Bezár

Hírarchívum

Nyito_KK_llegada-de-katalin-kariko-1-fpa-ivan-martinez

A „tudomány királynőjeként” ünneplik Spanyolországban az Asztúria hercegnője-díjas Karikó Katalint

A „tudomány királynőjeként” ünneplik Spanyolországban az Asztúria hercegnője-díjas Karikó Katalint

2021. október 20.
7 perc

Ováció, taps és dudazenekar köszöntötte a spanyolországi Oviedóban Karikó Katalint. A gesztus könnyekig meghatotta az Asztúria Hercegnője Díj átadó ceremóniájára érkező kutatót… A fél világ követi a hírvivő RNS-en alapuló technológia felfedezőjeként ünnepelt tudós, az SZTE alumnája posztjait. Például a 42. héten az Academia Europaea konferenciája előadójaként és spanyol iskolásokkal beszélgetve is a tudományt népszerűsítette.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Soha nem fogom elfelejteni azt a fogadtatást, amit Oviedóba érkezésünkkor kaptunk. Éljenző tömegek, dudások… Nem tudtam visszatartani a könnyeimet” – írta Twitter-bejegyzésében Karikó Katalin.


KK_j_llegada-de-katalin-kariko-1-fpa-ivan-martinez

 

A 2021. október 17-i 3 mondathoz tartozó 33 másodperces videó több, mint „50,5 E” szivecskés kattintást és 63 bejegyzést inspirált. Megtekinthető az SZTE, pontosabban az University of Szeged Twitter és a Facebook profilján is.


KK_j_llegada-de-katalin-kariko-3-fpa-ivan-martinez


„Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem alumnája Spanyolországba érkezett, hogy átvegye az Asztúria Hercegnője – Tudományos és Műszaki Kutatásért – Díjat” – egészítettük ki az alapinfót. A spanyolok az oviedói hotel bejáratánál a „tudomány királynőjeként” ünnepelték a magyar kutatót, aki a meghatottságtól sírva fakadt. A videón az is látható, ahogy a férje, Francia Béla átöleli és így is támogatja a meleg fogadtatástól elalélt asszonyát.

 

 

Az Academia Europaea-tag szerepei

 

Keményen dolgozik Karikó Katalin. Még a spanyol vendégség időszakában is. Az év 42. hetében bekapcsolódott az Academia Europaea (AE) 32. konferencia-folyamába.


DW_KK_PF_j_rueda-de-prensa-kariko-weissman-y-felgner-2-i-ivan-martinez

 

„Alulról szerveződik 1988 óta az az Academia Europaea, amely az összes európai akadémiával kapcsolatban áll" – magyarázta kérdésünkre válaszolva Karikó Katalin. A Szegedi Tudományegyetemen biológussá lett és biokémikus doktorrá avatott kutató fontosnak tartja, hogy tudományos teljesítményhez kötött az AE-tagság. A közel ötezer „európai akadémikus” – köztük körülbelül 75-80 Nobel-díjas, illetve 130 magyar tudós – a tagdíjával is hozzájárul az Academia Europaea fenntartásához.


Kariko_Katalin_kirakatnal

 

A 2020-ban az Európai Akadémia tagjává választott Karikó Katalin az AE Élettudományi Osztály 2021. október 18-i online konferenciáján tartott előadást a hírvivő RNS-ről. A szekció elnöki teendőit egyébként – többek között – Kondorosi Éva, az MTA tagja és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont vezető kutatója, Karikó Katalin egykori szegedi munkatársa látta el. Az mRNS-ben rejlő lehetőségeket feltáró kutató kiemelte: a Balzan-, Hotchkiss- és Széchenyi-díjas Kondorosi „Éva fontos feladatokat karol fel, különösen a régiónkban”.


Kariko_Aszturia_Hercegno_Dija_2021._junius_24._j

Neves és nemzetközi hírű tudósok vesznek részt az Academia Europaea (AE) immár 32. alkalommal életre hívott éves konferenciáján. A Building Bridges 2021 elnevezésű, 2021. október 18-21. közötti rendezvény a kapcsolatok hídépítő szerepét állítja középpontba. A program házigazdája az AE barcelónai tudásközpontja. A konferencia hibrid – azaz online és jelenléti kevert – formáját indokolja, hogy a nemzetközi összejövetelek a Covid-19 járvány miatt tervezhetetlenek. Ez viszont lehetővé teszi, hogy Karikó Katalin akár Oviedóból is bekapcsolódhasson az Academia Europaea konferencia munkájába.

 

 

Iskolások példaképe

 

A vakcina kifejlesztése és az mRNS-technológia alkalmazása más betegségekben” című AE-bemutatót követően számtalan szakmai kérdést kapott a Covid-19 pandémia idején világhíressé lett tudós. Ugyanerről a témáról óvodásokkal és iskolás diákokkal is beszélgetett Oviedóban.


