Bezár

Hírarchívum

IMG_9158

Az SZTE az országban az elsők között kezelheti a koronavírus elleni egyik legígéretesebb gyógyszerrel a betegeket

Az SZTE az országban az elsők között kezelheti a koronavírus elleni egyik legígéretesebb gyógyszerrel a betegeket

2020. október 02.
2 perc

Rövidebb gyógyulási idő és kevesebb szövődmény várható a koronavírus elleni gyógyszer, a favipiravir tartalmú Avigan tabletta adagolása mellett, amellyel az SZTE klinikáján az országban az elsők között kezdhetik el kezelni a súlyos betegeket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- A Szegedi Tudományegyetemen az országban az elsők között indult el az a kutatás, ahol a favipiravir tartalmú Avigan gyógyszerrel gyógyíthatjuk a koronavírusos betegeket – tudtuk meg Prof. Dr. Lengyel Csabától. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke elmondta: a rendelkezésre álló, előzetes klinikai adatok alapján, a HECRIN Konzorciumban kezdődött meg a széles spektrumú, japán antivirális gyógyszer, a favipiravir klinikai vizsgálata.

A konzorcium tagja a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Vizsgálatokat Koordináló Iroda is, amely hatalmas erőfeszítéssel vett részt a magyarországi vizsgálatok előkészítési munkálataiban. Ennek köszönhetően kapott a Szegedi Tudományegyetem is a jelenleg legígéretesebb gyógyszerből, melyet korábban a Japán kormány adományként juttatott el 44 országba, köztük hazánkba is.

 

- Az elmúlt félévben Japánban végzett, tudományosan megalapozott klinikai vizsgálat nemrégiben nyilvánosságra hozott adatai szerint a favipiravir hatóanyag-tartalmú Avigan tabletta a kezdődő tüdőgyulladással kezelt, középsúlyos állapotú koronavírusos betegekben megakadályozta a vírus szaporodását, és 12 nap alatt enyhítette az olyan klinikai tüneteket, mint például a láz vagy a légzészavar. Az Avigan sikeresen akadályozta meg a betegek állapotának romlását és ezzel sokuknál elkerülhetővé vált az intenzív terápiás kezelés – tudtuk meg Lengyel Csabától. A szegedi vizsgálat vezetője hangsúlyozta: a gyógyszert kizárólag a kórházban fekvő, súlyos betegeknek adhatják, a vizsgálati kritériumok alapján, valamint a vizsgáló orvosok döntése szerint. Lengyel Csaba hozzátette: párhuzamosan a favipiravir hatóanyag tartalmú gyógyszer magyarországi fejlesztése is zajlik jelenleg, így a szakemberek remélik, hogy hamarosan ennek is elkezdődhet a klinikai tesztelése.

SZTEinfo
Fotó: Bobkó Anna
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek