Bezár

Hírarchívum

MCC_71_of_124

Szélcsendben varrj vitorlát! – tanácsolja az egyetemistáknak Porkoláb Imre, az MCC Vezetőképző Akadémiájának igazgatója

Szélcsendben varrj vitorlát! – tanácsolja az egyetemistáknak Porkoláb Imre, az MCC Vezetőképző Akadémiájának igazgatója

2021. október 15.
3 perc

„A változás ereje: hogyan fejlődjünk kiszámíthatatlan környezeti viszonyok között?” – címmel tartott előadást az SZTE JATIK-ben Porkoláb Imre. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Vezetőképző Akadémiájának igazgatójával a program előtt beszélgettünk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Vezetőnek születni kell vagy tanulható?

- Úgy gondolom, hogy léteznek bizonyos sávhatárok, ezeken belül pedig készségek, amelyeket ha folyamatosan fejlesztjük, jó vezetővé válhatunk. Arra van szükség, hogy az opcionalitást növeljük, hiszen egy vezető minél több döntési opcióval rendelkezik egy kiszámíthatatlan világban, annál jobb döntéseket tud hozni. Az MCC Vezetőképző Akadémia arról szól, hogy ezeket a készségeket, kompetenciákat növelje, akár már az egyetemen is.

- Milyen módszerekkel?

- Jelmondatunk: „Változz, változtass, vezess! – a változás önmagunkkal kezdődik. Vezetőként akkor tudunk egy változási folyamat élére állni - legyen szó for-profit, non-profit szervezetről vagy a kormányzati szektorról -, ha mi saját magunk is megtapasztaltuk a változást és hitelesen tudjuk képviselni a folyamatokat. Olyan módszertant kell elsajátítanunk, amivel másokat is motiválni tudunk, akkor is, ha kilátástalannak tűnik a helyzet. Fontos, hogyan tudunk szervezeti stratégiát alkotni akkor, amikor nagyon nehéz döntéseket hozni, vagy a jövőbe látni. Ezek azok a vezetői tulajdonságok, amelyekre szükség van a jövőben és ezekre lett a Vezetőképző Akadémia létrehozva.

- A világjárvány miatt megváltozott helyzetben mit tanácsol a ma egyetemistájának: „hogyan éljen túl”, milyen technikával tudnak a legsikeresebben boldogulni?

- „Szélcsendben varrj vitorlát!” – a könyvem 20. fejezetének címe. Vagyis viszonylag nyugalmasabb időszakokban kell felkészülni az életben a várható megpróbáltatásokra. Erre nyújt lehetőséget az Akadémia. Óriási hangsúlyt fektetünk a soft skillek fejlesztésére. Máshol, ilyen gyakorlatorientált módon nem tanítja senki. Élményalapú, személyre szabott, gyakorlat alapú oktatás, egy úgynevezett homokozóban, biztonságos környezetben próbálhatják ki a hallgatók, hogy mi az, ami beválik nekik.

A másik ami nagyon fontos, hogy óriási hangsúlyt kell fektetni az aktív regenerálódásra. A nálunk tanuló tehetséges fiatalok két egyetemet végeznek egyszerre, társadalmi aktivisták. Büszkék arra, hogy egyszerre ennyi dolgot csinálnak, de közben 4-5 órát alszanak. Huszénevesen lehet, hogy azt hiszik, hogy ezt lehet örök életen keresztül, de ez nem így van. Az Akadémián csúcstechnológiával, neurofiziológiai felmérő programjaink által vizsgáljuk meg őket és tanítjuk meg számukra a regenerálódás szükségességét. Megtanulják egy készségfejlesztő programmal a saját energiaszintjüket tartósan optimalizálni.

- Milyen programokra várják a hallgatókat?

- Foglalkozunk magyar vállalkozásokkal, rengeteg utazás szerepel a tematikában a Kárpát-medencében. Sok közösségi program szerepel a listán, amelyeken vállalati vezetőkkel találkoznak rendszeresen, és tőlük hallják, hogyan kezelték a pandémiás helyzeteket. Így amit az iskolában tanultak, rögtön a gyakorlatban is látják.

Az MCC képzéseiről, a jelentkezésről bővebb információ ide kattintva olvasható.

Dr. Porkoláb Imre, az MCC Vezetőképző Akadémiájának igazgatója több éves hazai szervezetfejlesztési, innovációs és rendszerfejlesztési vezetői készséggel, illetve 7 évnyi multinacionális szervezetnél (NATO/Pentagon) töltött globális stratégiai változásmenedzsment tapasztalattal rendelkezik. Emellett összesen 30 évnyi, részben elit katonai alakulatoknál szerzett gyakorlatot vezetés, képességfejlesztés, szervezetátalakítás területén. Éles katonai tereptapasztalataira Irakban/Afganisztánban tett szert a 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj parancsnokaként. A világ legjobb egyetemein (UK, USA, HU) egyedülálló képzéseket végzett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek