Bezár

Hírarchívum

IMG_2834

Lezárult Szegedi Tudományegyetem és a Pick Szeged Zrt. közös kutatás-fejlesztési projektje

Lezárult Szegedi Tudományegyetem és a Pick Szeged Zrt. közös kutatás-fejlesztési projektje

2022. március 24.
3 perc

A Pick Szeged Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem konzorciuma a Széchenyi 2020 „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” program keretében 1,711 milliárd forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást nyert, mely lehetővé tette a GINOP-2.2.1-15-2017-00101 azonosítószámú, „A hagyományos Pick termékek versenyképességének javítása az élelmiszerlánc különböző lépéseinél alkalmazott innovatív megoldások segítségével” elnevezésű projekt megvalósítását. A 2017-ben indult kutatás-fejlesztési program a végéhez ért, és a kidolgozott új termékelőállítási módszereknek, technológiáknak köszönhetően tovább nőtt a termékelőállítási folyamatok hatékonysága, miközben a termékek jól megszokott minősége és érzékszervi tulajdonságai nem változtak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 4 évig tartó projekt – amely Szegeden, a Pick Szeged Zrt. Szabadkai úti telephelyén és a Szegedi Tudományegyetem tagintézményeiben valósult meg – összesen 7 alprogramot foglalt magában.


Pick_SZTE_projektzaro_20220324_BA
Képgaléria a projektzáró rendezvényről


- A konzorcium tagjai a projekt során vizsgálták többek között a különféle szalámi-húsalapanyagok vízleadási dinamikáját, azt, hogy a darabolt húsok eltérő mérete hogyan hat a vízelvételre, valamint az eltérő testtáji húsok víztartalmának optimális értékeit is. A program kapcsán felépült egy penészes szalámi füstölő és érlelő kis tesztüzem is a Pick Szeged Zrt. központi telephelyén, ahol számos füstölési eljárást vizsgáltak meg a vállalat szakértői és az egyetem kutatói a füstölési folyamat optimalizálása céljából – emelte ki a projektzáró kapcsán szervezett sajtótájékoztatón Takács István. A Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója elmondta: a kutatás-fejlesztési projekt kitért a PICK szalámik specifikus, egyedi penészkultúrájának teljes körű vizsgálatára is. Ennek az alprojektnek köszönhető, hogy a vállalat biztosítani tudja, hogy a jövőben az új szalámiüzemben gyártott penészes szárazárui is ugyanazt a kiváló minőséget képviselik, illetve ugyanazt az ízélményt nyújtják majd, mint amit a most gyártott közkedvelt termékei.


IMG_2844


- A program olyan csomagolásfejlesztési projekteket is magában foglalt, amelyeknél elsődlegesen a fenntarthatóságra helyeződött a hangsúly. Ezek eredményeként a szeletelt szárazáruk tálcaméretét 3 cm-rel csökkentették, így 14%-kal sikerült mérsékelniük a csomagolásukhoz felhasznált műanyag mennyiségét úgy, hogy mindeközben a csomagolásba kerülő termékek mennyisége és minősége nem változott. Mindemellett az automatizálási részprojektben az ún. kézi pirosozás – mely során a szalámi csomagolására használt celofán két végét egy-egy piros végzáró ragszalaggal zárják le – gépesítését is megoldották a vállalat és az egyetem szakemberei – ismertette a vezérigazgató.


A konzorcium tagjai foglalkoztak a húskészítmények eltarthatóságának növelésével, valamint új, magasabb hozzáadott értékű húskészítmények kifejlesztésével, azok előállítási technológiájának kidolgozásával is.


IMG_2890


-A közösen megvalósult projekt végére nem pontot, hanem kettőspontot kell tennünk, mert a kettőspontot általában és reményeim szerint ebben az esetben is, további együttműködés követi majd. A Szegedi Tudományegyetem a gyógyítás, az oktatás és a kutatás mellett a társadalmi felelősségvállalásban is óriási szerepet játszik. Ezt a tudásmegosztással teszi, ami jól látszik a Pick Szeged Zrt.-vel folytatott közös projektben is. Az SZTE célja és elkötelezettsége, hogy az elefántcsont torony helyett, partnereivel karöltve, világító toronnyá váljon azért, hogy a meglévő elméleti tudás, a gyakorlatban is kamatozzon – emelte ki Prof. Dr. Csóka Ildikó, az SZTE Stratégiai és Fejlesztési Főigazgatóság stratégiai főigazgatója.


IMG_2898


A támogatott K+F projektben a Szegedi Tudományegyetem több mint 100 szakembere a termékelőállítás valamennyi szakaszában végzett vizsgálatokat, fejlesztéseket, sikerrel dolgozott ki új eljárásmódokat, mindezzel pedig – a termékek már jól megszokott kiemelkedő minőségét megőrizve – tovább növelték a gyártási folyamatok hatékonyságát. A projekt szakmai vezetője a Szegedi Tudományegyetemen Prof. Dr. Hodúr Cecília, az SZTE Mérnöki kar egyetemi tanára volt.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek