Bezár

Hírarchívum

QS_2022__EECA1920x1080

A brit toplistán az SZTE továbbra is az egyik legjobb hazai egyetem

A brit toplistán az SZTE továbbra is az egyik legjobb hazai egyetem

2021. december 15.

Felállította legújabb nemzetközi rangsorát a brit Quacquarelli Symonds (QS), amely a feltörekvő európai és közép-ázsiai országok felsőoktatási intézményeit értékeli. A Szegedi Tudományegyetem idén a 29. helyen végzett, így továbbra is az ország egyik legjobb egyetemének számít ezen a listán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A brit QS 2021. december 15-én jelentette meg legújabb EECA (East Europe & Central Asia) rangsorát, amelyben az SZTE a 29. helyet szerezte meg. Ezzel hazánkban ismét az egyik legjobb egyetem lett a 16 vizsgált magyar felsőoktatási intézmény között, amelyekből – akárcsak 2020-ban – négy került be a top 50-be.

A feltörekvő kelet-európai és közép-ázsiai régióból tavalyhoz képest ötvennel több, azaz 450 felsőoktatási intézmény szerepel a QS-listán. Az SZTE a rangsorolt intézmények top 6.4 százalékába tartozik az idei helyezésével. Több részterületen is javult a mezőnyben elfoglalt pozíciója, ilyenek például az akadémiai elismertség vagy a kutatási együttműködések nemzetközi kiterjedtsége. Legerősebb indikátora az internetes láthatóságát mérő mutató lett: itt a vizsgált régióban a legjobb húszban szerepel, ugyanis a 16. helyezést érte el.

A rangsor készítői a listát továbbra is tíz szempont alapján állítják össze: 30 százalékos súllyal az intézmény akadémiai elismertségét, 20 százalékos súllyal a munkaadók visszajelzéseit vették figyelembe. Mérték az oktató-hallgató arányt (10 százalék), a doktori fokozattal rendelkező oktatók-kutatók számát (5 százalék), az idézettséget (5 százalék), a publikációs tevékenységet (10 százalék) és az intézmény nemzetközi kutatói kapcsolatrendszerét (10 százalék). A nemzetközi hallgatók és oktatók arányát 2,5-2,5 százalékos súlyozással számolták, az intézmény internetes láthatóságát 5 százalékkal.

A teljes lista itt érhető el.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek