Bezár

Hírarchívum

IMG_1077

Friss fordítás az irodalomelmélet iránt érdeklődőknek ­

Friss fordítás az irodalomelmélet iránt érdeklődőknek ­

2022. június 14.
2 perc

A 2022-es Ünnepi Könyvhét alkalmából június 9-én a TIK-ben mutatták be az amerikai Jonathan Culler: Irodalomelmélet – nagyon rövid bevezetés című könyvének frissen megjelent magyar fordítását. Pikó András Gáspárral és Füzi Péterrel, a kötet fordítóival, és az SZTE egykori bölcsészhallgatóival Borbíró Aletta beszélgetett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Irodalomelmélet - nagyon rövid bevezetés című könyvvel a fordítók először doktorjelöltként, az egyetemen találkoztak, Dr. Hansági Ágnes tanárnő egyik szemináriumán. Ő javasolta a könyv lefordítását, ami közösen egy nyár leforgása alatt sikerült is, viszont a szerzővel való kapcsolatfelvétel nem volt zökkenőmentes - többek között erről, valamint a szöveg fordításának folyamatáról, kihívásairól is szó esett a könyvbemutató első felében. Ezután a beszélgetés résztvevői kitértek a könyv tartalmára is, és arra a leleményességre, amellyel Jonathan Culler közelebb hozza az olvasóhoz az irodalomelmélet sokszor érthetetlennek tűnő problémáit, alig kétszáz oldalas könyvében.

„Az olvasmányos stílus és humor volt az, ami a fordítás folyamatát is élvezetesebbé tette” - emelte ki Pikó András, aki a kötetben található versbetétek fordításáért is felelt.

IMG_1071

A fordítók szerint ez a stílus a szélesebb közönség számára, így például középiskolásoknak is alkalmas lehet a téma megismertetésére. A könyv könnyű befogadhatósága abban rejlik, hogy szakít az irodalomelméleti iskolák kronologikus ismertetésével, helyére lép a problémaközpontúság, és ezáltal egy érthető, alkalmazható gondolkodásmódot közvetít.

Arra a kérdésre, hogy hogyan tudnák egy mondatban ajánlani a könyvet, mind a két fordító különböző szempontokat kiemelve válaszolt: Pikó András a szöveg „szókratészi pimaszságára” utalt, Füzi Péter szerint viszont a kötet nagy előnye az, hogy két-három irodalomelmélet vizsga könnyedén letudható a segítségével.

SZTEinfo - Kovács Pál

Fotó: Kovács Pál

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek