Bezár

Hírarchívum

Nyito_Kolozsvar_emlektabla_avatas_utan_20220512

Kolozsvárott is együtt ünnepelte 441 éves akadémiai hagyományait az SZTE és a BBTE

Kolozsvárott is együtt ünnepelte 441 éves akadémiai hagyományait az SZTE és a BBTE

2022. május 13.
4 perc

Alapítása és 441 éves akadémiai hagyományai évfordulóját 2022. május 12-én, Kolozsvárott, együtt ünnepelte a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE). A jeles napon leleplezték azt az emléktáblát, amely négy nyelven hirdeti: Báthory István 1581. május 12-én alapította azt az intézményt, amelyet mindkét egyetem jogelődjének tekint. A kolozsvári ünnepség-sorozatról Prof. Dr. Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettest is kérdeztük, aki az SZTE vezetése nevében látogatott el a testvéregyetemre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A „bacalaureus, magister és doktor egyetemi diploma adományozás joga” illette meg a Báthory István 1581. május 12-i keltezésű oklevelével rendelkező intézményt. Ennek a kolozsvári Academia Claudiopolitana alapításának a 440 éves jubileumát tavaly, 441. évfordulóját idén ünnepelte együtt a Babeș–Bolyai Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem.

Kolozsvar__Szeged_egyetemalapitas_emlekei_20220510_es_20220512_j

„Az Academia Claudiopolitana akadémiai hagyományai és történelmi átalakulásai, tanterve és/vagy infrastruktúrája révén a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem tudományos elődje” – fogalmaz a BBTE sajtóközleménye, amely hírt ad arról is, hogy a közös múltról mindkét intézmény emléktáblát állított és avatott. A 2022. május 10-én a Szegedi Tudományegyetemen szervezett egyetemtörténeti programsorozaton a BBTE, míg a 2022. május 12-én a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen tartott ünnepségeken az SZTE vezetése képviseltette magát.

Kozepen_BBTE_rektor_es_SZTE_rektorhelyettes_Kolozsvarott_emlektabla_leleplezes_20220512_j

– A kolozsvári Farkas utcában, azon a helyen lepleztük le a román, magyar, német, angol nyelvű emléktáblát, ahol létrehozták a kollégiumot – válaszolt kérdésünkre Prof. Dr. Zakar Péter, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese. – Az emléktábla az arra járók figyelmét felhívja: a Báthory István által 1581-ben akadémiai rangra emelt intézményt mind a Babeș-Bolyai Tudományegyetem, mind a Szegedi Tudományegyetem elődjének tartja.

Kolozsvar_egyetemalapitas_emlektablaja_20220512_j

A kolozsvári emléktábla jelzi: „Ezen a helyen, a Platea Luporumon (Farkasok utcája), a templom környezetében alakult meg Báthory István fejedelem királyi alapítólevele által, 1581-ben Románia jelenlegi területén az első egyetem státuszú felsőoktatási intézmény, az úgynevezett Academia Claudiopolitana (Societatis Jesu). Az idők során bekövetkező változások révén az intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetemmé (BBTE) válik, amely ma a Farkasok utcájának másik végén található. A Szegedi Tudományegyetem akadémiai eredetét ugyancsak ehhez az intézményhez köti. BBTE, 2021. május 12-én, a 440-esztendő megünneplésére.”

BBTE_rektor_es_SZTE_rektorhelyettes_Kolozsvarott_20220512_j

A BBTE sajtóközleménye szerint „Prof. Univ. Dr. Daniel David kijelentette, hogy „Az Academia Claudiopolitana működési helyének megjelölése egy híd az időn keresztül, amely megfelelően tükrözi és hasznosítja a múltat, és egyesít mindannyiunkat a jelenben egy jó közös jövőért, amit a tudásnak szentelve az emberek javát szolgálja."

Kolozsvar_emlektabla_avaton_korus_20220512_j

– Szép műsort adott az egyetem teológiai karának énekkara. Az ünnepségen nemcsak a BBTE rektora és vezetői, dékánjai jelentek meg, hanem a gyulafehérvári római katolikus érsek és az erdélyi református püspök is – érzékeltette a 2022. május 12-i megemlékezés jelentőségét Prof. Dr. Zakar Péter.

BBTE_rektor_es_SZTE_rektorhelyettes_Kolozsvarott_2_20220512_j

Az intézményi évfordulók szempontjából 2022 is ünnepi év, mert 150 évvel ezelőtt a Kolozsvári Egyetem létrejöttével indult el Erdélyben a magyar nyelvű felsőoktatás. Ezekről a modern kolozsvári tudományegyetem létrehozásához kapcsolódó, 2022 októberében esedékes ünnepségekről is szó esett Prof. Dr. Zakar Péter megbeszélésein. Az SZTE rektorhelyettese találkozott a BBTE rektorával, rekorhelyetteseivel, így például – többek között – Dr. Soós Annával, a BBTE magyar tagozat vezetőjével is.

Nyito_Kolozsvar_emlektabla_avatas_utan_20220512
A kolozsvári egyetemtörténeti emléktábla előtt (balról jobbra): Kato Béla erdélyi református püspök; Prof. Dr. Zakar Péter, az SZTE rektorhelyettese; Dr. Soós Anna, a BBTE magyar tagozat vezetője, rektorhelyettes; Prof. Dr. Daniel David, a BBTE rektora; Kovács Gergely gyulafehérvári katolikus érsek.

– A Babeş-Bolyai Tudományegyetem struktúrájáról tudni kell, hogy román, magyar és német tagozattal működik – magyarázta Prof. Dr. Zakar Péter. – Találkoztam a BBTE magyar tagozat vezetőivel, akikkel arról tárgyaltunk, hogy miként tudnánk a két egyetem kapcsolatait elmélyíteni. Többek között megállapodtunk abban, hogy a két egyetem bizonyos időszakonként nyílt napot fog szervezni, amelyen az adott intézmény mutatkozik be. Támogatni fogjuk a két egyetem körül tevékenykedő civil szervezetek, illetve az intézmény részeként működő olyan egységek, mint például a kiadók együttműködését. Idén, június második felében Prof. Dr. Gyenge Zoltánnal, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánjával Kolozsvárra látogatunk, hogy a két bölcsészkar kapcsolódási pontjairól egyeztessünk. Optimista vagyok, ami a kapcsolatok jövőjét illeti. A kolozsvári ünnepségeken mindenki azt hangsúlyozta, hogy az emlékezés nem lehet múltba révedés, előre kell tekinteni.

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotó: BBTE

Korábban írtuk:

Emléktábla avatás és ünnepi konferencia a Szegedi Tudományegyetem centenáriuma alkalmából

Centenáriumi programot jelentett be az SZTE rektora az egyetemalapítás 440. évfordulóján

Közös egyetemtörténeti kutatást indít az SZTE és a kolozsvári BBTE

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek