Közel 14 pincészet 40 féle borát kóstolta végig a zsűri a Szegedi Tudományegyetem, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont által szervezett Borversenyen, 2022. május 5-én a SZAB Székházban.
A borkóstolót Prof. Dr. Krisztin Tibor, az MTA r. tagja, a SZAB elnöke, az SZTE TTIK tanára és Prof. Dr. Tóth Gábor, az MTA doktora, az SZTE SZAOK tanára, a borbíráló testület elnöke nyitotta meg. A szervezők előbb köszöntötték a részvevőket, majd ismertették a szabályokat.
![IMG_0648 IMG_0648](/site/upload/2022/05/img_0648_450x330.png)
Az eseményen az első években csak a régió pincészetei képviseltették magukat, ám a verseny pillanatok alatt országossá nőtte ki magát, ennek köszönhető többek között az is, hogy 2022-ben több mint 40 féle bor került a zsűritagok elé.
![IMG_0633 IMG_0633](/site/upload/2022/05/img_0633_450x330.png)
Magyarországon a változatosan tagolt tájnak és az éghajlati adottságoknak köszönhetően az összes borstílus megtalálható, a könnyed pezsgőtől kezdve a testes vörösboron át, egészen a nemes édes borokig. Ezt a sokszínűséget még izgalmasabbá teszi az őshonos szőlőfajták, a világfajták és az ebből készült borok egyensúlya, amely a megmérettetés során is megmutatkozott.
A zsűri 0-tól, 100-ig pontozhatta a borokat.
![IMG_0617 IMG_0617](/site/upload/2022/05/img_0617_450x330.png)
A kóstoló előtt Prof. Dr. Tóth Gábor kiemelte: egy-egy ilyen versenyen a kevésbé finom borok is 70-80 pont között mozognak, a legjobbak pedig maximum 94-95 pontot érnek. Emellett hangsúlyozta azt is, hogy a tévhitekkel ellentétben ilyenkor csak és kizárólag vizet és kenyeret szabad fogyasztani, a sajtok ugyanis torzítanak az ízeken.
A bírálók között helyet foglalt: Prof. Dr. Krisztin Tibor, az MTA r. tagja, a SZAB elnöke, az SZTE TTIK tanára; Prof. Dr. Pál József, az MTA doktora, az SZTE BTK tanára; Prof. Dr. Párducz Árpád, az MTA doktora, az MTA SZBK tudományos tanácsadója; Prof. Dr. Tóth Gábor, az MTA doktora, az SZTE SZAOK tanára, a borbíráló testület elnöke; Prof. Dr. Dékány Imre, az MTA r. tagja, az SZTE TTIK, SZAOK tanára; Prof. Dr. Totik Vilmos, az MTA rendes tagja, az SZTE TTIK tanára; Dr. Mikó Edit, az SZTE MGK dékánja; Prof. Dr. Zupkó István, az MTA doktora, az SZTE GYTK dékánja; Prof. Dr. Szakonyi Zsolt, az SZTE GYTK dékánhelyettese, a SZAB Gyógyszerésztudományi Munkabizottságának elnöke.
![IMG_0630 IMG_0630](/site/upload/2022/05/img_0630_450x330.png)
A megízleltekből több bor kerül a dobogó legfelső fokára, amelyek közül nemcsak a Szegedi Tudományegyetem és az MTA SZAB, hanem a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, valamint az SZTE GYTK, a SZAOK, az ÁJTK, illetve az MGK is választott egy-egy bort. Az egyetem borára mellettük igényt tart majd a TTIK és az MK is, ők azonban kari bort nem választottak maguknak.
![valogatott_a_honlapra valogatott_a_honlapra](/site/upload/2022/05/v_logatott_a_honlapra_img_0617_450x330.png) ![](/site/upload/2022/05/v_logatott_a_honlapra_img_0621.jpg) ![](/site/upload/2022/05/v_logatott_a_honlapra_img_0623.jpg) ![](/site/upload/2022/05/v_logatott_a_honlapra_img_0626.jpg) ![](/site/upload/2022/05/v_logatott_a_honlapra_img_0629.jpg) ![](/site/upload/2022/05/v_logatott_a_honlapra_img_0630.jpg) ![](/site/upload/2022/05/v_logatott_a_honlapra_img_0632.jpg) ![](/site/upload/2022/05/v_logatott_a_honlapra_img_0633.jpg) ![](/site/upload/2022/05/v_logatott_a_honlapra_img_0636.jpg) ![](/site/upload/2022/05/v_logatott_a_honlapra_img_0638.jpg) ![](/site/upload/2022/05/v_logatott_a_honlapra_img_0641.jpg) ![](/site/upload/2022/05/v_logatott_a_honlapra_img_0643.jpg) ![](/site/upload/2022/05/v_logatott_a_honlapra_img_0644.jpg) ![](/site/upload/2022/05/v_logatott_a_honlapra_img_0648.jpg) ![](/site/upload/2022/05/v_logatott_a_honlapra_img_0649.jpg) ![](/site/upload/2022/05/v_logatott_a_honlapra_img_0651.jpg) ![](/site/upload/2022/05/v_logatott_a_honlapra_img_0653.jpg) ![](/site/upload/2022/05/v_logatott_a_honlapra_img_0654.jpg) ![](/site/upload/2022/05/v_logatott_a_honlapra_img_0657.jpg) ![](/site/upload/2022/05/v_logatott_a_honlapra_img_0660.jpg) ![](/site/upload/2022/05/v_logatott_a_honlapra_img_0662.jpg) ![](/site/upload/2022/05/v_logatott_a_honlapra_img_0663.jpg) ![](/site/upload/2022/05/v_logatott_a_honlapra_img_0665.jpg) ![](/site/upload/2022/05/v_logatott_a_honlapra_img_0668.jpg) ![](/site/upload/2022/05/v_logatott_a_honlapra_img_0671.jpg) ![](/site/upload/2022/05/v_logatott_a_honlapra_img_0672.jpg) ![](/site/upload/2022/05/v_logatott_a_honlapra_img_0676.jpg) ![](/site/upload/2022/05/v_logatott_a_honlapra_img_0683.jpg) ![](/site/upload/2022/05/v_logatott_a_honlapra_img_0686.jpg) ![](/site/upload/2022/05/v_logatott_a_honlapra_img_0687.jpg) ![](/site/upload/2022/05/v_logatott_a_honlapra_img_0691.jpg) ![](/site/upload/2022/05/v_logatott_a_honlapra_img_0696.jpg) ![](/site/upload/2022/05/v_logatott_a_honlapra_img_0697.jpg) ![](/site/upload/2022/05/v_logatott_a_honlapra_img_0699.jpg) |
A borkóstolón készült galéria a képre kattintva érhető el. |
A friss, illatos és zamatos italokat négy kategóriában díjazzák. Kiválasztottak egy prémiumkategóriás fehér és vörösbort, illetve egy rendezvény fehér és vörösbort is. Ezeket ünnepélyes keretek között ismertetik majd hamarosan a XXVI. Szegedi Borfesztiválon.
SZTEinfo - Pósa Tamara
Fotó: Bobkó Anna