Bezár

Hírarchívum

herba_medica_2021

Tanulmányi versenyt rendez középiskolások számára az SZTE Gyógyszerésztudományi Kara

Tanulmányi versenyt rendez középiskolások számára az SZTE Gyógyszerésztudományi Kara

2021. október 19.
2 perc

Herba Medica címmel immáron negyedik alkalommal szervez tanulmányi versenyt a kémia és biológia iránt érdeklődő középiskolásoknak az SZTE Gyógyszerésztudományi Kara.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A verseny célja az egészség- és gyógyszerésztudományok népszerűsítése mellett a versenyzők természettudományos kompetenciáinak és készségeinek, valamint egészségtudatos szemléletének fejlesztése, továbbá a felelős és tudatos fogyasztói hozzáállás kialakítása. Az elsősorban biológiai és kémiai ismeretekre épülő, egészség- és gyógyszerésztudományokat érintő komplex feladatok révén a versenyzők megismerkedhetnek a tudományos ismeretek egymásra épülésével, a kutatómunka alapvető lépéseivel és a gyógyszerészi hivatással. A feladatok a középiskolai tananyag ismeretére építve valós gyógyszerkémiai, gyógyszerhatástani, gyógynövényismereti és gyógyszertechnológiai témákat dolgoznak fel, ezáltal bemutatva a gyógyszerésztudományok multidiszciplinaritását.

 

A három fordulóból álló versenyre hazai és határon túli középiskolások egyaránt nevezhetnek 2021. november 5-ig. A regisztráció és részvétel ingyenes. A megmérettetés két online fordulóból és egy szóbeli döntőből áll. A regisztrált versenyzők e-mailben kapják meg az online feladatokat, amelyet elektronikusan kell 2021. december 5-ig, illetve 2022. január 23-ig beküldeni. A két fordulóban legjobb eredményt elért diákok meghívást kapnak a 2022. április 2-án Szegeden megrendezésre kerülő szóbeli döntőre. Az egyes fordulók feladatainak megoldása a biológia és kémia órák tananyagának ismeretén túl a középiskolás korú tanulóktól elvárható, önálló ismeretszerzést és kutatómunkát is igényel. A döntőben előre kiadott tematika alapján egyszerű laboratóriumi feladatokat is kapnak a versenyzők, illetve egy általuk választott témáról kell előadást tartaniuk, amelynek során kreativitásukat és vitakészségüket is bizonyíthatják. A döntő résztvevőinek ebédet és szállást is biztosítanak a szervezők.

 

A Herba Medica tanulmányi verseny sikerességét bizonyítja, hogy évről-évre nő a résztvevők száma. A három eddigi versenyre 160 hazai és 15 határon túli középiskolából összesen közel 500 diák nevezett be. A résztvevő tanulók minden alkalommal érdekesnek és különlegesnek ítélték a feladatokat, felkészítőtanáraik pedig kiemelték, hogy a komplex feladatok és az önálló kutatómunka révén diákjaik rendkívül sokoldalú ismeretekre tehettek szert és kibontakoztathatták egyéniségüket.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek