SZTE Info

IMG_9728-001

Kezdetét vette a 35. Orvosi OTDK a Szegedi Tudományegyetemen

77 tagozaton 520 pályamunkával versenyeznek a 35. Orvos- és Egészségtudományi OTDK-n, amelynek idén a Szegedi Tudományegyetem a szervezője. Az április 6-i, sajtótájékoztatóval egybekötött megnyitó az ÁOK Youtube csatornáján visszanézhető.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Nem egymással, hanem önmagukkal versenyeznek. Itt értik és tanulják meg azt, ami a legfontosabb egy értelmes élet eltöltésében: az önmagunkban lévő kreativitás megismerése és felhasználása. Gyakran mondják, hogy a modern orvostudomány a megfelelően kivitelezett protokollok betartására épül. Ám az igazi kihívás az új, modern tudást involváló protokollok megalkotása. Azok számára, akik elindulnak az OTDK-n ez a lehetőség nyílik meg – fogalmazott a megnyitón Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora.


Prof. Dr. Széll Márta stratégiai rektorhelyettes örömmel jegyezte meg, hogy a nehéz időszak ellenére is nagyszámú pályamunka érkezett a mostani konferenciára.


A résztvevő hallgatókat és felkészítő mentoraikat, valamint az érdeklődőket Prof. Dr. Lázár György, az SZTE ÁOK dékánja, Prof. Dr. Kosztolányi György, az MTA rendes tagja, az Akadémia alelnöke, Prof. Dr. Szendrő Péter, az OTDT elnöke, Dr. Mátyus László, Szakmai bizottsági elnök, valamint Prof. Dr. Rakonczay Zoltán, a szekció ügyvezető elnöke köszöntötte.


A sajtótájékoztatóval egybekötött megnyitó itt megtekinthető:Az Orvosi-, és Egészségtudományi szekcióba 520 pályamunka érkezett 13 hazai és határon túli egyetemről. Többek között Ukrajnából és Romániából is küldtek absztraktokat. A szekció 77 tagozatában bemutatott pályamunkák az orvostudomány témaköreinek szinte teljes vertikumát lefedik. A legnépszerűbb témának az élettan, kórélettan, kardiovaszkuláris medicina és idegtudomány bizonyult. A zsűri nemzetközi - 236 tagja között Romániából, Ausztriából, Svájcból és az Egyesült Királyságból is értékelnek majd szakemberek.

A megnyitó ünnepségen a Roska Tamás díj névadójának fia, Dr. Roska Botond, a bázeli Institute of Ophthalmology Basel (IOB) igazgatója, világhírű neurobiológus tartott előadást. A rendezvény zárónapján, a Szegedi Tudós Akadémiával közös programpontként, minden résztvevő és érdeklődő meghallgathatja Sir Tim Hunt Nobel-díjas kutató előadását.


IMG_9736-001


Az OTDK összesen 530 tagozatában hirdetnek majd első, második és harmadik helyezettet, az idei seregszemle újdonsága, hogy a tagozatgyőztesek részvételi jogot szereznek a 16 szekcióban várhatóan szeptember első hetében megrendezendő, személyes részvételű prezentációs versenyre.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.