Bezár

Hírarchívum

Richter_nyito

Az SZTE hallgatója a Richter Anna Díj győztesei között

Az SZTE hallgatója a Richter Anna Díj győztesei között

2021. október 13.
5 perc

Bemutatkoztak a Richter Anna Díj győztesei – az ünnepségen öt projektet prezentáltak. Az előadott kezdeményezések hiánypótlónak bizonyulnak – emelte ki az eseményen Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője köszöntőjében. A díjazottak között dr. Papp Benjamin, az SZTE SZAOK PhD hallgatója is ott volt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Az elmúlt három évben 15 projektet támogattunk, ezek közül mindegyik bebizonyította: hiánypótló kezdeményezésről van szó. A Richter Gedeon Nyrt. ezért tovább folytatja egyedülálló, újszerű társadalmi szerepvállalási kezdeményezését. Az új, kreatív, ötletes, egészségügyet és oktatást jobbá tevő terveket 2021. november 30-ig várjuk. A pályázatok feltöltésének, valamint a legfontosabb információknak, híreknek a www.richterannadij.hu felülete ad otthont, ahol az érdeklődők naponta friss tartalommal találkozhatnak. Emellett jelen vagyunk a facebook.com/richterannadij közösségi oldalán is – emelte ki beszédében Beke Zsuzsa.

Ezt követően a csapatok vezetői ismertették a szakmai zsűri, valamint a sajtó képviselői előtt, hogy miként valósították meg terveiket a 20 millió forintos támogatásból, majd egyetértve kiemelték: a Richter Anna Díj új távlatokat nyitott meg hivatásukban. Olyan álmok vállhatak valóra általa, amelyek a támogatás nélkül soha nem tudtak volna létrejönni.

A győztesek az alábbi témákkal szerezték meg a zsűri és a közönség szavazatát:

  • érzékenyítő játékfilm a demenciáról
  • egészségmegőrzés és fenntarthatóság kosárközösségek és helyi termelők együttműködésével
  • játékos workshop középiskoláknak a természettudományos pályák népszerűsítéséért
  • dokumentumfilm a gerincműtétről
  • modern kivitelezésű prehospitális kézikönyv a mentősök munkájának támogatására.

Az SZTE SZAOK PhD hallgatója a díjazottak között

A pedagógus kategória győztese a „Sc’Up – Science and Startup” – workshop a természettudományok népszerűsítéséért nevet viselő csapat lett, melynek tagja dr. Papp Benjamin, az SZTE SZAOK PhD hallgatója is.

 

A pedagógus kategória győztesei, a fiatal kutatókból álló csapat a Science & Startup elnevezésű programmal a pályaválasztás előtt álló középiskolások érdeklődését szeretnék felkelteni. Magyarországon ugyanis évről-évre egyre kevesebben választják ezt az utat. A Sc’Up interaktív, életszerű workshopja ebben hoz gyökeres változást, bebizonyítva, hogy a kutatói lét izgalmas, kihívásokkal teli jövőkép a fiatalok számára.

Richter_cikkbe

Kertész Éva zsűritag szerint az utolsó pillanatokban járunk. Véleménye szerint ez lehet az egyetlen lehetőség arra, hogy a rohamosan hanyatló természettudományos pályát új megvilágításba helyezzük úgy, hogy közben napjaink eseményei is azt mutatják: a kutatók, természettudósok fontos szerepet töltenek be a jelenünk és a jövőnk formálásában. Dr. Papp Benjaim projektje IDE kattintva tekinthető meg.

A további kategóriák győzteseiről bővebben alább:

A gyógyszerész kategória győztese: „Az vagy, amit megeszel” – kosárközösségek létrejöttének támogatása fenntarthatóságért és az egészségtudatosságért


Egy elhivatott gyógyszerész számára a prevenció, az egészségtudatosság rendkívül fontos. A győztes gyógyszerész csapat „Az vagy, amit megeszel” című projektje az ország különböző pontjain mentorál újonnan alakuló kosárközösségeket, hogy hozzájuk hasonlóan egyre többen rátaláljanak a helyi termelők által kínált tiszta, természetes élelmiszerekre. Egy kétnapos workshopon, számos szakmai előadáson, művészeti foglalkozásokon és végül egy látványos falfestmény elkészítésén keresztül épültek igazi egészségtudatos közösségé a csapatok. Beke Zsuzsa zsűritag, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője hangsúlyozta: a Richter egy felelősségteljes cég, fontos számára a fenntarthatóság, az egészségmegőrzés és a prevenció, ezért örömmel támogatnak olyan projektet, amely mindhárom témát egyszerre öleli fel. (video)

Az egészségügyi szakdolgozó kategória győztese: „Gerincműtét testközelből” dokumentumfilm

 

A 8-12 órás, extrém kockázatúnak számító gerinckorrekciós műtét évente több száz gyereket érint hazánkban. Az egyik legnagyobb orvosi beavatkozás, amit gyerekeken végeznek. Olyan speciális és egyben különleges területe az egészségügynek, amely Magyarországon világszínvonalú. Az egészségügyi kategória győztese, Schuster Barbara és filmes csapata a műtét előkészületeit és magát a beavatkozást mutatja meg egy dokumentumfilm formájában, hogy ezzel segítse az életre szóló döntés előtt álló családokat. Szily Nóra újságíró, pszichológus zsűritag kommunikációs szakemberként nagy rajongója lett a dokumentumfilmeknek. Az újságíró hisz abban, hogy ez az alkotás egy hatékony kommunikációs eszköz lesz a műtétre váró gyerekeknek és szüleiknek. (video)

Az orvos kategória győztese: „Nefelejcs” – érzékenyítő kisjátékfilm a demenciáról

 

Az orvos kategória győztes csapatvezetője pszichiáter, aki egy remek filmes stábbal összefogva egy az időskori demenciát a páciens szemszögéből bemutató kisjátékfilmet forgatott. A Nefelejcs a demens emberek megértését és elfogadását elősegítő, érzékenyítő beszélgetésre alkalmas, témaindító kisfilm, mely egyben segíti a laikusokat a betegség korai felismerésében. Dr. Barna István zsűritag kiemelte: a betegség hazánkban is legalább kétszázezer embert érint és ez a szám rohamosan nő. Az évtized közepére minden bizonnyal 150 millióra becsülik majd a demenciával élők számát a Földön. Hangsúlyozta: orvosként is gyakran találkozik érintettekkel és tudja, milyen fontos, hogy a családtagok mielőbb felismerjék a betegséget, hisz a korai stádiumban még van lehetőség lassítani a folyamatot. (video)

A harmadik évad közönségdíjasa: Prehospitális kézikönyv

 

A közönségdíjat egy mentőtisztből és grafikusból álló testvérpár nyerte a Prehospitális Sürgősségi Kézikönyv megvalósítására. A testvérek a formailag és tartalmilag is tökéletesre fejlesztett, gyors döntéshozatalt segítő zsebkönyvvel az Országos Mentőszolgálat és a háziorvosok munkáját támogatja a sürgősségi ellátásban. A csapat álma, hogy a kézikönyv egyszer minden magyar mentőautó alapfelszereltségének része legyen. Rúzsa Magdi zsűritag maga is agilis, álmai megvalósításába bátran belevágó típusnak tartja magát, ezért könnyen tudott azonosulni a két elszánt, lelkes fiatallal. Az pedig, hogy egy ilyen innovatív, kreatív ötlet kelt életre a Richter Anna Díj segítségével, nagy büszkeséggel tölti el az énekesnőt. (video)

A Richter Gedeon Nyrt. célja, hogy felkarolva ezeket a kezdeményezéseket olyan projektek megszületésében vegyen részt, amelyek hozzájárulnak a hazai egészségügy és oktatás fejlesztéséhez, az ott dolgozók munkakörülményeinek jobbá tételéhez. Össztársadalmi változásokat elindítva ezzel mindannyiunk életminőségének javítását szolgálva és minőségi változást hozva ezzel a hétköznapokba.


SZTEinfo - Pósa Tamara

Fotó: Richter Gedeon Nyrt

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek