Bezár

Hírarchívum

nyitoo

Az élelmiszerkutatás legújabb eredményeiről tájékoztattak

Az élelmiszerkutatás legújabb eredményeiről tájékoztattak

2022. június 01.
4 perc

Szegeden tartotta a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Tudományos Bizottsága 2022. májusi ülését. Az esemény különlegességét az adta, hogy a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar 60. éves évfordulója alkalmából a Tudományos Kollokviumot Szegeden rendezték. A rendhagyó kihelyezett ülésre rekordszámú érdeklődőt várt az SZTE Mérnöki Kara. A több, mint 90 érdeklődő számára, kiváló kutatók adtak elő, akik között ott voltak az SZTE akadémikusai is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tudományos kollokviumok legfőbb célja az, hogy az élelmiszerekkel foglalkozó szakembereket a magyar élelmiszerkutatás legújabb elvi és gyakorlati eredményeiről tájékoztassák, valamint, hogy az élelmiszer-tudomány és az élelmiszeripar képviselőinek megadják a lehetőséget, hogy egy közös fórumon találkozzanak, információt és tapasztalatot cseréljenek.

Prof._Dr._Banati_Diana

- A Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Tudományos Bizottsága által hosszú évtizedek óta szervezett, Élelmiszer-tudományi Kollokviumok egyikét tartják itt Szegeden. Évente négy ilyen tudományos eseményt szervez a szakbizottság, ahol a szakmáknak az élelmiszertudományi és technológiai területek legkiválóbb képviselői gyűlnek össze. A bizottság tavaly úgy döntött, hogy ezt a kollokviumát az SZTE Mérnöki Kar 60 éves fennállásának szenteli, a szokásokkal és a hagyományokkal ellentétben egy kihelyezett ülés keretében, nem Budapesten hanem Szegeden. Az esemény unikális jellegét emelte – az élelmiszer-tudományhoz kapcsolódó sokszínű tudományos előadások mellett –, hogy hatalmas érdeklődés mutatkozott az esemény iránt – mondta Prof. Dr. Bánáti Diána, SZTE Rektori megbízottja, a Mérnöki Kar tudományos dékánhelyettese.

Dr._Habil_Gelencser_Eva

A rendezvényen Dr. Habil Gelencsér Éva, az MTA Élelmiszer-tudományi Bizottság társelnöke köszöntötte a résztvevőket. Megnyitójában hangsúlyozta, hogy ez a különleges kihelyezett ülés nem jöhetett volna létre, Prof. Dr. Bánáti Diána, az SZTE Mérnöki Karának tudományos dékánhelyettesének kezdeményezése nélkül, emiatt döntött úgy az MTA Élelmiszer-tudományi Bizottság, hogy Szegedre helyezte a méltán híres tudományos kollokviumát.

Prof._Dr._Konya_Zoltan

Prof. Dr. Kónya Zoltán, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese beszédében kiemelte, hogy a Mérnöki Kar a Szegedi Tudományegyetemen belül megtalálta stabil helyét, amely kiváló lehetőséget biztosít a fejlődésre, együttműködve más karokkal és az egyre bővülő ipari kapcsolatrendszerrel. Az élelmiszermérnöki és az agráriummal kapcsolatos területeket erősödését és a folyamatos fejlesztését közösen tervezik a professzor asszonnyal.

Az agrárium és az élelmiszermérnöki iparág ereje töretlen. A Szegedi Tudományegyetem, Magyarország legjobb egyetemeként fontosnak tartja, hogy a szakmai támogatást helyben adja meg ennek az iparnak.

Prof. Dr. Kónya Zoltán azt is hangsúlyozta, hogy a régiónak szüksége van arra, hogy oktatás és ilyen téren fejlesztés történjen és ezt nem lehet Budapestről csinálni. Ez nagyon fontos, hogy itt legyen és ehhez minden támogatást megad az egyetem.

Dr._Biro_Istvan

Dr. Bíró István, az SZTE MK dékánja, kifejezte, hogy nagyon jeles a kar életében ez a tanév hiszen jubileuma van. Az elmúlt időszak ünnepi sorozatára utalt beszédében, mint a MÉTE TDK eseményére, vagy a korábban már tudósított 60 éves ünnepségre az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A kollokvium fontosságát az is emeli, hogy az őszi és a tavaszi félévben is több évfordulóhoz kapcsolódó programot tartott a kar, de ez volt az utolsó előtti ilyen esemény. Az utolsó programot június 11-én, az Aranydiplomák átadásával szervezi meg az SZTE MK. Ezen az eseményen az 50 éve végzettek diplomáit adják át. Nagyon büszkén mesélt köszöntőjében arról, hogy ilyen nagy érdeklődésre nem is volt még példa ezen a tudományos kollokviumon, a több mint 90 fő számára az elmúlt 60 év igazi megkoronázása.

Szakmailag kiváló szegedi, nem csak mérnöki kari, kutatókat, tudósok adtak elő. Az élelmiszertermelés, fogyasztás jelenlegi helyzetét és a jövő lehetőségeit tudományos igényességű, informatív előadások során ismerhették meg a résztvevők.

Prof._Dr._Veha_Antal

A Szegedi Tudományegyetem stratégiai fontosságú kara az elmúlt hat évtizedben folyamatosan fejlődött és bővítette képzési palettáját. Prof. Dr. Véha Antal, az SZTE Mérnöki Kar egyetemi tanára, az élelmiszertudományi és -technológiai kutatás 60 évét mutatta be Szegeden. A professzor úr az infrastruktúra bővülésén és a képzési paletta fejlődésén keresztül mutatta be, hogyan telt az elmúlt hat évtized, kitérve az intézményvezetők szerepére. A 60 év távlatában meghatározó jelentőségű dátum a 2006-os időszak, hiszen akkor már mesterképzéssel is bővült a Kar, ami az idei évben már 5 mester szakkal is rendelkezik. Az élelmiszermérnök és az élelmiszer biztonság és minőség mesterszakon már angol nyelven is folyik képzés, ahol a nemzetközi hallgatók is nagy számban vesznek részt a képzésben.


Galeria
Képgaléria az eseményről

Prof. Dr. Bánáti Diána, az SZTE Mérnöki Kar tudományos dékánhelyettese azt is elmondta, hogy az idei évben három konferenciának ad otthont Szeged: az MTA 386. Tudományos Kollokviuma mellett októberben a Magyar Táplálkozástudományi Társaság éves konferenciája is Szegeden lesz és a Pro Scientia Aranyérmesek Társasága 2022. évi konferenciájának rendezési jogát is a Szegedi Tudományegyetem nyerte el.

 

SZTEinfo – Kovács-Jerney Ádám

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek