Bezár

Hírarchívum

Gyori_Ferenc_Nyito

SZTE-s elnök az országos testület élén

SZTE-s elnök az országos testület élén

2021. október 21.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem oktatói és kutatói közül többen is meghatározó, országos testületeket vezetnek. Ez a kör újabb taggal bővült, Dr. habil. Győri Ferencet egyhangúlag választották a Magyar Rektori Konferencia Sporttudományi Bizottságának elnökévé.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara adott otthont 2021. október 18-án a Magyar Rektori Konferencia Sporttudományi Bizottsága soron következő ülésének, melynek programjában tisztújító elnökválasztás is szerepelt. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Dr. Heuer Orsolya a Magyar Rektori Konferencia jogi titkára is.


Elsőként a leköszönő elnök, Prof. Dr. Ács Pongrác (PTE) számolt be az elmúlt időszak eseményeiről, a sportszakos képzés átalakításával, fejlesztésével kapcsolatos bizottsági munkáról, majd ezután került sor az elnök és a társelnök megválasztására. A titkos szavazás eredményeként a tagság egyhangúlag támogatta a korábbi társelnök, Dr. habil. Győri Ferenc (SZTE) elnökké választását. A társelnöki tisztséget Prof. Dr. Balogh László (DE) töltheti be.

 

Dr. habil. Győri Ferenc, PhD a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Testnevelési és Sporttudományi Intézet intézetvezető főiskolai docense.


1988-ban végzett a JGYTF földrajz-testnevelés szakán, majd 1991-ben középiskolai földrajz tanári (JATE), 2015-ben okleveles testnevelő tanári (SZTE) diplomát szerzett. Doktorrá (PhD) 2010-ben summa cum laude minősítéssel a földtudományok területén avatták (PTE), majd 2021-ben a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományok Doktori Iskolájában habilitált.

Kutatásai a sport- és egészségtudományok, valamint a tértudományok területeihez illeszkednek: sport- és rekreáció-földrajz, sport- és egészségturizmus, a fizikai aktivitás regionális vizsgálatai.


Szakfolyóiratokban, szakkönyvekben, konferencia-kötetekben, webes felületeken megjelent publikációi mellett két önálló könyve is napvilágot látott. Az MTA Köztestületének tagja, az MTA SZAB Orvostudományi Szakbizottság, Sporttudományi Munkabizottság titkára, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) Elméleti és Tudományos Bizottság, a Magyar Sporttudományi Társaság, a Magyar Földrajzi Társaság, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Szakmai Kollégium tagja, az SZTE JGYPK Tudományos Bizottságának és Kari Tanácsának tagja, az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Testnevelés- és Sporttudományi Szekció ügyvezető elnöke (2019-2021).

 

1996-2004 között a Magyar Atlétikai Szövetség ultramaratoni szakágának koordinátora, a Nemzetközi Ultrafutó Szövetség (IAU) Technikai Bizottságának tagja. 1996-ban az IAU Európa bajnoki címét nyerte el. Sporteredményeiért és sportszervezői munkájáért a Magyar Atlétikai Szövetség Jubileumi Emlékérmével (1997), az Ultrafutók Magyarországi Szövetsége Életmű Díjával (2011), a Magyar Ultrafutás Dicsőségcsarnoka Díjával (2016), tanári munkájáért a Szent Gellért Érdemérem Ezüst Fokozatával (2002) tüntették ki. Több mint két évtizedes közoktatási és felsőoktatási gyakorlatot követően, 2011-től dolgozik főállásúként a Szegedi Tudományegyetemen.

 

Dr. Győri Ferenc a Magyar Rektori Konferencia Sporttudományi Bizottságának elnöki pozícióját a következő kétéves ciklusban töltheti be.

 

- Feladataim közé tartozik többek között a testnevelő tanárképzés megújuló felvételi eljárásrendjének, követelményeinek, pontszámításának kialakítása, az új sporttudományi szakok létesítéséhez kapcsolódó feladatok elvégzése, intézményközi koordinációja, valamint a közoktatásban megszerezhető szakmai kreditek beszámíthatóságának vizsgálata, a Nemzeti alaptantervben, a kerettantervekben és az érettségi vizsgakövetelményekben rögzített elvárásokhoz való igazítása – mondta el új feladatával kapcsolatban Dr. Győri Ferenc.

 

Gratulálunk a Szegedi Tudományegyetem oktatójának!


SZTEinfo- Lévai Ferenc

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek