Bezár

Hírarchívum

nyito

Megelőzéssel csökkenthető lenne az évi 700 áldozat száma

Megelőzéssel csökkenthető lenne az évi 700 áldozat száma

2022. május 25.

Fiatalon elhunyt egyetemista lányának állított méltó emléket Szűcsné Sipos Andrea a Petefészekrák Világnapja alkalmából a Somogyi-könyvtárban bemutatott könyvvel. Az On my way című kötetben Szűcs Tímea kutatási- és képanyagát gyűjtötte össze. A bemutatott könyvvel szerette volna elérni, hogy az olvasók megismerjék lánya munkásságát. A könyvbemutatón fontosnak érezte, hogy mindenkihez eljusson lánya betegségének üzenete és a megelőzés fontossága.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szűcs Tímea a Szegedi Tudományegyetemen folytatta tanulmányait szociálpedagógia alapszakon, majd mesterszakon végezte tanulmányait kisebbségpolitika és kulturális mediáció szakon. Izraeli utazásai során erősödött meg benne az elhivatottság, hogy a zsidóság kultúráját, az izraeli-magyar nép életét kutassa. A Szegeden megkezdett munkát a Pécsi Tudományegyetem Doktori Iskolájában folytatta.

Szűcsné Sipos Andrea elmesélte, hogy lánya betegsége egy izraeli út után kezdődött 2018-ban. Az általános tünetek, mint a felfázás- és gyomorrontásszerű jelek miatt eszükbe sem jutott a tulajdonképpeni – sajnos végzetesnek bizonyult - betegsége. 2018-ban karácsony előtt két nappal sürgősségi műtétet hajtottak végre Tímeán, miközben néhány nappal később államvizsgázott.

1

A diagnózist követően sem adta fel saját útját. Kutatásait az utolsó pillanatig folytatta. Két évig harcolt a petefészekrákkal, amely végül 2020-ban legyőzte. Édesanyja a bemutatott kiadvánnyal szeretné megőrizni lánya ritka és értékes utazási anyagát és a sehol máshol nem látható képanyagát.

2020. március 12 -én hagyott itt minket Timi, március 16 -án lezárták az országot. A temetésnek és a személyes pszichológiai segítségnek a lehetősége majdnem nullára csökkent a koronavírus-járvány miatt. Napok és hetek teltek el, hogy én erről beszélni tudjak bárkivel is. A lányom emlékének őrzése és védelmezése ad nekem erőt, és a mai napig ő segít abban, hogy feldolgozzam a hiányát. Mivel a lányom imádta a könyveket, kézenfekvő volt, hogy így állítok neki emléket mindazzal, amit élete során alkotott” - mesélte az édesanya.

A rendezvényen Schwimmer-Tóth Tímea, a Szegedi Mályvapont vezetője kiemelte, hogy a petefészekrák alattomos betegség. A nők körében az ötödik leggyakoribb rosszindulatú daganat. 1400 új eset kerül felismerésre évente, és 700 körüli halálozást mutat! A betegségnek nincsenek jellegzetes tünetei, ráadásul a meglévő kis kellemetlenségek sem késztetik a beteget gyanakvásra mindennapos jellegük miatt.

Amire érdemes figyelni:

  • felfázásszerű tünetek

  • hasi puffadás

  • vérzészavarok

  • kismedencei idegentest-érzés

  • deréktáji fájdalom

  • különböző gyomor- és bélpanaszok

  • hastérfogat növekedés a kilók számának növekedése nélkül

  • sűrű vizelési inger

  • folyamatos kimerültség

  • ok nélküli súlyvesztés

„ A legtöbb daganatos betegségnél a korai felismerés életet menthet. Ezért hangsúlyozzuk, hogy amikor elmegyünk nőgyógyászati szűrésre, akkor valójában méhnyakrákot keresnek, de a petefészekrák szűrése abban az általános nőgyógyászati protokollban nem része a szűrésnek. Ezt a fajta vizsgálatot külön kérni kell, és arra bíztatunk mindenkit, hogy ezt a nőgyógyászuktól kérjék minden esetben” – mondta Schwimmer-Tóth Tímea.A Szegedi Mályvapont vezetője azt is hozzátette, ha valakinek kérdése lenne vagy kései stádiumban diagnosztizálják a betegségét, számíthat az alapítványra, a Mályvabetegút kísérő segítségével minden kérdésre választ kaphatnak az érdeklődők, és a legfontosabb kapcsolatokat is megosztják velük a gyógyulás felé vezető úton.

A fiatal lány, történetével és életigenlésével a mai napig tanít nekünk az életről, a kitartásról és arról, hogy figyeljünk fel az élet apró örömeire. Szűcsné Sipos Andrea és a Szegedi Mályvapont folytatják a prevenciós munkát. Legközelebb május 31 -én, kedden, 17 órakor, a kiszombori Ady Endre Művelődési Ház aulájában lesz könyvbemutató, ahol megismerhetik Timi életcsodálatát, és a képeiből kiállítás is látható lesz június 17-ig.

SZTEinfo – Kovács-Jerney Ádám

Fotó: Somogyi Károly Városi- és Megyei Könyvtár, Somogyi-könyvtár

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek