SZTE Info

cover_2

A pneumobil fejlesztését támogatta a Szegedi Universitásért 2007 Alapítvány

Ismét ösztöndíjjal támogatta a Mérnöki Kar hallgatóit a pneumobil autó tervezésében és kivitelezésében az SZTE Alma Materhez kötődő Szegedi Universitásért 2007 Alapítvány.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az innovatív fejlesztést segítő támogatásra az SZTE Mérnöki Karának mezőgazdasági és élelmiszeripari gépész, gépészmérnök és műszaki menedzser szakos hallgatói pályázhattak. A pályázat nyertes hallgatói az Airrari-STECO Team tagjai, Gégény Ádám, Kocsispéter Viktor, Kozák Emese és Kun-Szabó Norman voltak.


A pályázat nyerteseinek díja fejenként 70 000 forint volt, melyet a 3i Fejlesztő és Szolgáltató Kft. 100.000 forinttal, a Varinex Informatikai Zrt. 50.000 forinttal, a Szegedi Universitasért 2007 Alapítvány pedig 130 000 forint értékű adománnyal támogatott.


- Pályázatom célja, hogy anyagi támogatást kérjek az épülő pneumobil és ecomarathon versenyautóink gyártásához, üzemeltetéséhez és a felmerülő járulékos költségek részleges fedezéséhez. A következő versenyeken minél eredményesebben szeretnénk szerepelni. Ehhez szükség van néhány fontos alkatrészre, kötőelemre illetve szerszámokra. Alkatrészeink között előfordul néhány esetben az egyedi gyártás, ez költségesebb egy szabványos alkatrész gyártásánál – áll a Mérnöki Kar hallgatóinak pályázatában.


Az egyetem öregdiák-szervezete és a pneumobilt fejlesztő hallgatók korábban is működtek már együtt – a minden évben megrendezett SZTE Alma Mater Weekend rendszeres kitelepülői, lehetőséget biztosítva a rendezvény látogatóinak a járművek megtekintésére és kipróbálására.


SZTEinfo - Kósa Boglárka

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.