SZTE Info
1073388IMG1380-scaled

A megyei önkormányzat és az SZTE együttműködése

Gyakorlati képzésre várja a tervek szerint szeptembertől a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit. A jelentkező diákok a terület- és településfejlesztés területén szerezhetnek tapasztalatokat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Január 19-én együttműködési megállapodást írt alá Gémes László, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés elnöke és Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat épületében.


1073380IMG1383-scaled-001


Feladatkör-változás


Egy újabb fejezetéhez érkezett a megyei önkormányzat és annak feladatköre – jelentette be Gémes László. – Az önkormányzati feladatvállalás jó néhány év óta kicsit átszerveződött, a megyei önkormányzat feladatköre is 2013 óta a klasszikus intézményfenntartói feladatból átalakult egy terület- és településfejlesztési irányvonallá. Azóta az operatív programok előkészítésében és lebonyolításában volt szerepe a megyei önkormányzatnak, és a következő időszakban is a Versenyképes Magyarország Operatív Program előkészítésén dolgozunk. Ehhez sok szakembert kell igénybe vennünk – részletezte a megyei közgyűlés elnöke.


Hallgatók a terepen


A megyei önkormányzat mellett a települési önkormányzatok feladatköre is átrendeződött: a klasszikus intézményi fenntartói feladataik mellett a hangsúly a települések fejlesztésére helyeződött. - Úgy gondoltuk, hogy az egyetemistáknak gyakorlati helyet kívánunk biztosítani a megyei önkormányzatnál, hiszen rengeteg kiváló szakember kerül ki az egyetemről. Nálunk megismerkedhetnek a terület- és településfejlesztéssel, ki tudnak kerülni az önkormányzatokhoz, tisztába kerülnek a megyei települések fejlesztési terveivel, ezáltal hasznos és gyakorlati tapasztalatot szerezhetnek ahhoz a lexikális tudáshoz, melyet az egyetemen kapnak – fogalmazott Gémes László.


Fontos lépcsőfok


Az együttműködés a gyakorlatban a tervek szerint szeptemberben indul majd, a megyei önkormányzat létszámkorlát nélkül várja a hallgatókat, akik a szegedi egyetem bármely szakáról jelentkezhetnek a képzésre.


– A Szegedi Tudományegyetem egyik fő koncepciója, hogy számos területen fejlesztjük az oktatásunkat. A duális képzéssel a gyakorlati oktatás az egyik legfontosabb számunkra. A megyei önkormányzattal most kötött megállapodás különösen fontos lépcsőfok, hiszen látható, hogy a következő években igen komoly területfejlesztés várható, melyben egyetemünk mint a régió egyik legfőbb tudományos és oktatási központja, részt szeretne venni – mondta Rovó László.


Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Frank Yvette

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.