SZTE Info

ESN_nyito

Jótékony célú zenés programjával díjat nyert az SZTE külföldi hallgatóit segítő „ESN Szeged”

Együtt zenéltek és tartós élelmiszert gyűjtöttek az SZTE külföldi és magyar hallgatói. Ezzel a programjával a Szegedi Tudományegyetemen működő „Erasmus Student Network Szeged” mentorcsapat elnyerte a „Nemzetközi Projekt Implementáció – 2020” díjat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A kultúrák találkozása is az egyetem. Az eltérő nációkat képviselő hallgatóknak az adott országbeli beilleszkedését támogatja az „Erasmus Student Network” (ESN) non-profit szervezet. A nemzetközi hálózathoz tartozó „ESN Hungary” jellemzője, hogy egyetemisták segítenek külföldi diáktársaiknak abban, hogy otthonosan érezzék magukat Magyarországon, ahova vendégségbe, pontosabban tanulni jöttek. Az „Erasmus Student Network Hungary” szegedi csoportja pedig az SZTE külföldi hallgatóit támogatja.

 

Az „Erasmus Student Network Szeged” egyik legsikeresebb rendezvényének, a „Charity Jam Session” programnak is az volt a célja, hogy kialakuljon és fejlődjön a kapcsolat és az interkulturális párbeszéd a Szegedi Tudományegyetemen tanuló külföldi és magyar hallgatók között.


122960984_1360795004254908_7684108971072589114_n

 

– Az egyetemisták zene iránti közös szenvedélye lehetőséget kínált arra, hogy a „Charity Jam Session” többet nyújtson szokásos programjainknál. A résztvevőknek lehetőségük volt valamilyen hangszeren megmutatni tudásukat, vagy éppen megcsillogtatni énekesi képességeiket. A félénkebbek közönségként vehettek részt a programon, s cserébe valamilyen tartós élelmiszert hoztak magukkal – emlékezett 2020 októberének végére az „Erasmus Student Network Szeged” elnöke. Szűcs Emese elmondta: az eseményt követően számos pozitív visszajelzés érkezett az „ESN Szeged”-hez az SZTE hallgatói részéről.

 

Az „ESN Szeged” programja hozzájárult a magyar és külföldi hallgatók társadalmi felelősségvállalásához azáltal, hogy tartós élelmiszereket gyűjtöttek, melyeket később eljuttattak a Karitáció Alapítványhoz. A rendezvényen több mint negyvenen vettek részt előadóként vagy a közönség soraiban.


130396839_467981014185096_8904675524701913199_n

 

– Az SZTE hallgatóinak jótékonykodása folytatódott. Az „ESN Szeged” és a Karitáció Alapítvány közös projektjeként a szegedi egyetemisták bekapcsolódtak például a karácsonyi csokoládé gyűjtésbe is – árulta el dr. Jerney Leona, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Nemzetközi Képzések Irodájának vezetője.


ESN_dij

 

A kulturális megértést és önfejlesztést szolgáló programok közül a legjobbakat minden esztendőben díjazza az „Erasmus Student Network Hungary”. Az SZTE-s hallgatók főszereplésével zajló „Charity Jam Session” rendezvényért az „ESN Szeged” mentor csapata nyerte el a „Nemzetközi Projekt Implementáció – 2020” díjat.

 

SZTEinfo

Fotók: ESN Szeged


Korábban írtuk:


Orientációs héttel segíti az SZTE új Erasmusos hallgatóit

Közel kétszáz új külföldi hallgató tanul az SZTE-n

Dobogós az EU 2015. évi Erasmus+ statisztikai adatai alapján a Szegedi Tudományegyetem

Szegeden dolgozó tiszteletbeli konzulok találkoztak az SZTE külföldi hallgatóival

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.