Bezár

Hírarchívum

Nyito_SZTE_es_BBTE_egyetemtorteneti_konferencia

Emléktábla avatás és ünnepi konferencia a Szegedi Tudományegyetem centenáriuma alkalmából

Emléktábla avatás és ünnepi konferencia a Szegedi Tudományegyetem centenáriuma alkalmából

2022. május 10.
6 perc

Az „Egyetemalapítók” emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődött, az „Egyetemalapító Báthory István” mellszobra előtti tisztelgéssel, illetve új egyetemtörténti emléktábla leleplezésével folytatódott a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) közös múltja és jeles évfordulói alkalmából szervezett, 2022. május 10-i programsorozat. Ünnepi konferencián mutatták be „A Szegedi Tudományegyetem és elődei története II. rész – A kolozsvári egyetem története az alapítástól a szegedi újrakezdésig 1872–1921” című monográfiát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Szegeden a kolozsváriak nem vendégek – jelentette ki köszöntőjében Prof. Dr. Zakar Péter. Az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese avató beszédében elmondta: Sárkányölő Szent György szobra közelében Kolozsvárott és Szegeden is hasonló tartalmú emléktábla hívja föl arra a figyelmet, hogy egyetemi rangú intézmény alapjait vetette meg az erdélyi fejedelem, Litvánia és Lengyelország királya.

 Egyetem_alapito_szobranal_BBTE_ket_rektorhelyettes_20220510

AZ „ACADEMIA CLAUDIOPOLITANA”

– Nagyszabású oktatási koncepció részeként alapította meg Báthory István a kolozsvári jezsuita kollégiumot. A katolikus oktatás alapjait teremtette meg. Az emléktábla fölidézi, hol kezdődött annak a kapcsolatnak a története, amely erőt ad közös európai és közép-európai célokat megfogalmazni – hangsúlyozta az SZTE rektorhelyettese.

Egyetemtorteneti_emlektabla_avato_20220510

„Báthory István 1581. május 12-i alapítólevelével létrejött Kolozsváron, a Farkas utcában a jezsuita akadémia, amelyet mind a Babeș–Bolyai Tudományegyetem, mind a Szegedi Tudományegyetem jogelődjének tekint.” A magyar, román és angol nyelvű felirat kifejezi, hogy nemcsak a gyökerek közösek, hanem sajátos viszony is összefűzi a két intézmény múltját, jelenét és jövőjét.

Marko_B_Soos_A_Zakar_P_3_nylvu_emlektabla_20220510__

A legújabb egyetemtörténeti emlékhelyet is együtt koszorúzták meg a rektorhelyettesek. A kolozsvári BBTE képviseletében Dr. Soós Anna egyetemi docens, oktatási rektorhelyettes, a magyar tagozat vezetője, illetve Dr. Markó Bálint egyetemi tanár, minőségbiztosítási ügyekkel is foglalkozó rektorhelyettes, továbbá a Szegedi Tudományegyetem vezetése nevében Prof. Dr. Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes helyezte el a tisztelet virágait.

AZSZTE1

A megemlékezés-sorozaton – többek között – részt vett Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja, illetve Prof. Dr. Gyenge Zoltán, az SZTE BTK dékánja is.

 SZTE_es_BBTE_egyetemtorteneti_konferencia_emlektabla_avato_20220510

ÚJ FORRÁSOKON ALAPUL AZ EGYETEMTÖRTÉNETI KÖTET

Könyvbemutatóval egybekötött ünnepi konferencián, az SZTE központi épületében folytatták a közös múlt fölidézését az SZTE és a BBTE képviselői.

A_Fejezetek_a_Szegedi_Tudomanyegyetem_tortenetebol_1872-1921_cimu_konferencia_resztvevoi_erkezes_20220510__

A „Fejezetek a Szegedi Tudományegyetem történetéből 1872-1921” című konferencia résztvevőit Prof. Dr. Zakar Péter köszöntötte. Így – többek között – Dr. Kozma Gábort, a Gál Ferenc Egyetem rektorát; Karol Biernackit, a Csongrád-Csanád Megyei Levéltár vezetőjét, Lengyelország tiszteletbeli konzulját; Szögi László egyetemtörténészt, valamint „A Szegedi Tudományegyetem és elődei története II. rész – A kolozsvári egyetem története az alapítástól a szegedi újrakezdésig 1872–1921” munkacímű kötet megjelent szerzőit, szerkesztőit.

AFEJEZ1

– A lehető legszélesebb összefüggés rendszerben tárja föl a szegedi és a kolozsvári egyetem, valamint az intézmény és városa 1872-1921 közötti történetét – lapozott a vaskos, több mint 780 oldalas könyvbe a történész rektorhelyettes.

Fejezetek_a_Szegedi_Tudomanyegyetem_tortenetebol_1872-1921_cimu_konferencian_Soos_Anna_BBTE_rektorhelyettes_20220510

Az 1872-ben, az akkori Magyarország második tudományegyetemeként alapított intézmény 150 éves jubileumát is ünneplik 2022-ben Kolozsvárott – emlékeztetett köszöntőjében Dr. Soós Anna. A BBTE rektorhelyettese kifejezte örömét, hogy közös múltja föltárásával egyre közelebb kerül egymáshoz a két egyetem. E kapcsolatot kifejezi, hogy a 2022. május 10-i szegedi ünnepség május 12-én Kolozsvárott folytatódik, ahol ugyancsak emléktáblát avatnak az Academia Claudiopolitana tiszteletére.

– 150 év távlatából ablakot nyitunk a kolozsvári egyetemre. Amit a közös múltról szóló konferencián meglátunk, remélem, hogy a következő 150 év távlatából ránk tekintő utódaink számára is minőséget jelent majd – mondta.

A_Szegedi_Tudomanyegyetem_es_elodei_tortenete_I._es_II._resz_20220510

„A Szegedi Tudományegyetem és elődei története II. rész – A kolozsvári egyetem története az alapítástól a szegedi újrakezdésig 1872–1921” című könyvet Dr. habil. Marjanucz László történész, a kötet főszerkesztője mutatta be. Hangsúlyozta: hármas cél vezérelte az egyetemtörténeti kötet szerkesztőit.

Fejezetek_a_Szegedi_Tudomanyegyetem_tortenetebol_1872-1921_cimu_konferencian_Marjanucz_Laszlo_20220510

– Monográfiát, vagyis egységes koncepció alapján szerkesztett kötetet, nem pedig tanulmányok laza egymásutánját tartja kezében az olvasó – hangsúlyozta a főszerkesztő. – Több éven át tartott a folyamat, mert fontos szempontnak tekintették a szerkesztők, hogy a hat erdélyi és tíz magyarországi egyetemtörténész közös alkotása legyen ez a könyv. A harmadik célt is elértük: a centenáriumi tanévben, de nem úgynevezett „ünnepi kiadványként” jelent meg a kötet. Tudományos többlete ugyanis az eddig fel nem dolgozott forrásokon alapuló, új hangsúlyokat teremtő egyetemtörténet.

A lektori feladatokat is vállaló Prof. Dr. Blazovich László, a kötet megszületéséért sokat dolgozó SZTE Egyetemtörténeti Bizottság leköszönő elnökének szerepét kiemelte a főszerkesztő.

 A_Fejezetek_a_Szegedi_Tudomanyegyetem_tortenetebol_1872-1921_cimu_konferencia_resztvevoinek_egy_csoportja_2_20220510__

FEJEZETRŐL FEJEZETRE

A szerzők maguk mutatták be röviden „A Szegedi Tudományegyetem és elődei története II. rész – A kolozsvári egyetem története az alapítástól a szegedi újrakezdésig 1872–1921” című könyv fejezeteit.

Az egyetem és Kolozsvár szimbiózisát az 1872-1919 közötti időszakban Dr. Toth Szilárd vázolta.

A_Fejezetek_a_Szegedi_Tudomanyegyetem_tortenetebol_1872-1921_cimu_konferencia_resztvevoinek_egy_csoportja_20220510__

– A szellemisége ugyanaz ennek az intézménynek, mindegy, hogy jezsuita egyetemnek, vagy éppen József Attila Tudományegyetemnek, vagy Babeș–Bolyai Tudományegyetemnek nevezik – hangsúlyozta előadásában Osváth Zsolt, aki a kolozsvári Ferenc József Tudományegyetem diákegyesületeit és diákjóléti intézményeit mutatta be.

A_Fejezetek_a_Szegedi_Tudomanyegyetem_tortenetebol_1872-1921_cimu_konferencian_Osvath_Zs_20220510__

Az erdélyi Múzeum-Egyesület és a kolozsvári egyetem 1872 és 1920 közötti kapcsolatát Dr. Sipos Gábor ecsetelte.

– 300 ezer oldalnyi levéltári anyagot 350 ezer könyvtári oldalt fotóztunk le a különböző erdélyi intézményekben – mutatta a táblázatokat Vajda Tamás. Az SZTE Egyetemi levéltár vezetője szerint a 800 ezer oldalnyi dokumentummal az ország legkisebb levéltára az elmúlt évek legnagyobb gyűjtőprogramját hajtotta végre.

A_Fejezetek_a_Szegedi_Tudomanyegyetem_tortenetebol_1872-1921_cimu_konferencian_Hannus_Istvan_20220510__

A 780 oldalas kötet fejezeteit 5-5 percben mutatták be a kerekasztal-beszélgetés résztvevőiként a szerzők: Mariska Zoltán, Gaal György, Vajda Tamás, Prof. Dr. Antal Tamás, Péter H. Mária, Prof. Dr. Hannus István, Wanek Ferenc, Prof. Dr. Erdei László, Dr. Sipos Gábor, Vincze Gábor.

BÁTHORY EMLÉKEZETE

A Báthory Emlékév zászlajának átadása adott új perspektívát az SZTE egyetemtörténeti konferenciájának.

A Báthory-Bem Hagyományőrző Egyesület indította útnak az ezeréves lengyel-magyar barátságot jelképező zászló átadás-sorozatot. 2021-ben több évfordulót is ünnepeltek Báthory István (1533-1586) tisztelői: tavaly volt 450 éve, hogy erdélyi fejedelemnek választották, 445 esztendeje, hogy Lengyelország királyává koronázták és 440 éve alapított egyetemet Kolozsvárott. A jubileumok esztendejében az erdélyi BBTE vezetői, most az SZTE rektorhelyettese vette át a Báthory Emlékzászlót.

Bathory_Emlekzaszlo_atado_20220510

A magyar-lengyel történelmi barátság ápolásának elkötelezett híveként Okos Márton, a Báthory-Bem Hagyományőrző Egyesület elnöke bemutatta az „Erdélyi-Lengyel Emlékhelyek, Történetek" című kötetet.

A_Fejezetek_a_Szegedi_Tudomanyegyetem_tortenetebol_1872-1921_cimu_konferencia_resztvevoi_20220510__

Az egyetemtörténeti emlékkonferenciát Prof. Dr. Zakar Péter zárt le. Az elhangzott beszámolók összegzéseként kiemelte: ismereteinket gyarapítja és pontosítja „A Szegedi Tudományegyetem és elődei története II. rész – A kolozsvári egyetem története az alapítástól a szegedi újrakezdésig 1872–1921” című kötet. Így a most ünnepelt monográfia nem valaminek a lezárása, hanem a kezdete.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotó: Sahin-Tóth István

Korábban írtuk:

Centenáriumi programot jelentett be az SZTE rektora az egyetemalapítás 440. évfordulóján

Közös egyetemtörténeti kutatást indít az SZTE és a kolozsvári BBTE


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek