Bezár

Hírarchívum

medikus_kupa_ferfi_kosar1

Történelmi sikerekkel, érmekkel tértek haza az SZTE hallgatói az 50. Medikus Kupáról

Történelmi sikerekkel, érmekkel tértek haza az SZTE hallgatói az 50. Medikus Kupáról

2023. április 13.
5 perc

Közel ötven év után, veretlenül hódította el az SZTE férfi kosárlabdacsapata az 50. Medikus Kupát. A budapesti multisporteseményen a szegedi hallgatók több sportágban is dobogóra állhattak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Medikus Kupa az egyik legrégebbi sportesemény az orvosnak, gyógyszerésznek vagy egészségügyi dolgozónak tanuló, hazai egyetemisták számára. Minden évben, öt sportágban mérik össze tudásukat, már fél évszázada. Röplabdában, kosárlabdában és kézilabdában férfi és női versenyt is indítanak a szervezők, vízilabdában és labdarúgásban csak a férfi hallgatók csapnak össze. Az idei, jubileumi, 50. Medikus Kupának a főváros adott otthont.

A Szegedi Tudományegyetem és elődintézményei is számos sikert könyvelhettek el az elmúlt évtizedekben és idén sem tértek haza sikerek, érmek nélkül. A legnagyobb meglepetést a férfi kosárlabdázók okozták, akik veretlenül hódították el közel 50 év után a kupát.

–Az 50. Medikus Kupára hatalmas lendülettel és odaadással készültek a srácok szeptember óta. Lelkesedésüket nem csökkentette az sem, ha demóról vagy több órás tanulás után, épphogy edzésre beesve kellett késő este kihajtaniuk magukat. Elsődleges célunk az volt, hogy a több éves vereségi sorozatot megtörjük, s végre győztes meccsel térjünk haza a kupáról. A csapat már az első mérkőzésen megmutatta, hogy mennyire összetartó a társaság és remek csapatmunkával teljesítették a kitűzött célt, hiszen 14 pontos hátrányból felállva, hosszabbításban győztünk a SOTE csapata ellen. A lendület a második mérkőzésre sem csökkent, ahol - bár már a fáradtság jeleit mutatva - de egy remek mérkőzésen arattunk győzelmet a pécsiek ellen. A vasárnap kora reggeli mérkőzés előtt megbeszéltük, hogy mindent beleadva, emlékezetes "döntőt" játszunk a DOTE csapata ellen, s "történelmet írunk". A fiúk minden várakozáson felül teljesítettek, hiszen veretlenül hódították el 50 év után, férfi kosárlabdázásban a kupát. Öröm volt velük a közös munka – mondta el Gaál Gergő, a győztes csapat trénere az aranyérem megszerzése után.

 medikus_kosar_anno

–Az idei eredmény több év munkájának köszönhető. Az elmúlt időszakban folyamatosan bővült a csapat újabb és újabb elsős játékosokkal. Elképesztően jó érzés, hogy miután 9 évig mérkőzést sem nyert a SZOTE férfi kosárlabdacsapata, most vereség nélkül tudtunk zárni. Mostantól azért dolgozunk majd hétről hétre, hogy ez legyen a hagyomány, és a kupát alapító kosárlabdázó-doktorok büszkék lehessenek ránk. Szeretném még kiemelni, hogy a kupára 12 játékost lehetett nevezni, de ennél sokkal többen készültünk együtt, és ez ennek a nagyobb “csapatnak” a győzelme – emlékeztetett Perényi Domonkos csapatkapitány.

A legutóbbi hasonló siker a hetvenes évekre datálódik. 1979-ben Pécsett, az egymás után harmadszor megnyert kupát végleg haza hozhatták a SZOTE-sok.

Medikus-kupa-1979-1980_

Az 1979-es csapat tagjai: Kovács D., Szerényi Zs., Hoffmann J., Varga Béla tanár úr, Simor M., Rónay T., Pataricza G. alsó sor: Remák Anna, Kókai Gy. alias "Szines" és Rósa Ági. Fotó: Dr. Simor Miklós


Az SZTE labdarúgói a dobogó második fokára állhattak fel.

 labdraugas_2023_50_MEDIKUS_0225_IMG_2933

– Mondhatjuk, hogy a felkészülésünk jól sikerült, ugyanakkor néha voltak a tanulmányi kötelezettségek miatt létszámproblémáink, de átlagban a keretszűkítésünk előtt 10-12 fős csapattal tudtunk dolgozni minden héten. Az edzések jó hangulatban teltek, aki megjelent az pedig akár a keret tagja lett végül akár nem, teljes erővel csinálta végig az olykor meglehetősen izzasztó és intenzív edzéseket. Végül 1 kapussal és 11 mezőnyjátékossal utaztunk el a Medikus Kupára. A meccseken mindenki 100%-ot nyújtott. Sajnos már az első mérkőzésen elvesztettünk egy játékost sérülés miatt, de ez csak összekovácsolta a csapatot. Végül a küzdelmünk a második helyre volt elég idén, az utóbbi évek sikeres tendenciáját folytatva, ami teljesen jogos és megérdemelt eredménynek mondható, a beletett munkát figyelembe véve – összegezte a csapat teljesítményét Zsilák Martin, aki korábban játékosként, idén edzőként vett részt a Medikus Kupán.

A szegedi hallgatókból álló női röplabdacsapat bronzérmet szerzett az 50. Medikus kupán.

 MK_roplabda

Mérkőzéseik: DOTE (Debrecen) – SZOTE 2:1 (25-21, 25-20), SOTE – SZOTE 2:1 (25-18, 21-25, 15-8), POTE – SZOTE 0:2 (19-25, 11-25)

A bronzcsatára így emlékszik vissza Honti Szilárd, a csapat felkészítője, az SZTE Sportközpont oktatója:

–Nagyon határozottan kezdtünk, égett a lányok szemében az akarat. Az első pillanattól kezdve kezükbe vették az irányítást és pillanatokra ugyan kiengedtek, ami okozott némi többlet izgalmat a szett közepén, de végül sikeresen befejezték a szettet, ezzel előnyhöz jutva. A következő szettre is megmaradt a domináns játékunk és itt sem bíztak semmit sem a véletlenre a lányok, gyorsabb és simább szettel sikerült lezárni ezt a szakaszt és a mérkőzést is megnyerni. Ezzel a győzelemmel pedig a dobogó legalsó fokára sikerült idén felállni.Örülök, hogy mindenki tudott játszani, viszont a jövőben jobban kell forgatnom a csapatot adott helyzetekben. Számomra ez egy tanuló év volt e tekintetben. A játék képe látványosan fejlődött a meccsek alatt, ennek kifejezetten örülök. Hatalmas élmény volt látni a csapatot játszani, jól játszani, a cheerleeder csapatunk és a szurkolóink pedig páratlan hangulatot varázsoltak a terembe. Örök élmény marad, köszönök mindent! – mondat el Honti Szilárd.

noiropicheerleaderj

 

Az SZTE-s férfi kézilabdázók, röplabdázók, vízilabdázók és a női kosárlabdázók és kézilabdázók is motiváltan küzdöttek és a negyedik helyen zárták a versenyt.

 

 

SZTEinfo

Fotó: Facebook, SZTE Sportközpont

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek