Bezár

Hírarchívum

Greenmetric_Ranking_Cover

A zöld egyetemek élbolyában az SZTE

A zöld egyetemek élbolyában az SZTE

2021. december 14.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem az egyik legzöldebb felsőoktatási intézmény Magyarországon a 2021-es UI GreenMetric világrangsor szerint. Az Indonéziai Egyetem toplistáján az SZTE idén előrelépett a 85. helyre, ezzel a magyar egyetemek között a második helyen szerepel. A szegedi intézmény a legjobb magyar egyetemként végzett az „elhelyezkedés és infrastruktúra” kategóriában, valamint holtversenyben első helyen a „vízgazdálkodás” rangsorterületen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

86-ról a 85. helyre lépett elő a Szegedi Tudományegyetem a UI GreenMetric 2021-es világrangsorában, ezzel a legzöldebb egyetemek között van a világon, úgy Európában, mint Magyarországon. Az SZTE a rangsor részterületein a legjobb magyar egyetemként végzett az „elhelyezkedés és infrastruktúra” kategóriában, valamint a Pécsi Tudományegyetemmel holtversenyben első helyen a „vízgazdálkodás” rangsorterületen. Az Indonéziai Egyetem toplistájának népszerűsége a korábbi évekhez hasonlóan folyamatosan növekszik: a 2010-es év első felhívásának 95 intézményéhez képest 2021-ben már 959 egyetem válaszolt a rangsor kérdőívére.

Az egyetemek „zöld rangsorában” kezdetek óta az élbolyba tartozik a Szegedi Tudományegyetem, idén is a top 9 százalékban végzett világszinten, és 7900 pontjával kiemelkedő helyen szerepel a 11 résztvevő magyar egyetem között is.

A zöld kérdőív hat témaköre évek óta változatlan: elhelyezkedés és infrastruktúra, energia és klímaváltozás, hulladék-, vízgazdálkodás, közlekedés, oktatás. Ezek közül a legnagyobb (21%) súlyú az energia és klímaváltozással, a legkisebb (10%) jelentőségű a vízgazdálkodással kapcsolatos kérdéskör. Idén a pandémia okozta kihívások kezelésére vonatkozó kérdéseket is belefoglaltak a rangsor kérdőívébe. Az előző időszakhoz képest az egyetem sikeresen növelte a fenntarthatósági törekvésre fordított költségvetésének arányát, gyarapodtak az okosépület-megoldások, ráadásul az üzemeltetéshez kötődő szén-dioxid lábnyoma is mintegy 9000 tonnával csökkent.

A UI GreenMetric nemzetközi hálózat egyik magyar koordinátoraként az SZTE különösen elkötelezett a környezettudatosság és a fenntarthatóság iránt, kiemelt jelentőséget tulajdonít a fenntartható fejlődési céloknak, a megújuló energiaforrások intenzív használatának, mint: geotermikus energia, szürkevíz, napenergia. Továbbá a hallgatói szemléletformálás jegyében szervezett évközi programoknak és az energiaigényt csökkentő fejlesztéseknek is fontos szerepe van az SZTE életében.

Az SZTE elektromos gépjárművek beszerzését is támogatta, ami illeszkedik az egyetem zöld filozófiájához. Az öt fehér, VW e-Golf típusú elektromos autó belső postázási feladatokban vesz részt, és az egészséges környezet fenntartása mellett sürgősségi vérszállítást is ellát. így hosszútávon is alkalmas arra, hogy életeket mentsen Szegeden és a régióban.

A UI GreenMetric rangsor szakértőivel és a nemzetközi hálózat tagintézményeivel intenzív kapcsolatokat ápol az SZTE. 2021 júliusában az Indonéziai Egyetemmel közösen szervezett workshopot a fenntarthatóságról és a környezetbarát megoldásokról, a 2021/22-es tanév őszi félévében pedig egyedülálló, hat külföldi intézménnyel közösen kidolgozott nemzetközi online fenntarthatósági kurzust indított, ezzel is erősítve a nemzetközi együttműködést, a jó gyakorlatok megosztását, a társadalmi felelősségvállalás és szemléletformálás jegyében végzett működését.

Az intézmény nagy hangsúlyt fektet a zöld beszerzések és szolgáltatások körének bővítésére is, hogy az SZTE, mint az egyik „legzöldebb” magyarországi egyetem, jó példával járjon elő itthon és az országhatáron túl egyaránt.

A teljes UI GreenMetric „zöld egyetemi” lista itt elérhető.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek