SZTE Info

weboldal_nyito_kutatok_ststisztika

Statisztika a hétköznapokban - Hogyan modellezhetők mindennapi életünk egyes területei?

A Szegedi Tudományegyetem 12 karán számtalan tudományterülettel foglalkoznak az egyetem oktatói, kutatói. Munkájuk legjavát minden évben bemutatják a Kutatók Éjszakáján. Sorozatunkban a 2020-as előadásokból válogatunk. Elsőként a Gazdaságtudományi Kar két oktatójának előadását ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az érdekes és mindennapjainkhoz kötődő témák tantermi órákon való alkalmazása kiemelt jelentőséggel bír.


Hogyan lehet megfogható, hétköznapokhoz kapcsoló témákat a statisztika oktatásban alkalmazni? A kérdés megválaszolására Dr. Kazár Klára és Kuruzczleki Éva gyakorlati példákon keresztül mutatja be a statisztikákat. A példákkal a hétköznapi életben is találkozhatunk, legyen az sportteljesítmény vagy időjárás előrejelzés. Az előadás ide kattintva tekinthető meg.

statisztika_a_hetkoznapokban_02

Dr. Kazár Klára, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának adjunktusa, Kuruczleki Éva, az SZTE GTK tanársegédje. Oktatási területük a statisztika, kutatásaik szélesebb területet fednek le: statisztikai módszerek alkalmazása a marketingkutatásban és a márkaközösségek vizsgálata is megjelenik kutatási témáik között a statisztika oktatási és módszertani kérdésein túl.

SZTEinfo
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.