Bezár

Hírarchívum

Nyito_JGYPK_onkentesekkel

Önkéntes munkával is segítenek az SZTE hallgatói az ukrajnai menekült gyerekeknek

Önkéntes munkával is segítenek az SZTE hallgatói az ukrajnai menekült gyerekeknek

2022. május 11.
3 perc

Megmozdult a Szegedi Tudományegyetem az ukrajnai háború miatt otthonukat elhagyni kényszerülők érdekében - az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar közösségi és civil tanulmányok szakos hallgatói és oktatói is keresték a lehetőséget a bajba kerültek megsegítésére: ukrajnai gyerekeknek tartottak interaktív foglalkozásokat Domaszéken, adományokat gyűjtöttek a rászorulóknak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Önkéntesként mindketten több éve táboroztatunk gyerekeket. Így némi tapasztalattal vállalkoztunk arra, hogy az Ukrajnából menekülni kényszerülő családok gyerekeinek szervezünk foglalkozásokat – árulta el Simon Petra. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar első éves hallgatója, az ugyancsak közösségi és civil szakos barátnőjével, Farkas Zsuzsannával, továbbá más első és másodéves hallgatókkal együtt négy alkalommal is programot kínált az ukrajnai háború elől menekülő családok gyerekeinek.

JGYPK_onkentesekkel_j_20220330_011446

Több mint száz felnőtt és gyerek érkezett Kárpátaljáról a Szeged-Csanádi Egyházmegye Zöldfás lelkigyakorlatos házába, Domaszékre 2022 tavaszán. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar közösségi és civil tanulmányok szak oktatói és hallgatói felvették a kapcsolatot a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász munkatársaival és felajánlották a segítségüket. Megtudták: önkéntes munkára és adományok gyűjtésére volt a legnagyobb szüksége az ukrajnai menekülteket

JGYPK_onkentesekkel_j_20220330_010819

– Célunk elsősorban a megszokott környezetükből kiszakított gyermekek lelki traumáinak enyhítése volt. Hallgatóink négy alkalommal szerveztek számunkra játékos sportvetélkedőket, akadályversenyt, kézműves foglalkozásokat, amit kis barátaink szebbnél szebb rajzokkal és ölelésekkel viszonoztak – mutatott a színes tablóra az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar tanszékvezetője, dr. Jancsák Csaba főiskolai docens.

JGYPK_onkentesek_j_20220330_012132

Minden alkalommal más-más hallgató volt felelős a programok összeállításáért, lebonyolításért, és az eszközbeszerzésekért - tudtuk meg dr. Kiss Mária Ritától, az SZTE JGYPK főiskolai docensétől.

– Látogatásainkon apróbb ajándékokkal leptük meg az ukrajnai gyerekeket. Gyűjtöttünk játékokat, a versenyek résztvevőinek az Eötvös Kollégium főzőszakköre tortákat sütött, rajzeszközöket, kifestőket, gyurmákat, lufikat, fűzhető gyöngyöket vittünk a foglalkozásokhoz – sorolta az I. éves egyetemista, Simon Petra.

Mindez nem valósulhatott volna meg az SZTE JGYPK támogatása, illetve más szervezetek segítsége nélkül. Köszönet illeti az anyagi segítségért a Belvedere Meridionale Alapítványt. A Dél-Alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesület felajánlotta mikrobuszát az önkéntes hallgatók szállítására. Segítettek az integrációs szakmódszertan kurzus óvodapedagógus hallgatói, akik egy alkalommal csatlakoztak a csapathoz. A szegedi Katolikus Ház munkatársai részt vállaltak a gyerekekhez eljuttatott játékok gyűjtésében.

– Sportos sorversenyt, „lovagi tornát”, közösségépítő feladatokat szerveztünk a gyerekeknek. Akadt közöttük olyan kicsi, akivel négy alkalommal is találkoztunk – idézte fel gondolatban a gyerekarcokat Simon Petra. Az önkénteskedésben nagy gyakorlattal rendelkező fiatal elárulta: amikor teheti, más formában is segít, például ruha adományokat gyűjt.

JGYPK_unrajnai_gyerekek_rajza_j_20220330_012836

Az SZTE JGYPK Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszék nappalis hallgatói és oktatói 2022. március 22. és április 12. között összesen közel száz önkéntes munkaórán át segítettek. Így a közösségi és civil tanulmányok mesterképzési szakos egyetemisták az elméleti tanulmányaik mellett a gyakorlatban is bizonyították elkötelezettségüket a civil szolidaritás értékei iránt.

SZTEinfo – Ú. I.

Fotó: J. Cs.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek