SZTE Info

MIKULAS

Versmondással és adománygyűjtéssel várják idén az SZTE Alma Mater Mikulást

Az SZTE alumnijait adománygyűjtésre, gyermekeiket versmondásra, rajzolásra hívja az SZTE Alma Mater a 2020-as Mikulás Nap alkalmából.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Bár a vírushelyzet miatt sajnos most nincs lehetőség megtartani a hagyományos Alma Mater Mikulást, az SZTE alumnijai és családjaik online idén is együtt készülhetnek az ünnepekre. A gyerekek videóüzenetet, verset, dalt, vagy rajzot küldhetnek a Mikulásnak, a felnőttek pedig az SZTE Alma Mater hagyományos adománygyűjtő akciójához csatlakozhatnak. A vers, dal, vagy üzenetküldés szabályai az alábbiakban olvashatók:


 • A versenyen 3-12 éves korú gyermekek vehetnek részt
 • Minden verset/dalt/üzenetet videóra rögzítve kell elküldeni sztealmamater@gmail.com e-mail címre
 • Első sorban a karácsonnyal, a Mikulás várásával kapcsolatos verseket/dalokat várnak
 • A videót bármilyen, arra alkalmas eszközzel lehet rögzíteni (akár telefonnal is), a felvétel minősége nem befolyásolja az eredményt
 • Egy videó hossza legfeljebb 3 perc lehet
 • A verseny november 9-től december 3-ig tart, a videókat ez alatt az időszak alatt kell elküldeni
 • A beküldött videókat a verseny ideje alatt heti egyszer közzéteszik az SZTE Alma Mater Facebook oldalán és YouTube csatornáján
 • A nyereményeket a verseny lezárulta után, december 7-11-ig lehet átvenni az SZTE Alma Mater irodájában (Szeged, Honvéd tér 6., 33. iroda)

A 2020-as év minden szempontból megnehezítette az emberek életét. Ezért is különösen fontos idén az adománygyűjtés, amely során az Elszalasztott 1000 év KHE és a Szegedi Családok Átmeneti Otthonába juttatja el az adományokat az SZTE Alma Mater. A következő adományokat várják a szervezők:


 • tisztálkodószereket – tusfürdő, szappan, sampon, mosópor, öblítő, dezodorok, tamponok, betétek, esetleg sminktermékek stb.
 • kicsi dobozos üdítők
 • édességek: szaloncukrok, csokik, cukorkák, mézespuszedli stb.
 • fiú ruhák (10-13 éves méret)

Az adományokat november 2-től december 11-ig lehet bevinni az SZTE Alma Mater irodájába, vagy a portán leadni az SZTE Alma Mater nevére (Szeged, Honvéd tér 6., 33. iroda). A vírushelyzet miatt megváltozott az épület nyitvatartása, ezért az adományokat csak hétfőtől péntekig, 8-16 óráig van lehetőség leadni.


További információ az almamater@szte.hu e-mail címen kérhető.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.