KK_j_kariko-colegio-publico-clara-campoamor-6-fpa-yeray-menendez

 

Képriportok, cikkek, televíziós tudósítások mutatták be, hogy 2021. október 18-án mennyire sok spanyol kisgyerekkel találkozott Karikó Katalin. Például járt a Clara Campoamor iskolában. Az ott tanuló gyerekek már hónapokkal az Asztúria Hercegnője Díj odaítélése előtt kapcsolatba léptek a magyar tudóssal, akit példaképüknek tekintenek. A gyerekek és a szegedi egyetem biológus szakján végzett kutató együttműködéséről fantasztikus interaktív bemutatót tartottak.


kariko-colegio-publico-clara-campoamor-1-fpa-yeray-menendez_j

 

„Ma nagyon sokat tanultam a szupertehetséges kis barátaimtól” – írta a látogatásról Twitter bejegyzésében. – „Megleptek kiváló előadásukkal, nagyszerű kérdéseikkel”.


KK_j_kariko-colegio-publico-clara-campoamor-2-fpa-yeray-menendez

 

Középiskolásokkal is találkoztak az Asztúria Hercegnője Díj Tudományos és műszaki kutatásért kategória nyertesei. Karikó Katalin, Drew Weissman, Philip Felgner és Derick Rossi a „Tudományos kód” témakörről beszélgetett a „Vegye át szót” oktatási program részeként.


Kariko_Tudomanyos_kod_20211020_-_Foto_FPA_Yeray_Menendez_j

 

Töretlen az érdeklődés a kisújszállási gimnáziumból induló, az mRNS orvosi alkalmazhatóságáról először a Szegedi Tudományegyetem biológus szakján és biokémikus doktori képzésén értesülő, majd amerikai munkahelyein a Nobel-díjra méltó felfedezésig jutó Karikó Katalin munkássága iránt. Az Albert Nobel által alapított, a tudományos elismerés „non plus ultrájának” tekinthető elismerést idén nem kapta meg a magyar kutató, ám a „Jövőbeni Díj” témakörű riportjához tőle kért interjút 2021. október 20-án a német televízió.

 

 

Még maszkban is felismerik

 

„A 7 csodálatos tudós” című gyerekrajzon önmagát is azonosíthatta Oviedó utcáin és a város kirakataiban elhelyezett plakátokon Karikó Katalin és a magyar biokémikus amerikai kutatótársa, az immunológus Drew Weissman, továbbá az amerikai biokémikus Philip Felgner, a két német orvos: Uğur Şahin és Özlem Türeci, illetve a kanadai biológus Derrick Rossi és a brit vakcinológus Sarah Gilbert.


kariko_es_3_kutatotarsa_FCJWB41WEAQY-r4-1_j

 

A koronavírus elleni oltóanyagokhoz kötődő hét kutató azért nyerte el együtt az Asztúria Hercegnője Díjat a Tudományos és műszaki kutatás kategóriában, mert „egymástól függetlenül járultak hozzá az eddig jóváhagyott vakcinák egy részének kifejlesztéséhez. Ezek mind különböző stratégiákon alapulnak, és közös célpontjuk az a fehérje a vírus felszínén, amely megkönnyíti a vírus kötődését és a sejtekbe való bejutását”. Az elismerést 2021. június 23-án nyilvánosságra hozó Fundación Princesa de Asturias  indoklásában Karikó Katalin esetében kiemelte: „úttörő szerepet játszott e molekula terápiás lehetőségeinek vizsgálatában, az ilyen típusú vakcinák anyjának tartják”.


Kariko_Katalin_portrejanal_Francia_Bela

„Az utcán is megállítanak és megköszönik a munkámat. Gratulálnak a díjhoz” – mesélte az oviedói díjátadó előtti hangulatról, kérdésünkre válaszolva az SZTE alumnája. „Az üzletek kirakatában tablókon mutatják be a díjazottakat. Mindenki ismeri őket. Még maszkban is felismernek engem is.”

 

Oltásellenes spanyol nem támadott le egyetlen tudóst sem Oviedóban. Igaz, a tudomány népszerűsítőjeként még a kitüntetetteket is „megdolgoztatja” az 1980-ban alapított díjról döntő Asztúria Hercegnője Alapítvány. Az úgynevezett Díjhét különféle rendezvényein, például az indító sajtótájékoztatón is válaszolnak az egyszerű és bonyolultabb kérdésekre. De az Oviedóba összesereglett kutatóknak 2021. október 20-án este előadást is tartott Karikó Katalin.

 

„A tudomány ideje” elnevezésű programon a közönség kérdezheti a 7 kitüntetett tudós közül a Karikó Katalin, Drew Weissman, Philip Felgner és Derrick Rossi alkotta csapatot. A négy kutató a biokémiai és biotechnológiai közösség tagjaival 2021. október 21-én 9 óra 30 perctől az Oviedói Egyetem Történelmi épületének könyvtárában „reggelizik”.

 

 

Spanyol Nobel-díj-ceremónia a fotelből?

 

A spanyol Nobel-díjként emlegetett, 8 kategóriában oda ítélt kitüntetést minden év októberében adják át, ünnepélyes ceremónián, Asztúria Hercegség fővárosában, Oviedóban, a Teatro Campoamorban.


8_kategoria_Fundacion_Princesa_de_Asturias_Facebook

 

A Művészet, a Bölcsészettudomány és irodalom, a Társadalomtudományok, a Kommunikáció és médiatudomány, a Concorde (Béke-díj), a Nemzetközi együttműködés, a Tudományos és műszaki kutatás, a Sport kategória mindegyikéhez 50-50 ezer euró (közel 18-18 millió forint) pénzjutalom is tartozik. A Premios Princesa de Asturias tulajdonosai megkapják a Joan Miro katalán művész által tervezett szobrot is.


Screenshot_2021-10-19_at_23-1j_Katalin_Kariko_Drew_Weissman_Philip_Felgner_Ugur_Sahin_Ozlem_Tureci_Derrick_Ros...

 

Az Asztúria Hercegnője Díj Tudományos és műszaki kutatás kategória 7 kitüntetettje 17 ország 48 jelöltje közül került ki. Munkájuk kiváló példa arra, hogy az egészség védelmében is fontos szerepet játszik a felfedező-kutatás.


KK_j_kariko-colegio-publico-clara-campoamor-4-fpa-yeray-menendez

 

Az Asztúria Hercegnője Alapítvány díjazottjaival 2021. október 22-én 12 óra 50 perctől találkozik a spanyol király és királynő, Asztúria hercegnője és Sofia spanyol hercegnő társaságában. E napon 18 óra 30 perctől a spanyol közszolgálati televízió és a rádió is közvetíti az Asztúria Hercegnője Díj átadó ünnepségét a nappali szoba foteljében ülve a képernyőt néző számára is. Ekkor – a spanyol királyi család jelenlétében – első és eddig egyetlen magyarként Karikó Kataliné, a spanyolországi Asztúria Hercegség fővárosában, Oviedóban is a „tudomány királynőjeként” ünnepelt kutatóé lesz a Premios Princesa de Asturias.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: K. K., családi

Forrás: Fundación Princesa de Asturias

 

További információ:

Karikó Katalin ma veszi át a „spanyol Nobel-díjat” – Nézze az SZTE közösségi médiafelületein az Asztúria Hercegnője Díj ceremóniáját!


*


Korábban írtuk Karikó Katalin díjairól:

 

Az őssejt-hősök között is köszöntötték Karikó Katalint

 

Hat új gyöngyszem került Karikó Katalin díj-sorozatába a Nobel-hét előtti napokban

 

Influenszerekkel is beszélgetett Karikó Katalin, a Dr. Paul Janssen-díjas tudós

 

Karikó Katalin a francia Grande Médaille-díjat is elnyerte

 

A „Másnaposok” sztárjával együtt ünnepelték Karikó Katalint, aki már „Arany Ludat” is kapott

 

Karikó Katalin és kutatótársa megkapja az „amerikai Nobel-díjnak” nevezett Lasker-díjat is

 

Személyesen vette át az amerikai Albany-díjat Karikó Katalin és két kutatótársa

 

Az mRNS-terápia „csodafegyverét” fejlesztő Karikó – Türeci – Şahin kutatói hármas díjai

 

A világ 100 legbefolyásosabb embere között Karikó Katalin, az SZTE alumnája

 

Karikó Katalint a legjobb japán magánegyetem a Keio Orvosi Tudományos Díjjal tünteti ki

 

Karikó Katalinnak és kutatótársának ítélték oda a „tudományos Oscar-díjat”

 

Karikó Katalin átvette a Reichstein-érmet, ezzel „a Nobel-díj tágas előszobájába lépett”

 

Karikó Katalin a Nobel-díj előszobájában: kutatótársával együtt elnyerte a Horwitz-díjat

 

Karikó Katalin a szíve szerint kinek adná a róla elnevezett új ösztöndíjat?

 

A rangos amerikai Rosenstiel-díjat is elnyerte Karikó Katalin

 

Az SZTE díszdoktori címet adományoz dr. Karikó Katalinnak, az egyetem öregdiákjának

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek