A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának nemzetközi konferenciáján a 21. század műszaki, technológiai és gazdasági kihívásaira olyan megoldási javaslatok hangzottak el, mint a Farm to Fork stratégia és a digitalizáció lehetőségei.
A karon Műszaki, technológiai és gazdasági kihívások a 21. században címmel tartottak konferenciát. A nemzetközi konferencia számos érdeklődőt vonzott, hogy megvitassák a mérnöki szakmára váró kihívások sorát.
A konferenciát a Prof. Dr. Bíró István, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának dékánja nyitotta meg.
![IMG_9220 IMG_9220](/site/upload/2023/04/img_9220_450x330.png)
Prof. Dr. Bíró István, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának dékánja Fotó: Kovács-Jerney Ádám
– Fontos számunkra a konferencia, mert ahogyan a címből látható, a műszaki, technológiai és gazdasági kihívások mindig aktuálisak, és úgy tűnik, azok is lesznek a jövőben. Ahhoz, hogy a kihívásoknak megfeleljünk, olyan szakokat működtetünk, amelyek választ adhatnak ezekre a kérdésekre. Ha nem is általunk, akkor a szemlélet átadásával a hallgatóink révén születhet meg a válasz – mondta Dr. Bíró István.
A plenáris ülés szakasz megkezdése előtt Prof. Dr. Krisztin Tibor akadémikus, a MTA Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke szólalt fel.
![IMG_9232 IMG_9232](/site/upload/2023/04/img_9232_450x330.png)
Prof. Dr. Krisztin Tibor akadémikus, a MTA Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke Fotó: Kovács-Jerney Ádám
– A konferencia témája igencsak időszerű és rendkívül fontos. A sérülékeny, globalizálódó világban a klímaváltozás az, ami igazán kihat az életünkre. A 21. század egyik meghatározó tényezője ez, ami olyan kihívásokra irányítja a figyelmet, mint az újabb járványok vagy az éhínség leküzdése. A konferencia olyan élelmiszeripari, gazdasági vagy műszaki, energetikai, gazdálkodási, pénzügyi kérdéseket tárgyal, amelyekre kihat az éghajlati változás. A fenntartható fejlesztések kidolgozását megalapozó, a tudományos tényeket a közvéleménnyel és a szakpolitikai döntéshozókkal megismertető szakemberek az élhető jövőért dolgoznak. Ez mindannyiunk érdeke, és a konferencia jelentős lépés a cél elérése érdekében – mondta Dr. Krisztin Tibor.
A plenáris ülést Dr. Felkai Beáta, az Agárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg A magyarországi élelmiszeripar aktuális helyzete és jövőképe című előadásával.
![IMG_9283 IMG_9283](/site/upload/2023/04/img_9283_450x330.png)
Dr. Felkai Beáta, az Agárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára Fotó: Kovács-Jerney Ádám
A helyettes államtitkár előadásában felhívta a figyelmet, hogy az élelmiszerlánc egészére vonatkozóan fontos meghatározni a stratégiai célokat és eszközöket. Kiemelte, hogy az ágazatot az alapanyag-termeléstől a termék fogyasztókig való eljuttatásáig kell tekinteni, ugyanis a lánc így teljes. A kormány is ezt a szemléletet képviseli, hiszen az Agrárminisztériumhoz, azon belül is azonos államtitkársághoz tartozik az élelmiszeripar és a kereskedelempolitika. Ez az irány megfelel az Európai Unió Farm to Fork stratégiáját jellemző megközelítésnek. A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy egyre nagyobb fókuszt kap a lakosság körében a tejtermék, valamint a zöldség és a gyümölcs. A fogyasztók pedig leginkább a minőségre és az ízre figyelnek a kiválasztás során. Azt is megtudhattuk az előadásból, hogy inflációs hatások állhatnak annak a hátterében, hogy a fogyasztók a kisebb boltok és a szupermarketek felé mozdultak el.
![SZTE_MK_Muszaki_Technologiai_es_Gazdasagi_Kihivasok_a_21_szazadban_cimu_konferenciajara_galeria SZTE_MK_Muszaki_Technologiai_es_Gazdasagi_Kihivasok_a_21_szazadban_cimu_konferenciajara_galeria](/site/upload/2023/04/szte_mk_m_szaki__technol_giai__s_gazdas_gi_kih_v_sok_a_21_sz_zadban_c_m__konferenci_j_ra_gal_ria_16_450x330.png) ![](/site/upload/2023/04/szte_mk_m_szaki__technol_giai__s_gazdas_gi_kih_v_sok_a_21_sz_zadban_c_m__konferenci_j_ra_gal_ria_21.jpg) ![](/site/upload/2023/04/szte_mk_m_szaki__technol_giai__s_gazdas_gi_kih_v_sok_a_21_sz_zadban_c_m__konferenci_j_ra_gal_ria_31.jpg) ![](/site/upload/2023/04/szte_mk_m_szaki__technol_giai__s_gazdas_gi_kih_v_sok_a_21_sz_zadban_c_m__konferenci_j_ra_gal_ria_51.jpg) ![](/site/upload/2023/04/szte_mk_m_szaki__technol_giai__s_gazdas_gi_kih_v_sok_a_21_sz_zadban_c_m__konferenci_j_ra_gal_ria_41.jpg) ![](/site/upload/2023/04/szte_mk_m_szaki__technol_giai__s_gazdas_gi_kih_v_sok_a_21_sz_zadban_c_m__konferenci_j_ra_gal_ria_61.jpg) ![](/site/upload/2023/04/szte_mk_m_szaki__technol_giai__s_gazdas_gi_kih_v_sok_a_21_sz_zadban_c_m__konferenci_j_ra_gal_ria_71.jpg) ![](/site/upload/2023/04/szte_mk_m_szaki__technol_giai__s_gazdas_gi_kih_v_sok_a_21_sz_zadban_c_m__konferenci_j_ra_gal_ria_81.jpg) ![](/site/upload/2023/04/szte_mk_m_szaki__technol_giai__s_gazdas_gi_kih_v_sok_a_21_sz_zadban_c_m__konferenci_j_ra_gal_ria_91.jpg) ![](/site/upload/2023/04/szte_mk_m_szaki__technol_giai__s_gazdas_gi_kih_v_sok_a_21_sz_zadban_c_m__konferenci_j_ra_gal_ria_9__2_.jpg) ![](/site/upload/2023/04/szte_mk_m_szaki__technol_giai__s_gazdas_gi_kih_v_sok_a_21_sz_zadban_c_m__konferenci_j_ra_gal_ria_111.jpg) ![](/site/upload/2023/04/szte_mk_m_szaki__technol_giai__s_gazdas_gi_kih_v_sok_a_21_sz_zadban_c_m__konferenci_j_ra_gal_ria_101.jpg) ![](/site/upload/2023/04/szte_mk_m_szaki__technol_giai__s_gazdas_gi_kih_v_sok_a_21_sz_zadban_c_m__konferenci_j_ra_gal_ria_121.jpg) ![](/site/upload/2023/04/szte_mk_m_szaki__technol_giai__s_gazdas_gi_kih_v_sok_a_21_sz_zadban_c_m__konferenci_j_ra_gal_ria_131.jpg) ![](/site/upload/2023/04/szte_mk_m_szaki__technol_giai__s_gazdas_gi_kih_v_sok_a_21_sz_zadban_c_m__konferenci_j_ra_gal_ria_141.jpg) ![](/site/upload/2023/04/szte_mk_m_szaki__technol_giai__s_gazdas_gi_kih_v_sok_a_21_sz_zadban_c_m__konferenci_j_ra_gal_ria_151.jpg) |
A poszterszekcióról és az eseményről készült galéria a képre kattintva elérhető Fotó: Kovács-Jerney Ádám |
A plenáris ülés zárásaként Prof. Dr. Neményi Miklós akadémikus, emeritus professzor tartotta meg előadását A fenntartható ökológia műszaki-informatikai feltételrendszere – Quo vadis agrár digitalizáció? címmel. Kiemelte, hogy a 21. század kihívásaira a digitalizáció, és a mesterséges intelligencia bevezetése az élelmiszer-gyártást és az éttermi vállalkozásokat is új minőségi szintre emelheti. A technológia csökkentheti az emberi hibák számát, és lehetővé teheti a termékpazarlás minimalizálását, a logisztikai területen pedig hozzájárul a tárolási és a szállítási költségek csökkentéséhez, vagyis elégedettebb ügyfelekhez és gyorsabb kiszolgáláshoz vezethet.
Kovács-Jerney Ádám
Borítókép: A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán a 21. század kihívásaira keresték a megoldást Fotó: Kovács-Jerney Ádám