Bezár

Hírarchívum

WFP-1

Újabb átfogó bérfejlesztés az SZTE-n

Újabb átfogó bérfejlesztés az SZTE-n

2022. március 28.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetemen a fenntartóváltás lehetőséget teremtett a bérfejlesztésre, melynek fedezetét ettől az évtől kezdve, a teljesítményhez kötött finanszírozás biztosítja. Az új bérstruktúra fedezete tehát az egyetem által elért, indikátorokhoz is kötött teljesítmény. A béremelést az egyetem három ütemben valósította meg. Első lépésként, 2021 szeptemberétől 15%-os alapbéremelésben részesültek az egyetemen munkaviszonnyal rendelkezők. Második ütemben minden eddiginél nagyobb mértékű, oktatókat és kutatókat érintő fizetésemelés történt 2022 januárjától.  Április elsejétől a funkcionális feladatokat ellátó munkavállalóinak fizetését is emeli, új bértábla alapján, átlagosan 15%-kal az egyetem.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az oktatókat és kutatókat érintő korábbi intézkedés alapján az egyetemi tanárok alapilletménye a Szegedi Tudományegyetemen legkevesebb 800.000, a tanársegédeké és a kollégiumi tanároké 380.000, a nyelvtanároké 450.000 forintra emelkedett.

A 2022. április elsejével a funkcionális feladatokat ellátó munkavállalóknál alkalmazandó új bértábla három szempontot vesz figyelembe a bér megállapításánál:

- életkor,

- végzettség,

- az SZTE munkavállalójaként eltöltött idő.

Ez a három összetevő nagyban befolyásolja, az adott munkavállaló alapbérét.  A növekedés mértéke összegyetemi szinten átlagosan 15%, egyes esetekben, a legalacsonyabb alapbérű csoportoknál elérheti a 30%-ot is, minimum 5%-os bérfejlesztésre minden érintett számíthat. A Szegedi Tudományegyetem értékeli a lojalitást is, hiszen akik régebb óta állnak folyamatos jogviszonyban az egyetemmel, azok részére a bértábla magasabb alapbért biztosít. Általánosságban elmondható, hogy az alacsonyabb keresetűek esetében a növekmény arányaiban nagyobb lesz.

 

2022. április elsején lép hatályba az 5/2022. (III. 28.) számú rektori-kancellári együttes utasítás a Szegedi Tudományegyetemen funkcionális feladatokat ellátó munkavállalók munkabérének megállapításáról, mely tartalmazza az új bértáblát.

A közel 2500 funkcionális területen dolgozó kolléga közül, azok esetében, akik jelenleg bruttó 200.000 forint és 259.000 forint között keresnek az átlagos béremelkedés 30,78%-os lesz. Több mint 1000 munkavállaló fog átlagosan 21%-os béremelésben részesülni. Az új bértábla alapján az ezen a területen dolgozók havi rendszeres átlagos alapbére csaknem 340.000 forint lesz.

A Szegedi Tudományegyetemen a modellváltás előtti átlag 217.000 forint alapilletményhez viszonyítva átlagosan több mint 50%-kal lesz magasabb az alapbér. Az érintett személyi kör átlagos jövedelme el fogja érni a bruttó 400.000 forintot.

Az Egyetem feladatrendszere, versenyhelyzete és a fenntartó Kuratórium elvárása megköveteli azt, hogy az indikátorok teljesülését is elősegítő Teljesítményértékelési Rendszer kerüljön bevezetésre, ami további jövedelmet biztosít dolgozóinak. Emellett a minél sikeresebb pályázati aktivitás is lehetőséget teremt a bérek kiegészítésére.

Fentieken túl, visszamenőleg 2022. első negyedévére, további egyszeri juttatásként a 2022. március 1. napján érvényes bruttó rendszeres jövedelmük 15%-át megkapják azon funkcionális feladatot ellátó munkavállalók, akik 2021.08.01. napjától, azaz a fenntartóváltás időpontjától folyamatos jogviszonyban állnak az egyetemmel. Ezzel az intézkedéssel visszamenőleg is érvényesíteni kívánja az Egyetem az év első három hónapjára a bérfejlesztést. Az egyszeri juttatás a márciusi bérrel kerül folyósításra. További részleteket a Szegedi Tudományegyetemen funkcionális feladatokat ellátó munkavállalók egyszeri juttatásáról szóló, 4/2022. (III. 28.) sz. rektori-kancellári együttes utasítás tartalmazza.

 

- Az SZTE tovább javuló versenyképességéhez, a magas színvonalú szolgáltatások nyújtásához elengedhetetlen a munkatársak anyagi megbecsülése. A Kormány és az Országgyűlés minden ehhez szükséges jogszabályi és finanszírozási feltételt megteremtett az egyetemünk számára. A több ütemben megvalósuló bérfejlesztés során hatalmas összegeket fordítunk a bérek emelésére – mondta el Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja.

 

Az új bérstruktúrák bevezetésével az SZTE célja, hogy ezzel biztosítson vonzó, inspiráló és kiszámítható életpálya-lehetőségeket a kollégáknak és azoknak a hallgatóknak, akik diplomájuk megszerzése után is a Szegedi Tudományegyetem aktív polgárai kívánnak maradni.

A Szegedi Tudományegyetem az intézményben működő érdekképviseletekkel és a dolgozói képviselőkkel együttműködve alakította ki bérpolitikáját. A hivatkozott utasítások az egyetem honlapján a szabályaztok között érhetők el.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek