Bezár

Hírarchívum

Nyitoj_Walker_Tureci_Kariko_ahin_n_20220314_IMG_2338

Karikó Katalin a legrangosabb német orvostudományi díjtól a „Varázsgömbig”

Karikó Katalin a legrangosabb német orvostudományi díjtól a „Varázsgömbig”

2022. március 16.
5 perc

A hírvivő RNS-terápia „csodafegyvere” és a koronavírus elleni első vakcinák kifejlesztéséért kapta Karikó Katalin, Uğur Şahin és Özlem Türeci a Paul Ehrlich- és Ludwig Darmstaedter-díjat. A 2022. március 14-i díjátadón az SZTE kutatóprofesszorát a Nobel-díjas Sir John E. Walker méltatta, majd tiszteletére adták elő a zenészek Brahms 5. Magyar táncát. Másnap négy tudós nő előadásán került elő a „Varázsgömb”.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Soha nem volt még ennyi kitüntetett a neves tudományos díj történetében: hét kutatót tüntettek ki” egyszerre Paul Ehrlich- és Ludwig Darmstaedter-díjjal – tudósított a rekordról a Frankfurter Rundschau is. Az öt nőt és két férfit érő díjeső magyarázata az, hogy a 2021. és a 2022. év kitüntetettjeit együtt ünnepelték, mivel a tavalyi rendezvényt a járvány miatt lemondták. A különös ceremóniából így lett nemzetközi tudományos „Varázsgömb”.

 frankfurti_Paulskirche_csellistakkal_j

Öt nő és két férfi

Németország legrangosabb orvostudományi díját megosztva kapta a mainzi BioNTech cég három vezetője: az alapító Uğur Şahin és Özlem Türeci házaspár, valamint a hozzájuk 2013-ban csatlakozó Karikó Katalin. A hírvivő RNS (mRNS)-kutatást és a Covid-19 elleni első két oltóanyagok fejlesztését lehetővé tevő felfedezéseket, a kitartó munkát, a SARSC-CoV-2 vírus megjelenésére adott helyes és határozott kutatói reakciót ismeri el a 2022. évi Paul Ehrlich- és Ludwig Darmstaedter-díj.

ahin_Tureci_KARIKO_Bonnie_L._Bassler_20220314_Frankfurt_faz.net_j

(Az előzményekről Az mRNS-terápia „csodafegyverét” fejlesztő Karikó – Türeci – Şahin kutatói hármas díjai címmel 2021. szeptember 21-én írtunk az SZTE Hírportálján.)

A baktériumok hogyan kommunikálnak egymással? A kérdésre válaszoló két amerikai mikrobiológus – Bonnie L. Bassler a Princetoni Egyetemről és Michael R. Silverman, a La Jolla-i Agouron Intézet társalapítója – kapta a 2021. évi Paul Ehrlich- és Ludwig Darmstaedter-díjat. (Csak Bonnie L. Bassler jelent meg a rendezvényen.)

A 2021-es Young Talent Prize a bonni egyetemen dolgozó Elvira Mass jutalma, mert felfedezte, hogy a szervezet fejlődését már korán speciális immunsejtek irányítják. A fiatal tehetségek idei díját a Hannoveri Egyetem orvosi karáról érkezett Laura Hinze vette át, mert rájött, hogyan lehet legyőzni a leukémiás sejtek rezisztenciáját.

6_dijazott_Paul_Ehrlich-_und_Ludwig_Darmstaedter_Preisverleihung_aus_der_Paulskirche_in_Frankfurt_2

 

Felfedezések seregszemléje

A Goethe Egyetem Barátainak és Szponzorainak Egyesülete kezeli a Paul Ehrlich Alapítványt, szervezi a díjátadó ünnepségeket. Az idei programban 3 köszöntő, 4 laudáció és 4 kutatói program-ismertető hangzott el. Ezért lett a kutatói ötletek és munkamódszerek seregszemléje a Paul Ehrlich- és Ludwig Darmstaedter-díjak 2022. március 14-i ceremóniájából.

TEaser_PE_2022_jpg_j

(A több mint két és fél órás program itt megtekinthető.)

Kariko_K_Paul_Ehrlich-_es_Ludwig_Darmstaedter-dijjal_jj_20220314__IMG_2332

„Az emberiség új fegyvereket szerezhet a fertőző betegségek elleni küzdelemhez” – fogalmazott Thomas Boehm, a Paul Ehrlich Alapítvány tudományos tanácsának elnöke, amikor összehasonlította, mi köti össze a két esztendő fődíjasait.

Karikó Katalin szerepére kitértek a hírösszefoglalók is. Például a Frankfurter Allgemeine tudósítása szerint „A nagy ellenállást figyelmen kívül hagyva a magyar Karikó azt az ötletet folytatta, hogy a hírvivő RNS-t sablonként használja fel az immunrendszert serkentő fehérjék előállításához”.

„Nem tántorodott el a finanszírozás hiányától” Karikó Katalin. A Szegedi Tudományegyetemen biokémikussá vált kutató már „tudományos pályafutása kezdetén meg volt győződve az mRNS-ben rejlő lehetőségekről” – emeli ki az alapítványi honlapon a „Tehetséges hírnök a cella közepéből” című ismeretterjesztő cikk.

 

Nobel-díjas elismerés

„A 20. század végén és e század első éveiben Karikó Katalin, a philadelphiai Pennsylvaniai Egyetemen dolgozó magyar biokémikus tette meg a kezdeti jelentős lépéseket annak a rejtélynek a megoldása felé, hogy miként lehet az mRNS-t hatékonyan bevinni az élő sejtekbe. Felfedezte, hogy az mRNS-ben lévő specifikus ribonukleotidok hasonló, de kémiailag módosított változatokkal való helyettesítésével stabilizálni tudja a szervezetnek az mRNSre adott védekező válaszát, ezáltal jelentősen növelte a sejten belüli fehérjetermelést” – magyarázta laudációjában az SZTE alumnája innovatív ötletének és kitartó munkájának lényegét Sir John E. Walker. A Nobel-díjas kutató jól ismeri Karikó Katalin eredményeit. A magyar biokémikussal 2021 novemberében Cambridge-ben találkozott, beszélgettek is. Erre alapozva emelte ki: Karikó Katalin kezdeti kutatói áttörésére épített – Christopher Huber professzor bátorításával – Uğur Şahin és Özlem Türeci, a török származású német orvospár.

Walker_Tureci_Kariko_ahin_j_20220314_IMG_2338

Az SZTE élettudományi képzésének kiválóságáról Sir John E. Walker személyes tapasztalatokat gyűjtött, hiszen – munkakapcsolataira alapozva – 2012-ben Szegeden járt, amikor további 8 Nobel-díjas kutatóval együtt tisztelgett Szent-Györgyi Albert emléke előtt. (Közülük az ATP enzim karakterizálását megoldó cambridge-i kutató eredménye kötődik a legszorosabban az SZTE Nobel-díjas rektora munkásságához – írtuk John E Walker című, 2012. április 3-i cikkünkben.)

Kariko_K_Paul_Ehrlich-_es_Ludwig_Darmstaedter-dijjal_j_20220314__IMG_2330

„A Karikó Katalin munkásságából származó, Özlem Türeci és Uğur Şahin által kifejlesztett új mRNS-oltóanyagok izgalmas korszakot nyitnak a vakcinológiában” – hangsúlyozta a Nobel-díjas cambridge-i tudós. A módszer – szerinte – „mind a rákos, mind a fertőző betegségek esetében alkalmazható, és a hiányzó vagy javított fehérjék biztosításával más betegségek kezelésére is lehetőséget nyújt”.

A rangos német díjjal járó 120.000 euró (több mint 44 millió 532 ezer forint) jutalom további lendületet adhat az mRNS-alapú orvosi technológia fejlesztésének.

 

Ikonikus hely, zene, előadáscím

Kivételes ünnepségen és különleges helyszínen vette át legújabb kitüntetését Karikó Katalin. A Szegedi Tudományegyetem alumnája, díszdoktora és kutatóprofesszora, a BioNTech cég senior alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem „adjunct professora” kitüntetett figyelemben részesült a Paul Ehrlich- és Ludwig Darmstaedter-díj ceremóniáján.

Kupola_zaszlokkal_j

A rekorder, mert több mint hetven elismeréssel jutalmazott tudós, Karikó Katalin a Szegedért Alapítvány fődíjasaként érkezett a frankfurti Paulskirchébe. A németországi ceremónia helyszíne kötődik az 1848-1849-es európai polgári forradalomhoz, hiszen a Szent Pálról elnevezett evangélikus körtemplomban ülésezett az első szabadon választott német népképviselet.

A német demokrácia egyik legfontosabb szimbólumának számító hely a forradalom 100. évfordulója óta „Minden németek háza”.

A Paul Ehrlich 168. születésnapján tartott rendezvényt zenei produkció indította és zárta.

A két csellista – Annabel Hauk és Anna-Olivia Amaya-Farias – azzal is kifejezt Karikó Katalin, a magyar biokémikus iránti tiszteletét, hogy az 1848-1849-es magyar forradalom és szabadságharc kirobbanása előestéjén tartott Paul Ehrlich- és Ludwig Darmstaedter-díj átadó ceremónia végén Johannes Brahms V. magyar táncok című dallamaival búcsúzott.

Csellistakkal_KK__Annabel_Hauk_es_Anna-Olivia_Amaya-Farias_j

*

A kitüntetetteket méltató ünnepség utáni napon, 2022. március 15-én négy tudós nő – Bonnie L. Bassler, Elvira Mass, Karikó Katalin, Laura Hinze – vette kézbe a „Varázsgömböt”: tartott előadást az alapkutatástól az alkalmazott gyógyászatig tartó útról.

Varazsgomb_2022-03-15_at_23-13-47_Symposium-PELD-2022_pdf

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotó: Paul Ehrlich Alapítvány

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek