyvszekrények polcai roskadoznak a tankönyvektől. A szorgalmi időszakban szemináriumi foglalkozásokat ugyanúgy befogad a Tankönyvmúzeum, mint ismeretterjesztő előadásokat.

IMG_0149

Az idén 150 éves tanárképzést köszöntve a 2023-2024. évi tanévet jubileumi időszakká minősítette az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar

A művészet és a tudomány találkozásától kezdve a klímaváltozások hatásán át a helyi sajtó krimijeiig számos témát fölvetettek az előadók a Tankönyvmúzeumban. A Gondolatok a könyvtárban előadássorozat néhány darabja megtekinthető az SZTE JGYPK honlapján.

IMG_0092

A múlt kiadványainak értékeit a jelen eszközeivel lehet feldolgozni az SZTE Tankönyvmúzeumában

Szorgalmi időszakban két előadás között, illetve nyáron a Múzeumok éjszakája előtti és utáni hétköznapok nagy részében, a 06/62/546002-es telefonszámon vagy a juhasz.kriszta@szte.hu e-mail címere küldött előzetes bejelentkezés után várja a látogatókat az SZTE Tankönyvmúzeuma.

IMG_0082

Az SZTE Tankönyvmúzeum megálmodói és működtetői várják az oktatástörténet iránt érdeklődő időutazókat. Fotó: Sahin-Tóth István

Újszászi Ilona

Fotók: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek