SZTE Info

Mesterséges intelligencia algoritmusokra épülő radar szolgáltatáson dolgoznak az SZTE szakemberei

A Szegedi Tudományegyetem közreműködésével, 10 közép-európai projektpartner együttműködésével immár 10 hónapja tart a ProsperAMnet – Az előrehaladott gyártástechnológiát alkalmazó gyártók (Advanced Manufacturers) hálózatának szolgáltatási teljesítményének és export eredményeinek fejlesztése (CE1569) – elnevezésű projekt megvalósítása.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

interregA ProsperAMnet célja, hogy támogassa az előrehaladott gyártástechnológiát alkalmazó gyártókat abban, hogy sikeresek legyenek a szolgáltatási területükön. A 3 éves projekt az Interreg CENTRAL EUROPE Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

 

Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar kutatói a ProsperAMnet projektben egy olyan mesterséges intelligencia algoritmusokra épülő, az interneten fellelhető adatokat automatikusan feldolgozó radar szolgáltatáson dolgoznak, ami segítséget nyújt a cégek terjeszkedési stratégiájának kialakításában. A létrejövő eszköz a céges weboldalak automatikus elemzését elvégezve meghatározza azok iparági besorolását, ezt követően a hasonló profillal rendelkező külföldi vállalatokkal kapcsolatos információkat oszt meg a felhasználókkal. A létrejövő radar szolgáltatás a természetesnyelv-feldolgozás és gépi tanulás eszköztárára építve, számos nyelv és adatforrás feldolgozására lesz képes európai és tengerentúli cégek vonatkozásában. Az SZTE TTIK kutatói az automatikus iparági besorolást végző algoritmust készítették el, illetve a jelenleg többszázezres (végső soron többmilliósra tervezett) méretű cégeket és azok metaadatait tartalmazó adatbázis létrehozásán dolgoznak.

 

Bővebb információ a projektről itt található.


SZTEinfo


Korábban írtuk: Innovatív eszközök a gyártástechnológiát alkalmazó gyártók támogatására

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. március 24.

nyito_Nemeth_Aniko

Az SZTE Füvészkert felújítása és működtetése mellett a gyermekek és fiatalok környezettudatosságra nevelése, valamint az ismeretterjesztés terén is sikeres intézményvezetői munkája elismeréseként Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapott Németh Anikó. A Füvészkert igazgatóját munkájáról és a botanikus kert növénygyűjteményeiről is kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.