Bezár

Hírarchívum

nyito_vegleges

Minden korosztályt megszólít az SZTE a 92. Ünnepi Könyvhéten

Minden korosztályt megszólít az SZTE a 92. Ünnepi Könyvhéten

2021. szeptember 03.
4 perc

A tradíció és az innováció jegyében szerveződött a Szegedi Tudományegyetem könyvheti program-sorozata. A 92. Ünnepi Könyvhét és a 20. Gyermekkönyvnapok olvasás- és tudománynépszerűsítő beszélgetései mellett a centenáriumi tanévét kezdő SZTE rendhagyó iskolai tanórárákat is kínál 2021 szeptemberében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 92. Ünnepi Könyvhét Szegeden 2021. szeptember 2-án nyílt meg az SZTE központi épülete előtt, a Dugonics téren. Idén – az elmúlt néhány évhez hasonlatosan –„Az SZTE utcára viszi a tudományt”. Ugyanis a Szegedi Tudományegyetem hagyománya, hogy kutatói, oktatói és hallgatói is bemutatkoznak kiadványaikkal a könyvünnepen. A 2021. szeptember 23-án záruló rendezvény-soroztat több mint 110 szegedi programja közül körülbelül 70 könyvajánló, negyvennél is több könyves beszélgetés kötődik a Szegedi Tudományegyetemhez.

 

HUNGARIKUM A KÖNYVÜNNEP

 

A kultúra megvédése és a történelmi megemlékezések fontosságáról is beszélt Prof. Dr. Rovó László, amikor sajtótájékoztatón bejelentette: SZTEPress néven indít könyvkiadót a Szegedi Tudományegyetem.

 

DSC_0625

 

A tudománynépszerűsítés és az ismeretterjesztés is célja a hungarikumnak számító, immár 92. éve megrendezett Ünnepi Könyvhétnek. Az olvasás népszerűsítésére fókuszáló könyvünnep megnyitóján dr. Kozma József, Szeged Város Közgyűlése kulturális bizottságának elnöke elmondta: „Ünnepeljék a könyvet, az olvasást és az írókat! Itt az egyetem szomszédságában, egy valamikori szerkesztőség mellett. Itt a könyvet ünnepelni nagyon jó helyen vagyunk”, s külön öröm, hogy ezt korlátozás nélkül tehetjük”.

 

DSC_0749

 

A program-sorozat fő szervezője a Somogyi-könyvtár, több éve kiemelt partnere az SZTE.

 

A 92. Ünnepi Könyvhét szegedi eseménysorát Tóth Krisztina a Radnóti- és József Attila-díjas költő és író nyitotta meg. Elmondta, hogy: „az irodalom segít megérteni a világot, megóv bennünket. Megóv a butaságtól, a pusztítástól, a félelemtől.”


 

DSC_0778

 

 

EGYETEMI KAPCSOK

 

A megnyitón, a hagyományokhoz hűen, idén is kiosztották a Szeged város által alapított könyvtámogatási díjat. Az így elismert szerzők közé egyetemünk alumnusai is bekerültek. Például az Areion Kulturális Egyesület nevében Bene Zoltán és a szerző, Tóth Marcel vette át a könyvtámogatást a Szegedi vitézek, vitéz szegediek – a vitézi rend és Szeged címmel megjelent kiadványért. Az SZTE alumnája, a fantasy írók között töretlen népszerűségnek örvendő Goldman Júlia A város című regényének kiadásához kapott segítséget. A Gradus at Parnasum könyvkiadó Bt. egyetemünk „öregdiákja”, Dr. Apró Ferenc: Festők, szobrászok a régi Szegeden című könyve kiadásához nyert támogatást.

 

DSC_0811

 

Az egyetemi kiadói műhelyek gondozásában megjelent kiadványok mellett fókuszba kerül számos olyan, az utóbbi években született mű, amelynek szerzője vagy szerkesztője a szegedi egyetem polgára. Rajtuk kívül a könyvhét programjain 47 alumnusunk vagy alumnánk tart előadást, vezet pódiumbeszélgetést. Például a nemzetiségi programok közül az ukrán rendezvények fővédnöke az SZTE oktatója, dr. Sajtos-Zapotocsna Natália.

 


JUBILEUMOK: 440/ 100

 

Az SZTE 2021 szeptemberében a Dugonics téri színpadon, az SZTE Klebelsberg Könyvtár, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székháza, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar termeiben félszáz könyves beszélgetésre várja az érdeklődőket.

 

Az SZTE könyves programfolyamában hangsúlyt fektet az egyetemalapítás 440. és a kolozsvári magyar tudományegyetem szegedi befogadásának 100. évfordulójára, a 2021-ben ünnepelt jubileumokra. Az egyetemi könyvünnep teljes program listán a 44 rendezvény közül – szintén egy „kerek szám”10 könyves esemény kötődik az intézménytörténet 440./100. évfordulójához.

 

A Szegedi Tudományegyetem „440 éve az oktatás és tudomány szolgálatában, 100 éve Szeged és a régió fejlődéséért” mottó jegyében szerveződő könyves beszélgetések sorozatát a „Cimelia: A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára kincsei” című kiadvány bemutatója nyitotta. Ugyancsak az egyetemi bibliotéka ad helyet a „Szent-Györgyi Albert politikai és közéleti tevékenysége Magyarországon” című kötethez kötődő műhelybeszélgetésnek. A korábbi könyvünnepek hagyományát folytatva idén is szó esik a kultikus helynek számító Dugonics téren a „Szegedi Tudományegyetem és elődei” című sorozatról.

 

 DSC_0679

 

A DIGITÁLIS KULTÚRA TERJESZTÉSÉÉRT

 

Az SZTE – mint „zöld egyetem” – a digitális kultúra népszerűsítése jegyében a szegedi iskoláknak rendhagyó könyves tanórákat kínál.

 

Az érdeklődő szegedi általános iskolák alsó tagozatos osztályai interaktív tanórán ismerhetik meg a Neves(s) Könyveket. A szerző, Lévai Ferenc (újságíró, SZTE NKI) rendhagyó foglalkozásának a témája az egészséges életmód, a helyes táplálkozás és zöldség-gyümölcs fogyasztás, de valódi gyümölcsök és zöldségek is előkerülnek verses, humoros formában.

 

A lehetőséggel élni kívánó középiskolák és az általános iskolák felső tagozatos osztályai ízelítőt kaphatnak az SZTE egyetemi könyvtár Contenta Repozitórium rendszere, a gazdag digitális adattárának hasznosítási lehetőségeiről. A diákok játékos formában megismerhetik az SZTE Klebelsberg Könyvtár 3 virtuális kurzusát.


Az SZTE 2021/2022. centenáriumi tanévére hangol az Egyetem Szegeden, a Klebelsberg Kuno élete és munkássága, valamint a Szegedi tudósok hálózatban kurzus.

Bemutatkozik a Karikó Katalin virtuális kiállítás, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár Képtár és Médiatéka

Jelentkezni és a további részletekről érdeklődni lehet a rendezveny@szte.hu e-mail címen vagy a 0670/333-8654 mobilszámon.

 

A 92. Ünnepi Könyvhéten az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság által szervezett programok ajánlója megtalálható az SZTE Hírportálján itt, és az Eseménynaptárban.

 

SZTEinfo – K.-J. Á., Ú. I.

Fotók: Samu Angelika

 

Korábban írtuk:


A 92. Ünnepi Könyvhéten a jubileumait ünneplő Szegedi Tudományegyetem


SZTEPress néven indít könyvkiadót a Szegedi Tudományegyetem

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek