Bezár

Hírarchívum

francia nagykövet

A Szegedi Tudományegyetemre látogatott a francia nagykövet

A Szegedi Tudományegyetemre látogatott a francia nagykövet

2023. február 23.
2 perc

Claire Legras, Franciaország magyarországi nagykövete az éppen egy éve zajló orosz-ukrán háború kapcsán tartott francia nyelven előadást „Európa és a védelem egy évvel Ukrajna megtámadása után” címen, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karon. Az eseményre 2023. február 23-án, az SZTE Frankofón Egyetemi Központ meghívására került sor, a Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézettel közös szervezésben.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Claire Legras, Franciaország magyarországi nagykövete novemberben adta át megbízólevelét Novák Katalinnak, Magyarország köztársasági elnökének. Ekkor kiemelte: tudását, ismereteit és kapcsolati rendszerét a francia–magyar együttműködés javára kívánja fordítani. A nagykövet emellett azt is hangsúlyozta, hogy szeretné bejárni az országot. Legutóbb Nyíregyházán járt, 2023. február 23-án pedig Szegeden tett látogatást.

 

Prof. Dr. Zakar Péterrel, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesével, Dr. Bene Tamással, a Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság igazgatójával és Dr. Kruzslicz Péterrel, az SZTE Frankofón Egyetemi Központ adminisztratív igazgatójával találkozott. Az egyetem vezetősége bemutatta a Szegedi Tudományegyetemet, szó esett az Erasmus program előnyeiről, a Eugloh illetve a Coursera jelentőségéről, az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet és a HCEMM működéséről, a Szegedi Tudományegyetem Frankofón Egyetemi Központjáról.

francia nagykövet Szegeden

 Claire Legras a Rektori Hivatalban.


Claire Legras ezt követem a szegedi jogi karon tartott francia nyelven előadást a hallgatóknak és oktatóinak, illetve a jelenlévő érdeklődőknek „Európa és a védelem egy évvel Ukrajna megtámadása után” címen. Kiemelte az adott helyzetre vonatkozóan az Európai Unió tagállamainak szerepét, a gazdaságra és a politikai nézetekre gyakorolt hatását és a világ működésében kifejtett következményeit. Hangsúlyozta, hogy mennyire fontos az, hogy egy-egy ország milyen kommunikációt folytat az orosz-ukrán háborúról, ami lehetőséged ad arra, hogy az alapvető működési paraméterek megváltozzanak egy-egy országban, illetve az Unióban, ahol komoly keretrendszerek között folyik a munka.


Claire Legras

 Előadás az orosz-ukrán háborúról.


Végezetül a jelenlévő hallgatók kérdései mellett, amelyek leginkább arról szóltak, hogy milyen hatásai lesznek mindennek az oktatásra, a sajtó munkatársai is feltehették kérdéseiket.Francia_nagykovet_20230323
Franciaország magyarországi nagykövete az SZTE-n - galéria

 

A válaszokból megtudtuk: Claire Legras a mai esemény apropója kapcsán most először látogatott Szegedre, a város miliője rögtön megragadta. Örült a napsütésnek, a sok szép épületnek, hogy az oktatási intézmények ragaszkodnak a hagyományokhoz, nyitottak a fejlődésre és az együttműködésre. Elmondta: szeretné, ha a francia nyelv Szegeden is egyre népszerűbb lenne, jelenleg 25 ezer olyan emberről tud, akik ezt a nyelvet igyekeznek elsajátítani a világban egy-egy képzésen. Hisz abban, hogy a nyelv ismerete az alapja a tudás megszerzésének és csak ezt követően jöhet szóba a kapcsolatépítés, illetve a pályaválasztás valamint az együttműködések.

 

Elmondta: célja, hogy a Szegedi Tudományegyetemmel innovatív stratégiai kapcsolatokat alakítson ki, ugyanis a szegedi egyetemnek nemcsak Európában, de az egész világon jó hírneve van.


Pósa Tamara

Borítókép: Franciaország magyarországi nagykövete a Szegedi Tudományegyetemn. Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek