Bezár

Hírarchívum

Hajnal_Tensiz-19

Országosan is példaértékű lehet az SZTE tenisz programja

Országosan is példaértékű lehet az SZTE tenisz programja

2022. február 01.
5 perc

Hosszútávú együttműködést kötött a Szegedi Tudományegyetem és a Sportmánia Közhasznú Egyesület. A közös munka keretében erősödtek az egyetemi tenisz csapatok és infrastruktúrában is jelentősen előre lép az intézmény. Hosszú távon az amerikai ösztöndíj-modell létrehozása egész Magyarországon egyedülálló lehet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A „fehér sport” hagyományai az SZTE-n egészen Szent-Györgyi Albertig nyúlnak vissza. Az újszegedi Erzsébet-ligetben található pályán sportolt rendszeresen az SZTE Nobel-díjas volt rektora.  Ezt a fontos szellemi és tárgyi örökséget szeretné nem csak megőrizni, hanem fejleszteni és a XXI. század elvárásainak megfelelővé tenni az egyetem. Ebben a törekvésben talált partnerre egy sikeres, szegedi tenisz klubban.

Fotógalériánk a képre kattintva megtekinthető.


Hajnal_Tensiz-9


Hajnal István neve közismert a hazai teniszvilágban. Három évtizede dolgozik a sportban edzőként, két évtizede sportvezetőként is. Munkája során 18 válogatott játékost nevelt ki és többszáz fiatallal szerettette meg a teniszt. A Szegedi Tudományegyetem újszegedi ligetben található sportlétesítményéhez személyes emlékek, érzések is fűzik.

-Itt játszottam életem első versenyét és már akkor megragadott az a klasszikus és ma már egyre kevesebb helyen tapasztalható hangulat, amely ebből a helyből árad. A liget és a természet közelsége, valamint az épület és a pályák kialakítása, elrendezése sajátos légkört teremt, amelyben a közösségi életnek is tökéletesen adottak a feltételei. Szívügyemnek tekintem, hogy ez a hely megmaradjon és fejlődjön, ezért is vágtunk bele abba a fejlesztésbe, aminek az első és egyik legfontosabb lépése a mobil csarnok létrehozása volt. Ez nem egy sátor, hanem egy fémvázas, korlátlan hóteherbírású szerkezet, amely 200 km/h-ig hitelesített szélteherbírású építmény. A benne található két salakos pályának köszönhetően 12 hónapossá válik a tenisz a ligetben. Télen fűthető, nyáron részben lebontható és a kettős rétegnek köszönhetően kiváló a hőszigetelése. Nyáron még egy kis hűtő hatás is hozzájárul, hogy bármikor ideális körülmények kötött lehessen itt teniszezni – mondta el a Hajnal Tenisz Iskola névadója és a Sportmánia Közhasznú Egyesület vezetője.

Hajnal_Tensiz-42

 A modellváltásnak köszönhetően jöhetett létre a hosszútávú együttműködés, amelynek egyik pillére az infrastruktúra fejlesztése. A pályák rendbetétele és a mobil csarnok megépítése után, jelenleg a klubépület újul meg. A fejlesztés része, hogy napelemes rendszert is telepítenek a közeljövőben, amely tovább erősíti az SZTE Zöld Egyetem törekvéseit. A közös projekt másik pillére a sportszakmai fejlesztés, amelyet az SZTE Sportközpontja koordinál. Az együttműködéssel megnyílhatnak olyan források is a fejlesztésre, amelyek korábban nem voltak elérhetők.

- Komoly előrelépést várunk a közös munkától. Az SZTE tenisz csapatai már most is nagyon jól szerepelnek. Az SZTE női teniszcsapata a legerősebb hazai csapatbajnokságban, a Szuperligában csak az MTK-tól kapott ki az elődöntőben, így harmadik lett. Férfi vonalon pedig a második vonalban végzett a dobogó harmadik fokán az egyetem együttese.  Az SZTE által nyújtott sportszolgáltatások színvonala is emelkedhet azáltal, hogy egy profi klub is képbe kerül. A jelenleg is fejlesztés alatt álló sportlétesítményben folyamatosan vannak testnevelés órái a hallgatóknak, de aki ezen túl is szeretné igénybe venni a pályákat, kedvezményesen teheti ezt meg. Ez igaz az egyetemi polgárokra, oktatókra és a hallgatókra is. Fontos cél, hogy az SZTE Sportközpont oktatói kapjanak továbbképzést a klub edzőitől, amit a hallgatók oktatásában kamatoztathatnak. Az SZTE edzői szakképzésének palettája is bővülhet a teniszedző képzéssel a jövőben – tudtuk meg Dr. Tokodi Margarétától, az SZTE Sportközpont vezetőjétől.

Szeged legeredményesebb női teniszezője Barzó Lilla, aki a WTA (profi női teniszezők világszervezete) ranglistáján a 432. helyen szerepelt. Az SZTE ÁJTK negyedéves hallgatója szerint a hallgatók, versenyzők szempontjából is pluszt jelent az összefonódás. Lilla kétszer nyert bronzérmet az Európa bajnokságon és több, mint tízszeres országos bajnok, aki korábban már belekóstolt az amerikai sport-ösztöndíjrendszerbe, amit szerinte itthon is érdemes lenne meghonosítani.

- Össze lehet egyeztetni a tanulást és a magas színvonalon űzött sportolást, ezt láttam Amerikában. Szerintem ezzel az együttműködéssel ebbe az irányba teszünk egy komoly lépést. Biztos vagyok benne, hogy sokan választanak olyan egyetemet a továbbtanuláskor, ahol adottak a feltételei a profi sportnak is. Az külön motiváció nekem és a csapattársaimnak is, hogy az egyetemet is képviselhetjük egy-egy versenyen – mondta el Barzó Lilla, aki edzőpartnerként, később edzőként is hozzáteheti tudását az egyetemi teniszhez.

Hajnal_Tensiz-27

Juhos Tibor is az SZTE Állam és Jogtudományi Karának hallgatója. A korábban elsőkategóriás versenyeket nyerő teniszező, az első Széchenyi Egyetemi bajnokságot már új egyesülete színeiben, egyéniben és párosban (Grunner Benedekkel) is megnyerte.

-Magas színvonalú edzéseken vehetek részt az együttműködésnek is köszönhetően, kiváló edzőpartnerekkel. Azzal, hogy az egyetemmel közös egyesületbe igazoltam, újabb lendületet kaphat az életemben a tenisz. Eddig Gyulára vagy Orosházára kellett járnom edzeni, ráadásul télen szinte egyáltalán nem voltam pályán, így remélem, most fejlődhetek és további tornákon is eredményesen képviselhetem a klubot és az SZTE-t – mondta el a másodosztályban szereplő férfi csapat, az SZTE Sportmánia legújabb, oszlopos tagja.

A sport és azon belül a tenisz akár döntő érv is lehet, ha továbbtanulásról van szó. Már elkezdődött az előkészítése annak, hogy hogyan lehetne az - Amerikában már bevett - sportösztöndíj rendszert a Szegedi Tudományegyetemen is bevezetni. Ha az országosan is egyedülálló projekt megvalósul, akkor jelentősen növekedhet azoknak a száma, akik a sport miatt is döntenek úgy, hogy az SZTE-n tanulnak tovább.

 

SZTEinfo/Lévai Ferenc

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek