Bezár

Hírarchívum

Kun_Agi_3

„A talajtan szeretetét és a tájszemléletet az SZTE-n kaptam! „– egy sikeres geográfus története

„A talajtan szeretetét és a tájszemléletet az SZTE-n kaptam! „– egy sikeres geográfus története

2022. március 29.
3 perc

Dr. Kun Ágnes 2012-ben végzett az SZTE Geográfus MSc szakán Táj- és környezetföldrajz szakirányon. 2014 óta a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Környezettudományi Intézet Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóközpontjában dolgozik Szarvason, tudományos munkatársként. Kutatói tevékenysége mellett 2021 óta oktatási feladatokat is ellát. 2015-től PhD tanulmányokat folytatott az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézetében, amelynek során a mezőgazdasági eredetű szennyvizek öntözéses hasznosítását kutatta különböző növénykultúrákban, illetve energiaültetvényben. Doktori fokozatszerzése (2018) után pedig témafelelőse lett ennek a jelenleg is tartó szarvasi projektnek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2021 májusában találkozott az Academy for Woman Entrepreneurs (AWE) pályázati felhívásával, amelyben az Amerikai Nagykövetség hirdetett egy programot fiatal nők számára. A globális (52 országban jelenlévő) program célja támogatni a nőket abban, hogyan teremtsék meg és használják ki gazdasági lehetőségeiket, így biztosítva egy erős, biztonságos és virágzó társadalmi növekedést. Magyarországon a Fenntartható Vállalkozásokért Alapítvány koordinálta a pályázatot, amelyben maximum 30 magyarországi vállalkozónőnek biztosítottak oktatási programot, amellyel felkészültek üzleti ötleteik sikeres kivitelezésére. Pályamunkájával a 127 jelentkező közül Ági is bekerült a 30 kiválasztott nő közé és ezzel megkezdhette hosszú hónapok kitartó munkáját, amelynek végén egyike lett a 25 ezer dollár összdíjazású mentorprogram döntőseinek és végül győzteseinek.

1

Ági vállalkozásának ötlete abból a felismerésből adódott, hogy a tudományos világ és a gyakorlat között szükséges lenne hidat építeni. Vállalkozása a hazai gazdálkodók termelési hatékonyságát célozza meg elősegíteni, elsősorban tudományos eredmények adaptációjával.

„Az a típusú szaktanácsadó szeretnék lenni, aki a gazdálkodók meglévő valós problémáiban nyújt egyedi támogatást azokkal az eszközökkel, amit a tanulmányaim során elsajátítottam. Számos felmérés tanulmányozta azt, hogy a magyar mezőgazdaságban még rengeteg potenciál van, ennek kiaknázási lehetősége a gazdálkodók kezében van. Bízom abban, hogy felismerik az innováció, a tudomány és a digitalizáció létjogosultságát a fejlődésben.” – mondja Ági

2

Három célt szeretne integráltan megvalósítani vállalkozásában, melynek neve FöldMűhely K+F Szolgáltatás:

  1. Elérhetővé tenni a gazdák számára a tudományos eredmények integrációját a tevékenységükbe

  2. Kutatási módszertanokat alkalmazni a gazdák számára szükséges adatnyeréshez és adatfeldolgozáshoz

  3. Egyedi igényekre épülő, agrártámogatási pályázatoktól és kereskedelmi céloktól független szaktanácsadói tevékenységet ellátni

Az, hogy geográfusként akar a mezőgazdaságban tevékenykedni hatalmas előnyt jelent számára, mert az egész problémakört holisztikusan, több szempontból meg tudja közelíteni. Nem csak a talajt látja önmagában, hanem látja például az adott terület geomorfológiáját, látja a mezőgazdasági táblát a tájban és együtt tudja kezelni a rendszer dinamikáját.

3

„Már nem is tudok úgy gondolkodni, hogy ne együtt lássam az egészet.– emelte ki Ági.

Nagyon hálás a szegedi képzésért, mert Szarvason nagyon sok munkában tudott hatékonyan részt venni, segíteni, bekapcsolódni különböző projektekbe azzal a komplex és integrált rálátással, amit az SZTE-n kapott! A szegedi talajos iskola pedig olyan erős képzést és biztos tudást adott neki, ami mai napig elkíséri. Ági kiemelte, hogy magas színvonalú, nagyon jó hangulatban, felkészült és segítőkész tanárokkal zajlik a képzés.

„Végig úgy éreztem magam, mintha egy összetartó családban lennék! Diákként a tanároktól azt láttam, hogy elhivatottak, pontosak, van elvárásuk, és tanítani akarnak.” – mondta.

Az AWE pályázati nyereménye sikerének egyik kulcsa is ez volt, hogy komplexen, együtt, átfogóan látja a problémákat. Ugyanakkor Ági kiemelte Dr. Schillinger Attila támogatásának jelentőségét is, aki mentorként végigkísérte az „AWE utazáson” - ahogy az amerikaik emlegették a programot -, minden lépés során mellette volt és igyekezett az üzleti élethez szükséges lehető legtöbb információt a fiatal vállalkozónő számára. Nem volt nehéz számukra együtt dolgozni, hiszen Attila ESG szakértőként elkötelezett híve a környezeti, társadalmi fenntarthatóságnak egyaránt.

A program zárásaként nagy elismerés volt Áginak, hogy a bíráló bizottság azért díjazta üzleti tervét, mert a vállalkozás küldetését és alapötletét fontosnak tartják a magyar gazdaság és mezőgazdaság fejlődéséhez, ahogy megfogalmazták: a tudomány és a technológia integrációja a mezőgazdaság jövője, ezért példaértékű a kezdeményezése, kiváltképp nőként egy férfias ágazatban.

SZTEinfo - Nyári Diána, Földrajzi és Földtudományi Intézet

Fotók forrása: Dr. Kun Ágnes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek