Bezár

Hírarchívum

fhwj

Utazóbloggerként kezdték, most a környezeti nevelés élenjárói Szegeden

Utazóbloggerként kezdték, most a környezeti nevelés élenjárói Szegeden

2022. március 01.
10 perc

Csányi Mónika és Ézsiás Tamás a Mondolo Egyesület alapítói. Akik gyakran róják Szeged utcáit, azoknak biztosan feltűntek már a SZETÁV fűtőműveit díszítő impozáns alkotások, amik madarakat, méheket és más, biodiverzitást hangsúlyozó állatokat, növényeket ábrázolnak. Cikkünkből kiderül, mi köze Február Hónap Alma Mater tagjainak a képekhez.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A művek ötletgazdája és koordinátora, Ézsiás Tamás a Mondolo Egyesület tagja, amely szervezet a Városmetamorfózisra keresztelt művészeti projekt mellett számos más tevékenységgel is felelősséget vállal a környezeti nevelés témájában. Az egyik ilyen fontos tevékenység Mondolo Klub Mini, amely keretein belül gyermekek tanulhatnak környezetvédelemről, növényekről, állatokról, fenntarthatóságról – tehát összességében arról, hogy mit lehet azért tenni, hogy a bolygónk minél tovább megőrizhesse diverzitását, szépségét és élhetőségét. A Mondolo Club Mini ötletgazdája Csányi Mónika fotográfus, a Mondolo Egyesület egyik alapító tagja, kétgyermekes édesanya. Tamás és Móni történetében nem csupán az a közös pont, hogy a Mondolo bástyáiként nap, mint nap tesznek egy élhetőbb jövőért, hanem az is, hogy valaha mindketten az SZTE padjait koptatták.

A Mondolo eredeti célja az volt, hogy egy gyakran utazó baráti közösség létrehozzon egy felületet, ahol kvázi utazóbloggerekként megoszthatják tapasztalataikat, élményeiket a világgal. A társaságból mindannyian szívügyként tekintettek a környezetvédelemre is, így a Mondolo nem csupán egy utazási élménymegosztó fórum lett, hanem komoly természetvédelmi és fenntarthatósági munkát végző egyesületté nőtte ki magát. A tagok bővülésével elindult egy ismeretterjesztő program, a fentebb említett Városmetamorfózis és Mondolo Club Mini, valamint a MegMondolo podcast, amelyben különböző zöld témákat járnak körbe szakértők segítségével a helyi sajátosságokat is figyelembe véve.  Az egyesület kapcsán Ézsiás Tamással és Csányi Mónikával is beszélgettünk a tevékenységükről, személyes motivációikról és az utazásaik során őket ért szemléletformáló élményeikről.

Ézsiás Tamás (SZTE földtudomány – geológia specializáció, 2015)

Egy dél-alföldi faluból jött, és már kiskorában megmutatkozott, hogy bolondul a természetért – kezdődik a Mondolo honlapján Ézsi, azaz Ézsiás Tamás bemutatkozása, akinek a Mondolo Egyesületben végzett legjelentősebb tevékenysége a Városmetamorfózis nevű street art projekt.

-„A Városmetamorfózisban tulajdonképpen a fűtőművek környezeti nevelésre alkalmas művészeti alkotásokká való átalakítása zajlik. Igazán büszkék vagyunk arra, hogy létrehoztuk emellett azUrbanology nevű oldalt is, ahová olyan ismeretterjesztő anyagokat teszünk fel, amik szakmai szempontok alapján is megállják a helyüket – kezdett el mesélni Tamás a Mondolo művészeti tevékenységéről. A környezetnevelő street art projekt ötlete ázsiai utazásai során született meg, amikor is megtapasztalta, hogy a keleti kultúrákban mennyire másképpen viszonyulnak az emberek a természethez és annak az életükben betöltött szerepéhez.

-„Miután elvégeztem Szegeden a földtudományi alapismeretek képzést, jelentkeztem a Kínai Állami Ösztöndíjra, amit szerencsére meg is kaptam, így lehetőségem volt Kínában tanulni két éven keresztül. Ez idő alatt bejártam a környező országokat, és azt vettem észre, hogy az ott élő emberek egészen máshogyan állnak a természethez és a természeti erőforrásokhoz, mint mi itt, az euroatlanti kultúrkörben. Kifejezetten érdekes volt, hogy ezek a hatalmas városok, melyeknek a lakossága olykor Magyarország teljes lélekszámával egyenlő, mennyire másképpen, gyakran sokkal emberközelibben vannak felépítve, mint itthon. A street art teljesen általános, sőt, szeretett dolog, a hatalmas festmények és a környezetük teleültetve zöld növényekkel nagyszerű hangulatot kölcsönöznek ezeknek a helyeknek. Ezt szerettem volna átültetni Magyarországra, Szegedre is. A Mondolo szellemisége és a személyes motivációim úgy diktálták, hogy mindezt egészítsük ki természetvédelmi vonallal is, így jött létre a Városmetamorfózis és az Urbanology projektje. Én a munkám során a szegedi geotermikus hőellátás kiépítésén dolgozom, ezért élő kapcsolatom volt a SZETÁV vezetőségével, akiknek nagyon tetszett az elképzelésem. Így indult ez az egész.”

Ázsiai útjai során Tamást a helyiek nem csupán a street arthoz fűződő viszonyukkal, hanem a természettel kapcsolatos szemléletükkel is inspirálták. – „Azt vettem észre, hogy a keleti emberek a természethez gyökeresen másképpen állnak, mint mi. Jelen van egyfajta spiritualitás, ha lehet így mondani… egyszerűen a természeti jelenségeket – legyen az egy hegy, folyó, erdő, vagy csak egy fa – sokkal komolyabban veszik, nagyobb jelentőséget tulajdonítanak nekik. Ebből kifolyólag brutális energiákat és erőforrásokat tesznek a környezet gondozásába, legyen szó akár a legkisebb fáról is egy közparkban. Egészen más a városi parkok funkciója – nem csupán egy szépítő eszközként tekintenek rájuk, fellelhető valamiféle lelki elköteleződés, szeretet is a természet irányába. Hogy ez a park nem azért van, hogy szolgáltasson, vagy pénzt termeljen, hanem mert önmagában is jó nekünk, jó nekem.”

Falta a David Attenborough filmeket, krumplibogarat gyűjtött, diófát ültetett, vagy botokkal piszkálta a nagyi disznóinak az orrát. Mindegy volt neki, csak kint lehessen a szabadban! (mondolo.hu)

A természettel való szoros kapcsolat nem volt újkeletű számára, hiszen már gyerekkorától kezdve megtapasztalhatta az állat-és növényvilág közelségét. Egy Szeged közeli tanyán felnőve már kicsiként részese volt a gazdálkodói életformának, és bőven jutott neki az ezzel járó ismeretekből is – például az állatgondozással, a vízgazdálkodással és az növénytermesztéssel kapcsolatosan. Útja az SZTE földrajz szakjára vitte, amit geológia mesterképzéssel egészített ki. – „Ha én nem pont az SZTE-re, és ezekre a szakokra jártam volna, akkor nem is lehetnék az most, aki vagyok. Ez talán furcsán hangzik, de igaz – jó időben voltam jó helyen, nagyon támogató oktatókkal, és rengeteg terepgyakorlattal, ami az én szabadságszeretetemnek rendkívül fontos volt! Az egyetem színvonalas oktatása nélkül a kínai ösztöndíjat sem nyerhettem volna el, és nem kaptam volna meg azt a kapcsolati- és tudásbázist sem, amik végül oda vezettek, ahol most vagyok.”

Ézsiás Tamás munkája során – a Mondolo víziójával is összhangban – a geotermikus energia felhasználási lehetőségeit kutatja. – „Magyarországnak összességében nagyon jó adottságai vannak a geotermikus energia fűtési felhasználását illetően. A geológiai adottságaink megfelelőek, a geotermikus energia pedig egy nagyon jó zöldenergia lehet, ám  ebbe invesztálni elképesztően drága, ami sajnos sokszor elriasztja a befektetőket. Pedig hosszútávon kifizetődő, csak éppenséggel tízéves időtávlatban térül meg, emiatt nehezen veszi fel a versenyt például a napelemekkel. Ugyanakkor fontos azt látni, hogy a napelemekkel ellentétben, a geotermikus energia technológiai háttere viszonylag stabil, ezért hosszú idő eltelte után is úgy fog működni, mint amikor elkezdték építeni. Emiatt az egyik leginkább kifizetődő zöldenergia, de a kezdésnél szükséges magas árak miatt inkább az önkormányzatok és nagyobb cégek számára elérhető a befektetés lehetősége.”

 

Csányi Mónika – SZTE JGYPK andragógia/média BA, SZTE BTK kommunikáció és médiatudomány MA

A Mondolo Egyesület egy másik rendkívül fontos projektje jól illeszkedik a Városmetamorfózis víziójához: a Mondolo Club Mini célkitűzése is a környezetvédelemmel kapcsolatos nevelés, amit gyerekekkel végzett foglalkozások keretein belül valósítanak meg az egyesület tagjai. Csányi Mónika, a Mondolo Club Mini ötletgazdája és egyik alapköve hétköznapi életében is nagy hangsúlyt fektet a fenntartható életmódra, amiben jelentős szerepe volt gyermekei születésének is. Fotográfusként bejárta már Európa számos országát, épített jurtát az a franciaországi Alpok közepén, jelenleg pedig főként újszülöttek és kisgyermekek fényképezésével foglalkozik.

-„A Mondolo baráti köréhez 2019-ben csatlakoztam, Tamás hívott meg, akivel középiskolában évfolyamtársak voltunk Szegeden. Ebben az időszakban éppen kicsi gyerekkel voltam otthon, és – részben emiatt is – egyre elhivatottabbá váltam a környezetvédelemmel kapcsolatban. Akkoriban kezdtem el ráfeküdni a szelektív gyűjtésre, a mosható pelenkák használatára, rendszeresen magam készítettem otthon a babakrémeket, növényi tejeket, kizárólag csomagolásmentesen vásároltam a piacon, és rengeteg környezetvédelemmel kapcsolatos cikket olvastam és osztottam meg. Nagyon jól esett, amikor megkerestek, és nem sokkal ezután meg is alapítottuk az egyesületet.”

A Mondolo Club Mini ötlete Móni fejében akkor született meg, amikor kisfia egyszer nem tudott részt venni az MME óvodásoknak szóló előadásán. –„Az egész onnan indult, hogy el szeretett volna menni a Magyar Madártani Egyesület által szervezett kiselőadásra, de sajnos csak nagycsoportosok vehettek részt, így ő még éppen ötévesen nem hallgathatta meg milyen érdekességeket mondtak az akkoriban kedvenc állatairól. Láttam, milyen rosszul érintette ez, hiszen a környezetvédelem iránt kifejezetten érdeklődő kisgyerek volt. Akkor arra gondoltam, hogy milyen jó lenne, ha több és szabadabb hasonló foglalkozás állna rendelkezésre, hogy bárki, aki érdeklődik ebből a korosztályból, nyerhessen egy kis betekintést a környezetvédelembe. A Mondolosok közt gyakran megy a "brainstorming", így merült fel, hogy legyen egy óvodás kortól indított program, ahol a környezetbarát életmód alapjaira tanítjuk a gyerekeket.” A projekt azóta igen nagy népszerűségre tett szert az 5-10 éves korosztályban, és több iskola is megkereste már őket foglalkozásaikkal kapcsolatban.

–„Ezek a foglalkozások nem csak a kicsikre vannak hatással, a gyerekeken keresztül könnyen el lehet érni a szülőket is, így tulajdonképpen egyfajta családi oktatássá nőtte ki magát a projekt. Ez a mi "zöldmarketingünk". Az eseményeken szelektíven gyűjtünk hulladékot, kézműveskedünk, tanulunk a minket körülvevő állat - és növényvilágról, az időjárást alakító tényezőkről, de olykor akár "csak" paradicsomot ültetünk, vagy gyógynövényekből teát keverünk. Fontos, hogy az önfenntartás lehetőségét is megismerhesse az utánunk következő, akár városi környezetbe születő generáció is és merjenek élni ezekkel az egyébként nagyszüleink korában még nagyon jól működő, sokkal környezetkímélőbb gyakorlatokkal. Igyekszünk sokoldalúan megközelíteni a témát, és különös hangsúlyt fektetni azokra a dolgokra, amiket helyben is megtehetnek a környezetük védelméért. Én összességében azt látom, hogy a gyerekek iszonyatosan nyitottak a témára, és rendkívül gyorsan szippantják be az információt. A madaras előadásaink különösen nagy sikert szoktak aratni, nemrég az újszegedi ligetbe szerveztünk például madárgyűrűzést, de volt már többször vetítés (Külvárosi Mozi Piknik), kézműveskedés, sünodú vagy madáretető készítés is a város különböző részein. Ezek picike dolgok ugyan, de a gyerekeknek nagyon sokat számítanak, ők pedig nagy hatással vannak a családokra, sőt, még az iskolákra is.”

Móni életében sem volt újdonság a természet szeretete, korábban több önkéntes, Youth in Action, Mobilitas és Erasmus Plus programon is részt vett (Dánia, Norvégia, Írország, Lengyelország, Ciprus, Románia) melyek során saját bőrén tapasztalhatta meg a vadon szépségeit. Ezek közül az egyik alkalommal még a jurtaépítés rejtelmeibe is beavatást nyerhetett. –„2014-ben részt vettem egy önkéntes programon Franciaországban, melynek során az Alpok közepén, távol a civilizációtól, pici kőházakban laktunk nagyjából húszan, egész Európából. Igazi, szemléletformáló élmény volt, ami a természethez való viszonyomat nagyban meghatározta: láthattam, hogyan épül fel egy jurta, és a vadvilággal összecsiszolódva élhettem egy hónapon keresztül.” Utazásai szabadúszó fotósként is inspirálják, elmondása szerint az újszerű színek, formák és a különböző kultúrák, mentalitások frissítően hatnak a kreativitásra. A fotográfia iránti szeretete az egyetemen kezdődött Németh György (MTI) tanítványaként, aki korán felfigyelt tehetségére és szárnyai alá vette az akkor még főként szociofotózás iránt lelkesedő hallgatót. Egy idő után az érdeklődése a kisgyermekek, legfőképpen az újszülöttek fényképezésére irányult, de hobbiként ma is szívesen fotóz szociológiai témában.

A környezetvédelemmel kapcsolatos aktivitásában meghatározó szerepet játszott gyermekei születése, és az ehhez köthető klímaszorongásának felerősödése is. –„Amikor megszülettek a gyerekek, bennem akkor realizálódott, hogy mennyire súlyos a klímahelyzet, milyen sok szemetet termelünk és mennyire fenntarthatatlan az életmód, amiben élünk. Emiatt egyszer végig csináltam a „#nemvásárolokruhátegyévig” (Mengyán Eszter, Holy Duck) kihívást is, amit nagyon ajánlok mindenkinek! A gyerekeket is igyekszem jövő-és környezettudatosan nevelni, hiszen nyilván ők lesznek azok, akiket a leginkább érinteni fognak a klímaváltozással járó problémák. Ez néha vicces helyzeteket is eredményez: a kisfiam például egyszer egy plázában megpróbálta elmagyarázni egy idegen kislánynak, hogy ne vegyen az automatából műanyag gömbben játékot, mert aztán az majd hulladékként a vízbe kerül, a tengerben pedig megeszi a teknős és belehal. A kislány persze nézett, hogy „mi van”? Természetesen ez tökéletes példa arra, hogy nem erőltethetjük a környezetünkre ezeket az elveket, mindenkinek magának kell megélnie a felismerést ezzel kapcsolatban, de úgy gondolom, hogy nagyon fontos, hogy mi magunk tegyünk a legjobb belátásunk szerint, és remélhetőleg az üzenetek előbb-utóbb mindenkihez eljutnak úgy, hogy változások következhessenek be.”

Aki szeretné támogatni a Mondolo Egyesület munkáját, hamarosan induló önkéntes programjukban megteheti a Mondolo Club Mini csapatához csatlakozva.

További infók: info@mondolo.hu

 

Szerző: Kósa Boglárka

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek